ΔΙΕΘΝΗ

Από τους πάγκους της… Νάξου, στα Ρεκόρ Γκίνες (fot)

Από τους πάγκους της… Νάξου, στα Ρεκόρ Γκίνες  (fot)

Έχοντας “σπάσει” εδώ και περίπου μισό αιώνα κάθε ρεκόρ του αθλήματος, ο Ρώσος τεχνικός, Νικολάι Καρπόλ, που πριν λίγα χρόνια είχε βρεθεί στην όμορφη Νάξο,  διεκδικεί πλέον δικαιωματικά τη θέση του στο “Βιβλίο των Ρεκόρ Guiness”.

Ο 82χρονος προπονητής με ένα “βουνό” από τίτλους, Ολυμπιακά μετάλλια, συλλογή από” κούπες” σε παγκόσμια πρωταθλήματα, , Grand Champions Cup, Grand Prix, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Τσάμπιονς Λιγκ, αναρίθμητες  τιμητικές διακρίσεις, 4 ρωσικά παράσημα, ο Καρπόλ, μετά και την είσοδό του στο Hall Of Fame του Βόλεϊ, φλερτάρει και με ένα Ρεκόρ Guiness.

karpol

Η “αρκούδα που ουρλιάζει”, όπως είναι διάσημος ο Καρπόλ λόγω της σιδηράς πειθαρχίας, της… στρατιωτικής φιλοσοφίας, του βλοσυρού του ύφους, της εξαντλητικής προπόνησης, της -συνήθως- άκομψης συμπεριφοράς και των “αγριοφωνάρων” του στις αθλήτριές του, ο θρυλικός τεχνικός, που πριν από 5 χρόνια βρέθηκε με την Uralochka-NTMK Ekaterinburg στη Νάξο, είναι υποψήφιος για το βραβείο του Guinness Book of World Records, ως ο μακροβιότερος προπονητής στον πάγκο μιας ομάδας.

«Δεν έχουμε κάνει ακόμη αίτηση (σ.σ για το Ρεκορ Guiness), αλλά έχω ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ κατά ένα χρόνο, έχοντας προπονήσει μία ομάδα για 51 χρόνια», αποκάλυψε εδώ και μια εβδομάδα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, στο πρακτορείο TASS.

karpol

Ο Καρπόλ, που κρατά τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της Uralochka από το 1969 και μολονότι γιόρτασε την Πρωτομαγιά τα 82α γενέθλιά του, δεν σκέφτεται ακόμη τη… σύνταξη.

«Αν μιλάμε για μένα προσωπικά, πρέπει να πω ότι σκοπεύω να συνεχίσω να εργάζομαι όσο μου επιτρέπει η υγεία μου. Περιμένουμε να συνεχίσουμε την προπόνησή μας, αφού έχουμε επιτρέψει στην ομάδα να κάνει ένα διάλειμμα μέχρι την 1η Ιουλίου», είπε ο Καρπόλ προσθέτοντας ότι η επόμενη σεζόν με την Uralochka θα είναι η 52η σεζόν της καριέρας του.

karpol

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Στάνισλαβ Σεβτσένκο δήλωσε ότι η ομοσπονδία θα υποβάλει αίτημα για καταχώριση του ρεκόρ του Καρπόλ στο Βιβλίο Γκίνες, αφού έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ ενός Καναδού προπονητή του NHL, ο οποίος συνεργάστηκε με μια ομάδα χόκει από το 1900 έως το 1950.

karpol 2jpg

Ως επικεφαλής τεχνικός της Uralochka ο Καρπόλ έχει οδηγήσει την ομάδα του σε 11 τίτλους επί των ετών της πάλια ποτέ Σοβιετικής Ένωσης και άλλους 14 τίτλος σε ρωσικά πρωταθλήματα.

Με το παρατσούκλι “The Howling Bear”, ο Karpol κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, αφού ηγήθηκε της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών της Σοβιετικής Ένωσης για να κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια Ολυμπιακών το 1980 και το 1988 και στη συνέχεια να βοηθήσει να κερδίσει δύο Ολυμπιακά ασημένια μετάλλια υπό την ιδιότητα του Ρώσου ομοσπονδιακού τεχνικού (το 2000 και το 2004). Κέρδισε επίσης ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, ως προπονητής της Εθνικής ομάδας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

karpol 2