LEAGUE CUP "ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ"

Η απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου

Η απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου

Με γραπτή δήλωση τοποθετήθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου εξηγώντας ότι η μη πραγματοποίηση των αγώνων στη Μεγαλόνησο δεν αποτελεί εμμονή όπως τον κατηγορούν, αλλά αφορά βασικά ζητήματα ασφαλείας και προέρχεται πρώτα από τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Αστυνομίας για τη διοργάνωση του Λιγκ Καπ και των ομάδων που συμμετέχουν.

Αναλυτικά η γραπτή τοποθέτηση του Υπουργού:

“Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμά των, καθώς και των τοποθετήσεων των προέδρων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ) και της Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας της Ελλάδας (ΕΣΑΠ) κατά τη συνέντευξη Τύπου στις 17 Ιανουαρίου 2017, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από την πλευρά της Πολιτείας για μη διεξαγωγή του final four στην Κύπρο αφορούσαν αποκλειστικά ζητήματα ασφάλειας, τα οποία εγέρθηκαν από την Αστυνομία, από την πρώτη στιγμή.

Υπογραμμίζεται ότι οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις της Αστυνομίας για τα θέματα αυτά, πηγάζουν από πληροφόρηση που λήφθηκε από την Ελληνική Αστυνομία για αυξημένη πιθανότητα επεισοδίων αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητική πληροφόρηση που λήφθηκε από το Υπουργείο. Υπενθυμίζεται το γεγονός ότι σε αντίστοιχους αγώνες στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί πολύ σοβαρής μορφής περιστατικά βίας, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς ή και θάνατο προσώπων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των διαφόρων πληροφοριών έγινε από την Αστυνομία, η οποία έκρινε ότι από τη διεξαγωγή του final four στην Κύπρο θα προέκυπταν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, τα οποία δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

Τονίζεται ότι η Ομοσπονδία ενημερώθηκε για την αρνητική θέση της Αστυνομίας από την πρώτη στιγμή, στο πλαίσιο των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν για συζήτηση του θέματος. Πρόσθετα, το Υπουργείο ενημέρωσε γραπτώς την ΚΟΠΕ για τη θέση του, ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου 2016, αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε από την Ομοσπονδία για την πρόθεση φιλοξενίας της υπό αναφορά διοργάνωσης.

Ταυτόχρονα, είχα προσωπικά τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της ΚΟΠΕ αλλά και με άλλους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, κατά την οποία μετέφερα τους προβληματισμούς και τις πληροφορίες που είχαν ληφθεί από την Αστυνομία, εξηγώντας τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια ασφάλεια. Ας σημειωθεί ότι για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας όσο και με τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, οι οποίοι αναγνώρισαν τις ανησυχίες μας για τα ζητήματα ασφάλειας, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΟΑ εισηγήθηκε τη ματαίωση των αγώνων. Παράλληλα, και οι δύο ενημερώθηκαν μέσω γραπτής επιστολής, στην οποία αναλύονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας, καθώς και το σκεπτικό της απόφασης.

Παρά το γεγονός ότι η ΚΟΠΕ ενημερώθηκε εξαρχής και ακολούθως κατ’ επανάληψη, για τις ανησυχίες που υπήρχαν για τα θέματα ασφάλειας, δυστυχώς παρατηρώ ότι ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τη ματαίωση της διεξαγωγής της διοργάνωσης ως προσωπική μου εμμονή της τελευταίας στιγμής. Επιθυμώ να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας παραμένει προτεραιότητα για το Υπουργείο και ότι η Αστυνομία είναι αποκλειστικά αρμόδια να αξιολογεί την επικινδυνότητα και να αποφασίζει για την ασφαλή διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος”.

UNCATEGORIZED
19/12/2023

Μ.Δ.Ο. της Ε.Σ.Α.Π.: Στον Παναθηναϊκό η νίκη με 3-0 και «καμπάνες» στον Ολυμπιακό για το επεισοδιακό ματς στο Ρέντη

Με μηδενισμό του Ολυμπιακού και την κατακύρωση της νίκης με 3-0 στον Παναθηναϊκό τιμώρησε με απόφασή του το Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΣΑΠ τους...