CHAMPIONS LEAGUE

17 χρόνια μετά η Λούμπε ξανά στο ζενίθ της Ευρώπης – Τέλος εποχής για Ζενίτ

17 χρόνια μετά η Λούμπε ξανά στο ζενίθ της Ευρώπης – Τέλος εποχής για Ζενίτ

Mε κεκτημένη ταχύτητα από την κατάκτηση του πρόσφατου τίτλου της Ιταλίας η πρωταθλήτρια Λούμπε Μπάνκα Τσιβιτανόβα “ανέτρεψε” με 3-1 σετ στον τελικό του Βερολίνου την ρωσική κάτοχο του τροπαίου Ζενίτ και με τη 2η κούπα Tσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της “σφράγισε” με ονειρεμένο τρόπο τη φετινή σεζόν.

Στον τρίτο της συνεχόμενο τελικό με τρίτη διαφορετική ομάδα της Ιταλίας, το καλό δεν… τρίτωσε για τους Ρώσους, μολονότι το ματς στο Μαξ Σμέλινγκ Χάλε ξεκίνησε μπροστά σε περίπου 9.000 θεατές με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα του Αλέκνο.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ζενίτ προσπάθησε από την αρχή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της απώλειας του ρωσικού τίτλου από την Κούτσμπας Κεμέροβο, δίνοντας τα όλα για να κρατήσει για άλλη μια χρονιά τα κεκτημένα στην Ευρώπη. Η παρέα του Ν’ Γκαπέ κάνοντας πάρτι σε επίθεση και μπλοκ προηγήθηκε 1-0 εύκολα με 25-16 των Ιταλών.

Στο β’ σετ η εικόνα αντιστράφηκε, η ομάδα από το Μάρκε αντέδρασε και στήνοντας το δικο της τείχος στο φιλέ, μπλόκαρε τα ατύ των Ρώσων και με 25-15 ισοφάρισε σε 1-1 σετ.

Στο τρίτο σετ ήταν η σειρά της Λούμπε Τσιβιτανόβα να κάνει πλάκα στην ομάδα του Καζάν. Εμφανώς ανώτερη σε όλους τους τομείς και κυρίως σε σερβίς και επίθεση, έκανε τη ρωσική “αρκούδα” να μοιάζει με… σκυλάκι κανίς, αφού κανείς από τους άσους τη Ζενίτ δεν ύψωσε το βολεϊκό του ανάστημα για να αποτρέψει, με 25-12 το δεύτερο κερδισμένο σετ των Ιταλών.

Οι βάσεις για την σπουδαία ιταλική ανατροπή είχαν μπει για τα καλά. Η κουβανική τρόικα των Λεάλ, Σιμόν και Χουαντορένα με τη συνδρομή του “κρύου αίματος” του Βούλγαρου εκτελεστή Σοκολοφ, είχαν αρχίσει να επιβάλλουν το νομο τους στη γερμανική αρένα.

Η ρωσική ομάδα, προσπάθησε να ρισκάρει στο σερβίς για να χαλάσει την αντίπαλη υποδοχή και το κατάφερε. Όμως το εξαιρετικό μοίρασμα παιχνιδιού του χρυσού Ολυμπιονίκη Μπρουνίνιο και τα “φαρμακερά” τελειώματα στην επίθεση, έφεραν το σκορ σε διψήφια διαφορά 16-8 για τους Ιταλούς, που παρά την ηρωική αντεπίθεση των αντιπάλων τους, πανηγύρισαν με 25-19 και ανατροπή 3-1 το δεύτερο τίτλο Τσάμπιονς Λιγκ και δεύτερο για τη γειτονική χώρα μέσα σε λίγες ώρες, έπειτα από τη στέψη της Νοβάρα ως νέας βασίλισσας της Ευρώπης.

Για την ρωσική Καζάν αντίθετα αυτή ειναι ίσως μία από τις χειρότερες σεζόν, καθώς η αποχώρηση του Βιλφρέντο Λεόν, μετά από 4 σερί τίτλους Τσάμπιονς Λιγκ και 5 σερί εγχώριους τίτλους, άφησε φέτος το μεγαθήριο του παγκόσμιου βόλεϊ, χωρίς κούπα!