ΓΝΩΜΕΣ

Οι άγνωστες λέξεις του Ελληνικού Αθλητισμού

Οι άγνωστες λέξεις του Ελληνικού Αθλητισμού

Η πρόσφατη παρουσία της Εθνικής μας ομάδας Κορασίδων στην Γκουανταλαχάρα της Ισπανίας και το πλούσιο φωτορεπορτάζ που έκανε ο Γιάννης Ανδρεάδης έφερε στην επιφάνεια το θέμα των γηπεδικών εγκαταστάσεων και το τεράστιο κενό που υπάρχει στην Ελλάδα…

Το φωτογραφικό υλικό των αθλητικών εγκαταστάσεων που φιλοξενήθηκαν τα φιλικά με την Ισπανία και που φρόντισε να ανεβάσει στο Facebook ο Γιάννης Ανδρεάδης, αποδεικνύουν την τεράστια διαφορά επιπέδου στο οργανωτικό κομμάτι που έχουμε με τις υπόλοιπες χώρες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στις μικρές ηλικίες.

Στο πλούσιο φωτορεπορτάζ που πραγματοποίησε ο Ανδρεάδης για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται το πόσο πίσω βρισκόμαστε σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων και κυρίως φιλοσοφίας.

ispania-neo-ghpedo-1 ispania-neo-ghpedo-3 ispania-neo-ghpedo-5 ispania-neo-ghpedo-kerkida-2014 ispania-athlitikes egatastaseis 4 ispania-neo-ghpedo-2

Όταν στην Ισπανία και την Γκουανταλαχάρα υπάρχουν δύο αθλητικά κέντρα (το ένα εκ των οποίων μόνο για αγώνες βόλεϊ) και οι αθλητές μπορούν να προπονούνται απερίσπαστα και να τους παρέχονται τα πάντα, στην Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε γήπεδα να φιλοξενήσουμε την προετοιμασία των Εθνικών μας ομάδων ή ακόμη χειρότερα να δηλώσουν ως έδρα ομάδες ακόμη και σε Εθνικά πρωταθλήματα.

Οι λέξεις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι άγνωστες πλέον στο ελληνικό λεξιλόγιο και σε κάθε ταξίδι των Εθνικών μας ομάδων στο εξωτερικό βλέπουμε πόσο πίσω έχουμε μείνει σε αυτό το κομμάτι.

Μπορεί το υλικό που έχουν οι έλληνες προπονητές να είναι κατά πολύ ανώτερο από τις χώρες που αντιμετωπίζουμε (αυτό το αποδεικνύουν και τα πρόσφατα αποτελέσματα των Εθνικών Νεανίδων, Κορασίδων), ωστόσο τα οργανωτικά προβλήματα και η έλλειψη αγωνιστικών εγκαταστάσεων αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού αθλητισμού.

Ένα πρόβλημα που καλούνται να ξεπεράσουν αθλητές και προπονητές και να φθάσουν στην επιτυχία χωρίς να έχουν τα βασικά και τα απαραίτητα…  Και ως εκ θαύματος πολλές φορές το πετυχαίνουν. Γιατί υπάρχει το ταλέντο, υπάρχει η θέληση, ο «τσαμπουκάς» των αθλητών και των προπονητών για να βγάλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσα κόντρα σε όλα τα αρνητικά.

Στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Γερμανία και σε δεκάδες άλλες χώρες οι υποδομές και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι σε πρώτο πλάνο από τις αθλητικές ηγεσίες τους και φροντίζουν με οργανωμένο πλάνο και συντονισμένες κινήσεις να επενδύουν σε αυτές…

Στην Ελλάδα έχουμε κάνει τεράστια βήματα προς τα πίσω σε αυτό το θέμα με την οικονομική κρίση να αποτελεί την μεγαλύτερη δικαιολογία για αυτή την κατάσταση.

Και είναι οξύμωρο να μιλάμε για αθλητικές εγκαταστάσεις όταν πριν 10 χρόνια είχαμε φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και επενδύθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά (του φορολογούμενου λαού) για να κατασκευασθούν υπερσύχρονα γήπεδα και προπονητήρια τα οποία σήμερα ή έχουν περάσει στο ΤΑIΠΕΔ για να πουληθούν ή ρημάζουν υπό την εποπτεία των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Το φωτογραφικό υλικό από την Γκουανταλαχάρα προκαλεί μοιραία συγκρίσεις και απογοήτευση, ωστόσο την ίδια ώρα αποτελεί και μια πρόκληση για τους ανθρώπους που ορίζουν τις τύχες του αθλητισμού στην Ελλάδα να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα «αθλητικές εγκαταστάσεις».

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

ispania-athlitikes egatastaseis1 ispania-athlitikes egatastaseis 5  ispania-athlitikes egatastaseis3ispania-athlitikes egatastaseis2

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...