ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αχιλλεόπουλος : «Όλοι μαζί να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν»

Αχιλλεόπουλος : «Όλοι μαζί να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν»

Μήνυμα ζωής με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους του βόλεϊ και να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών στέλνει ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΑΠ Γιάννης Αχιλλεόπουλος ο οποίος εδώ και χρόνια έχει αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο λίμπερο του Φοίνικα Σύρου και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Πετοσφαιριστών από το 2015 είναι εθελοντής δότης του μυελού των οστών και με συνέντευξη του μιλάει για την πρωτοβουλία του αλλά και για την ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα του. Αλλωστε στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του Δημήτρη Φίνου που κινητοποιήθηκε όλη η κοινότητα του αθλήματος.

«Είμαι εθελοντής δότης μυελού των οστών από το 2015. Και μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο. Θέλω πρώτα ο συμπαίκτης μου να είναι καλά και μετά εγώ. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να φροντίζουμε οι συνάνθρωποί μας να είναι καλά».

Πως πήρε την απόφαση να γίνεις εθελοντής δότης;

«Ξεκίνησα να ενημερώνομαι και να είμαι κοντά στο θέμα, όταν ένας δότης χάρισε ζωή σε δικό μου άνθρωπο. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε να βιώσουμε κάτι ανάλογο για να κινητοποιηθούμε. Κατανοώ πως αν δεν γνωρίζεις δεν γίνεται να προσφέρεις. Πολλά λοιπόν έχουν να κάνουν με την ενημέρωση».

-Συνεπώς μέσω του ΠΑΣΑΠ αυτός είναι ο στόχος, η ενημέρωση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;

«Στον ΠΑΣΑΠ θέλουμε οι αθλητές του βόλεϊ στις διεκδικήσεις ο ένας να είναι δίπλα στον άλλο, αλλά πέρα από τα δικαιώματα αισθανόμαστε ότι έχουμε και υποχρεώσεις. Ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να προσφέρει στην κοινωνία. Καλώς ή κακώς επειδή στον αθλητισμό γενικότερα όχι μόνο στο βόλεϊ, πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας μέσω του αθλητισμού μπορούμε να περάσουμε πολλά μηνύματα.

Όλοι οι αθλητές του βόλεϊ να γίνουν δότες. Εχουμε ήδη συζητήσει με πολλά παιδιά μέλη της Εθνικής να μας βοηθήσουν να διαφημίσουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια, να συμμετάσχουν στην καμπάνια και όλοι έχουν δει αυτή την πρωτοβουλία με θετικό πνεύμα. Ολα τα παιδιά της Εθνικής ομάδας θα γίνουν δότες».

-Είναι απλή η διαδικασία;

«Είναι απλή, εύκολη και ανώδυνη. Οσοι είναι από 18 μέχρι 50 ετών μπορούν να γίνουν δότες. Αρκεί μία αίτηση και δείγμα από το σάλιο σου και σε 5 λεπτά γίνεσαι μέλος εν δυνάμει δότης, εάν βρεθεί ιδιοσυμβατότητα. Πρέπει όλοι να το κάνουμε ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να σωθεί κάπως που θα νοσήσει. Οσο περισσότεροι είναι οι δότες, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να χαρίσουμε σε κάποιους συνανθρώπους μας ζωή. Δυστυχώς η λευχαιμία καλπάζει. Στατιστικά, κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος και το 80% είναι παιδιά! Γι’ αυτό, πρέπει όλοι να γίνουμε δότες και μαζί να αυξήσουμε τα δείγματα».

Ο Γιάννης Αχιλλεόπουλος με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΑΠ συναντήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων με τον Δημήτρη Σιούτη, υπεύθυνο του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέγγισης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή).

Συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο μέσω του οποίου ο χώρος του φιλέ θα ενημερωθεί για να γίνουν οι βολεϊμπολίστες εθελοντές δότες μυελού των οστών καθώς και το πώς μπορεί ο αθλητισμός να συμβάλει στην προβολή της σπουδαίας αυτής προσπάθειας και να μεταδώσει το μήνυμα ότι «Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν».