ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Με απουσίες κόντρα στη Βενεζουέλα

hellasvolleymen_talin

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αναμετράται την Παρασκευή το απόγευμα (16:00) απέναντι στη Βενεζουέλα για τον όμιλο του 3ου γκρουπ του World League, με στόχο να ολοκληρώσει την παρουσία του στη διοργάνωση παίζοντας και να αποκομίσουν οι νεαροί παίκτες που μπήκαν στην ομάδα αγωνιστικές παραστάσεις σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από εκείνο της Α1 Ανδρών.

Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε με προπόνηση διάρκειας μιάμιση ώρας (15:00-16:30) στο «Kalev Sports Hall», που θα φιλοξενήσει τις αναμετρήσεις του τουρνουά. Για το συγκρότημα από τη Νότια Αμερική το τεχνικό επιτελείο γνωρίζει μόνο όσα έχει δει μέσω του βίντεο. Η γενική διαπίστωση είναι πως πρόκειται για ένα σύνολο που στηρίζεται περισσότερο στη δύναμη και την εκμετάλλευση των φυσικών προσόντων των αθλητών του (αλτικότητα, δυνατά χτυπήματα στην επίθεση), παρά στην τεχνική.

“Θέλουμε να παρουσιάσουμε σημάδια βελτίωσης”

«Θα επιδιώξουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση σε σχέση με τις συνθήκες που παίζουμε. Σε μας διαφέρει ο στόχος από τις άλλες ομάδες. Δεν είναι στόχος πρόκρισης, από τη στιγμή που έχουμε τόσες ελλείψεις, αλλά θέλουμε να δούμε να βελτιώνονται κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μας», δηλώνει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Αρσενιάδης.

«Έχουμε εντοπίσει το που είμαστε καλοί και που υστερούμε. Ένα κομμάτι στο οποίο υστερούμε είναι το σέρβις, ένα άλλο είναι το μπλοκ, που έχει άμεση εξάρτηση από το ύψος. Δοκιμάζουμε κάποια νεαρά παιδιά, τον Τσέλιο και τον Κασαμπαλή, που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά και στους δύο τομείς», προσθέτει.

Αναφορικά με τον αγωνιστικό στόχο της ομάδας, από τη στιγμή που εκείνος της πρόκρισης δεν υφίσταται πια μετά το πρώτο τουρνουά; «Να δουλέψουν οι ακραίοι της ομάδας κάτω από πολύ πίεση. Να βρουν λύσεις ελλείψει διαγωνίου, να πάρουν τις δύσκολες μπάλες… Θα έχουν μεγάλο κέρδος, ειδικά από τη στιγμή που τα παιδιά αυτά χρειάζονται παιχνίδια, λόγω μικρής συμμετοχής στις ομάδες τους στη διάρκεια της σεζόν».

Οι δυσκολίες, πάντως, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά για την Εθνική ομάδα, αφού «… τις επιζητούμε για το μέλλον και την επόμενη χρονιά. Τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε θα είναι πολύτιμα για το πώς θα βαδίσουμε του χρόνου και για τους νέους παίκτες που θα ενσωματωθούν στο σύνολο, αφού σε πολλά από τα παιδιά που είναι μαζί μας θα στηριχθεί η ομάδα στις επόμενες διοργανώσεις. Ελλείψει λύσεων ο ρόλος τους απλώνεται, διευρύνεται, πέφτει πολύ μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τους. Πρέπει όμως να πάρουμε το μυαλό μας από το αποτέλεσμα και να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα».

Για τους απόντες της Εθνικής, δικαιολογημένους και μη «… υπάρχει παράπονο, όντως, αλλά αυτό είναι μια άλλη διαχείριση και μια άλλη κουβέντα. Το σίγουρο είναι πως αν επιζητούμε αποτέλεσμα, τότε η Εθνική πρέπει να είναι πλήρης, γιατί αν ήμασταν μπορεί να μην είχαμε χάσει κανένα παιχνίδι στο World League. Να έχει στη διάθεσή της όλους τους παίκτες ανά πάσα στιγμή και όχι μόνο για μια διοργάνωση. Οι Ισπανοί, π.χ., θα παίξουν τρίτο συνεχόμενο τουρνουά με τη σύνθεση που έχουν για χρόνια, ενώ η ίδια ομάδα θα συνεχίσει να δουλεύει και να αγωνίζεται όλο το καλοκαίρι. Για να τους φτάσουμε θα πρέπει να κάνουμε το λιγότερο το ίδιο. Ε, λοιπόν, αυτό που κάνουμε εμείς απέχει πάρα πολύ απ΄ αυτό που κάνουν η Ισπανία, η Εσθονία, η Σλοβακία…».

