BEACH VOLLEY

Αλεμάο: «Υψηλό το αγωνιστικό επίπεδο στην Ελλάδα»

Αλεμάο: «Υψηλό το αγωνιστικό επίπεδο στην Ελλάδα»

Ένας φίλος από τα παλιά, ο Κάρλος Φρεντερίκο Γκαλέτι Λος η «Αλεμάο», βρέθηκε και πάλι στην Ελλάδα ως Ομοσπονδιακός τεχνικός beach volley της Τουρκίας, με την ομάδα των Γκόζτεπε/Τζιτζίνογλου στο 3ο Balkan Tour, που έγινε στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά και κατόρθωσε να τους οδηγήσει στην κατάκτηση του χρυσου μεταλλίου.

Ο «Αλεμάο», που ήταν Ομοσπονδιακός τεχνικός beach volley της Ελλάδας, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακού Αγώνες του Σίδνεϊ και παρόλα αυτά κατάφερε να οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, την χώρα μας στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση το 2000. Οι Σφυρή/Καραντάσιου τερμάτισαν στην 17η θέση, καθώς έχασαν για έναν πόντο την 16η.

Μετά από μια άριστη συνεργασία με τις Σφυρή/Καραντάσιου και Αρβανίτη/Κουτρουμανίδου, και την γέννηση των παιδιών του στην χώρα μας, ο «Αλεμάο» πήγε στην Αυστραλία (Κουκ/Μπαρνέτ), στην Βραζιλία (Μπέντε/Μπεχάρ) και στην Αμερική (Μακ Πικ), ενώ από το 2014 ανέλαβε τις εθνικές ομάδες της Τουρκίας, με στόχο μια νέα πρόκληση να οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και την γειτονική χώρα.

Ο Κάρλος Γκαλέτι, που κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού τουρνουά στα Χανιά, πέρασε πολύ χρόνο με γνώριμα πρόσωπα από την χώρα μας, έπαιξε beach volley, και συζητούσε με τους παλιούς του φίλους και συνεργάτες στα ελληνικά, κάνοντας τον τεχνικό διευθυντή του τουρνουά, Ογκούζ Ντεγκίρμεντσι να… ζηλεύει, μιας και ο «Αλεμάο» θυμάται και μιλάει ελληνικά, ενώ δεν έχει μάθει ακόμη τούρκικα!

«Μόνο καλές αναμνήσεις έχω»

Ο «Αλεμάο», που ακόμη και στο πρωινό έδινε συμβουλές στους αθλητές του, μίλησε στο volleyball.gr για το επίπεδο ελληνικών ομάδων beach volley, την ανάπτυξη στο άθλημα στην Τουρκία, και για το τι θυμάται από την θητεία του στην Ελλάδα.

«Μόνο καλές αναμνήσεις έχω από την Ελλάδα. Είχαμε μεγάλη επιτυχία με τις γυναίκες. Θυμάμαι τους τίτλους, τα καλά παιχνίδια, που έκαναν οι Βίκυ, Μαρία και οι Βάσω με την Έφη, και φυσικά την πρόκριση των Σφυρή/Καραντάσιου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Αυτό που μένουν από τις καλές συνεργασίες είναι οι φιλίες και εγώ έκανα πολλούς καλούς φίλους εδώ. Ακόμη μιλάω με τα κορίτσια αλλά και τον Σπύρο (σ.σ. Καραχάλιο)», ανέφερε αρχικά ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός και πρόσθεσε:

«Ήταν η πρώτη μου δουλειά ως επικεφαλής τεχνικός της FIVB. Με την σύζυγό μου είχαμε μια καλή ζωή, γεννήθηκαν και τα δύο μου παιδιά εδώ. Περάσαμε πολύ όμορφα. Μόνο θετικά πράγματα θυμάμαι. Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα, οι άνθρωποι πολύ καλοί. Και αυτό που έχει σημασία είναι οι προσωπικές σχέσεις που δημιουργείς και κρατάς για μια ζωή».

Σχετικά με άγνωστες ιστορίες, που θυμάται μέχρι και σήμερα ο «Αλεμάο» ανέφερε: «Η αλήθεια είναι πως τα πάντα είναι γνωστά μετά από τόσα χρόνια. Μιλάμε με τα παιδιά και γελάμε συνέχεια. Ωστόσο κάτι που δε ξέρει ο κόσμος, είναι μια πιο προσωπική ιστορία. Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είχαμε 14 σκύλους και τους φροντίζαμε με την γυναίκα μου, όταν γεννήθηκαν έξι κουταβάκια τα πήραμε στο σπίτι και ένας γείτονας τηλεφώνησε στην αστυνομία, που ήρθε να μας ρωτήσει τι συμβαίνει. Μετά βέβαια όλα ήταν καλά με την γείτονα, γίναμε φίλοι. Έτσι είναι στην Ελλάδα. Ενώ εμείς όταν φύγαμε πήραμε δύο από τα έξι κουταβάκια μαζί μας στην Βραζιλία».

«Καταπληκτικό ερασιτεχνικό beach volley»

Ο Βραζιλιάνος προπονητής, μιλώντας για το επίπεδο στο ελληνικό beach volley, υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα έχει καταπληκτικό ερασιτεχνικό beach volley. Ωστόσο σε επαγγελματικό επίπεδο είναι λίγο πίσω. Η Ομοσπονδία πρέπει να βρει τρόπους να συνεχίσει την πορεία της και την ανάπτυξη του αθλήματος παρά την κρίση. Εύχομαι οι βάσεις που είχαμε βάλει, μέσω της σκληρής δουλειάς που είχαμε ξεκινήσει τόσα χρόνια πριν, να μην χαθούν αλλά να εξελιχθούν.

Όταν δουλεύεις σε μια χώρα μετά σου λείπει. Και αυτό το συναίσθημα νιώθω και εγώ. Ξέρω δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το άθλημα. Το αγωνιστικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλό, οι Ζουπάνης/Κοτσιλιάνος, παίζουν καλά και προσπαθούν με μικρούς πόρους να κάνουν κάτι καλό.

 “Θέλουν να επενδύσουν οι Τούρκοι”

Η δεύτερη ομάδα, Παπαδημητρίου/Νιώπας επίσης προσπαθεί να κάνει κάτι καλό, χωρίς πολλά μέσα. Τα κορίτσια είναι ακόμη νέα, πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν για να βελτιωθούν».

Αναφορικά με τους στόχους του με την Τουρκία, ο Γκαλέτι τόνισε: «Είναι η τρίτη χρονιά, που είμαι στον πάγκο της τούρκικης Ομοσπονδίας, ξεκινήσαμε κάτι νέο και προσπαθούμε να αναπτύξουμε το άθλημα σε μια χώρα που δεν έχει παράδοση, και στόχος μου είναι να την οδηγήσω σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως είχε συμβεί και με την Ελλάδα.

Στους Άνδρες έχουμε πιθανότητες, ενώ τα κορίτσια είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, χρειάζονται χρόνο. Το θετικό στην Τουρκία είναι πως όλοι θέλουν να επενδύσουν στο άθλημα και γίνονται πολλές ενέργειες για την ανάπτυξή του».