ΓΝΩΜΕΣ

Το 4ο της Γουόλς και το γερμανικό… θαύμα

Το 4ο της Γουόλς και το γερμανικό… θαύμα

Το “χρυσό” κορίτσι του ελληνικού μπιτς βόλεϊ για πρωτη φορά μετά από 16 χρόνια θα δει φέτος τους Ολυμπιακούς από τον… καναπέ. Η διεθνής πρωταθλήτρια, Βίκυ Αρβανίτη, σε ένα διαφορετικό ρόλο αυτή τη φορά, σχολιάζει για λογαριασμό του Volleyplanet το… τοπίο στο ολυμπιακό τουρνουά γυναικών του Ρίο 2016 και κάνει τα προγνωστικά της για τις ομάδες που θα βρεθούν στο βάθρο. Μέχρι τους Αγώνες Τόκιο, όπου όλοι ευχόμαστε το 2020 η “Vickynha a la Brazil’ να βρει εκεί και τη δική της… θέση!

Ρίο 2016…
Μια Ολυμπιάδα διαφορετική από τις υπόλοιπες. Όχι μόνο γιατί το beach volley έρχεται στο φυσικό του χώρο, δηλαδή την παραλία, αλλά και γιατί συγκριτικά με το 2012, το επίπεδο των ομάδων είναι κατά πολύ υψηλότερο με την “ψαλίδα” ανάμεσα στις τοπ ομάδες να έχει μικρύνει κι άλλο.
Αυτό από μόνο του συνεπάγεται ότι θα γίνει σίγουρα κάποια έκπληξη.

Έχοντας ένα διαφορετικό ρόλο αυτή τη φορά , παρακολουθώντας δηλαδή τους αγώνες από την τηλεόραση , κάτι που έχει να συμβεί από το Σύδνευ το 2000 όπου και γω ήμουν παιδί και έβλεπα όλους τους τοπ αθλητές στα αγωνίσματά τους , θα κάνω τα προγνωστικά μου και τα σχόλια μου σχετικά με το ποιές ομάδες θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη αυτή τη φορά.

tsiartsiani_arvaniti    292431_3992397800990_491734927_n

Καταρχάς να πω ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα ιδιαίτερο τουρνουά . Όλοι οι αθλητές δίνουν μεγάλο βάρος στην προετοιμασία τους γι’αυτό το πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός, με αποτέλεσμα και η πίεση που έχουν να διαχειριστούν να είναι και μεγαλύτερη. Γι’αυτό άλλωστε οι εκπλήξεις είναι πάντοτε στο πρόγραμμα παρόλο που πρακτικά είναι ένα πιο εύκολο τουρνουά από τα καθιερωμένα του Παγκοσμίου όπου συμμετέχουν 3 και 4 ομάδες από κάθε χώρα.

Ξεκινώντας τα προγνωστικά θα έλεγα, ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και σε ποιόν όμιλο βρίσκεται μια ομάδα. Ρίχνοντας μια ματιά στους ομίλους βλέπω ότι υπάρχουν κάποιοι πολύ δύσκολοι όμιλοι και κάποιοι εύκολοι, που σημαίνει ότι κάποιες ομάδες θα περάσουν με ευκολία στον επόμενο γύρο κάτι που είναι σημαντικό.

rio2016_beachvolley

Για παράδειγμα ο όμιλος F είναι από τους πιο βατούς με την Ολλανδία και την Αυστραλία να είναι “με το ένα πόδι” στον επόμενο γύρο , ενώ ο όμιλος E με επικεφαλής ομάδα τον Καναδά είναι ίσως και ο πιο δύσκολος.

Σε αυτή την Ολυμπιάδα υπάρχουν και πολλές νέες ομάδες αλλά και χώρες που συμμετέχουν , όπως 2 ομάδες από τον Καναδά , 2 από Ελβετία, Πολωνία , Αυστραλία 2 οι οποίες είναι σίγουρα άπειρες από Ολυμπιακούς αγώνες και δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν.

walsh_may

Με βάση τις προηγούμενες Ολυμπιάδες πρωτοπόρος για μένα θα είναι και πάλι η Αμερική με την Κέρι Γουόλς να διεκδικεί στα 38 της ένα τέταρτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Αν και τα πράγματα αυτή τη φορά θα είναι πιο δύσκολα καθώς υπάρχει πολύ υψηλός ανταγωνισμός, παρολαυτά θεωρώ, ότι είναι μια ομάδα με πολύ εμπειρία που ξέρει πως να διαχειριστεί ένα τόσο ιδιαίτερο τουρνουά.

Θα έβαζα λοιπόν στην τετράδα Αμερική Γουόλς -Ρος, τις Βραζιλιάνες Λαρίσα -Ταλίτα ως φαβορί διοργανώτριας χώρας, μια Καναδική τις Pavan-Bansley και μια ευρωπαική ομάδα με επικρατέστερη τις Γερμανίδες Ludwig-Walkenhorst, οι οποίες έχουν κάνει μια σαρωτική χρονιά.

367287_800x450

Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του beach volley που μια Ευρωπαική ομάδα φτάνει στην τετράδα. Για να δούμε λοιπόν τι θα συμβεί…αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία την έναρξη και είμαι σίγουρη ότι και πάλι το άθλημά μας θα είναι από τα πιο επιτυχημένα από άποψη τηλεθέασης όπως και στο Λονδίνο.

Καλή αρχή ΡΙΟ 2016!!

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...