Όσο για τη ζωή ενός προπονητή χωρίς διαγώνιο; Υπάρχουν και τα θετικά, πάντως… «Μας λείπουν πέντε παίκτες, συγκεκριμένα πέντε! Ο διαγώνιος είναι σκόρερ και το σκοράρισμα είναι κάτι πολύ βασικό για να νικήσεις και κατ΄ επέκταση να θέσεις στόχους συγκεκριμένους και υψηλούς. Χωρίς τον σκόρερ πρέπει να παίξεις διαφορετικό βόλεϊ», απαντά ο κ. Αρσενιάδης.

Και συνεχίζει: «Εκ των πραγμάτων, το βάρος θα πέσει στους ακραίους. Θα μοιραστούν τη θέση και θα ρισκάρουμε την ανάπτυξή μας παίζοντας αρκετά γρήγορα. Αυτό είναι ευκαιρία, γιατί προσπαθούμε να χτίσουμε μια νέα φιλοσοφία στην Εθνική ομάδα: να δούμε που είμαστε καλοί και που όχι, που πρέπει να πιέσουμε και που να συντηρηθούμε. Είναι ευκαιρία να ζητήσουμε να μειωθούν τα λάθη, είναι ευκαιρία να παίξουμε άμυνα, να βασίσουμε την ανάπτυξη σε πιο αποτελεσματική υποδοχή και να δούμε τη δυναμική που μπορούν να δώσουν τα τρία νέα παιδιά που έρχονται (Δαλακούρας, Τσέλιος, Κασαμπαλής».

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 9/6
16:00 Βενεζουέλα – Ελλάδα (ΕΡΤ2, Otesport6)
19:00 Εσθονία – Κατάρ

Σάββατο 10/6
16:00 Ελλάδα – Κατάρ (ΕΡΤ3, Otesport6)
19:00 Βενεζουέλα – Εσθονία

Κυριακή 11/6
16:00 Κατάρ – Βενεζουέλα
19:00 Ελλάδα – Εσθονία (ΕΡΤ3, Otesport6)

Βαθμολογία 3ου γκρουπ (μετά την 1η εβδομάδα)
1. Γερμανία, 3 νίκες – 0 ήττες, 9 βαθμοί, 9-2 σετ, 269-215 πόντοι
2. Ισπανία, 3 νίκες – 0 ήττες, 9 βαθμοί, 9-2 σετ, 268-233 πόντοι
3. Τυνησία, 2 νίκες – 1 ήττα, 7 βαθμοί, 8-5 σετ, 282-272 πόντοι
4. Αυστρία, 2 νίκες – 1 ήττα, 6 βαθμοί, 7-4 σετ, 258-172 πόντοι
5. Μεξικό, 2 νίκες – 1 ήττα, 6 βαθμοί, 6-4 σετ, 242-225 πόντοι
6. Εσθονία, 2 νίκες – 1 ήττα, 5 βαθμοί, 7-5 σετ, 268-243 πόντοι
7. Μαυροβούνιο, 2 νίκες – 1 ήττα, 5 βαθμοί, 6-6 σετ, 253-255 πόντοι
8. Κατάρ, 1 νίκη – 2 ήττες, 3 βαθμοί, 4-6 σετ, 212-237 πόντοι
9. Βενεζουέλα, 1 νίκη – 2 ήττες, 3 βαθμοί, 4-7 σετ, 171-259 πόντοι
10. Κινεζική Ταϊπέι, 0 νίκες – 3 ήττες, 1 βαθμός, 4-9 σετ, 268-301 πόντοι
11. Ελλάδα, 0 νίκες – 3 ήττες, 0 βαθμοί, 2-9 σετ, 243-270 πόντοι
12. Καζακστάν, 0 νίκες – 3 ήττες, 0 βαθμοί, 2-9 σετ, 217 – 269 πόντοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