A2

Δ. Ζλατιλίδης: «Όλη η Ελλάδα παίζει σε…. τοπικό»!

Δ. Ζλατιλίδης: «Όλη η Ελλάδα παίζει σε…. τοπικό»!

Για πρώτη φορά ο τεχνικός του ΟΦΗ εκφράζει ευθαρσώς με δηλώσεις του στο Volleyplanet την άποψή του για την εικόνα διάλυσης του πρωταθλήματος της Α2 Ανδρών βόλεϊ, εξηγεί που οφείλεται αυτή η κατάσταση και επισημαίνει τα λάθη του συστήματος διεξαγωγής, που, με εξαίρεση τη Volleyleague, έχει καταδικάσει όλο το υπόλοιπο άθλημα να παίζει στο… «τοπικό».

Λίγα 24ωρα μετά τη νίκη στο τοπικό ντέρμπι της Κρήτης με τον ΣΦΠ Χανίων, που έφερε τον ΟΦΗ στην 3η θέση της βαθμολογίας, θα περίμενε κανείς, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι της ομάδας του Ηρακλείου να πανηγυρίζει, καθώς πλέον διεκδικεί με σημαντικές αξιώσεις μια θέση που οδηγεί στα μπαράζ ανόδου.

Παρόλα αυτά ο Δημήτης Ζλατιλίδης, συμμετέχοντας σε ένα “υπό διάλυση”, αν όχι διαλυμένο, πρωτάθλημα, που μέρα με τη μέρα “καταρρέει”, προσπαθεί να διαχειριστεί όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση στην ομάδα του, με στόχο την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στα 6 εναπομείναντα παιχνίδια και να διοργανώσει τον ΟΦΗ όσο καλύτερα γίνεται ενόψει των μπαράζ ή και της επόμενης σεζόν.

ofi_sfp chania

«Μαθαίνω ότι ο Πανιώνιος θα έρθει να παίξει εδώ χωρίς 4 παίκτες του, έχουμε δύο παιχνίδια που είναι στα μέτρα μας, με τον υποβιβασμένο Απόλλωνα Πατρών και τον Πανιώνιο και θα προσπαθήσουμε στα άλλα τέσσερα που απομένουν για να τερματίσουμε, όσο πιο ψηλά μπορούμε, μήπως και καταφέρουμε να πάμε στα μπαράζ. Εκεί πάλι αυτό που θα διεκδικήσουμε θα είναι να κάνουμε κάποια καλά παιχνίδια» τονίζει φανερά προβληματισμένος ο έμπειρος Σουφλιώτης τεχνικός, που παρά την πλούσια γενειάδα του, αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της Α2 Ανδρών, τα λέει «έξω από τα δόντια» και δίχως “μαλλιά στη γλώσσα”.

“Καταρρέει η κατηγορία γενικά, οι ομάδες διαλύονται η μία πίσω από την άλλη… Εμείς είμαστε μια ομάδα «ειδικών συνθηκών», παίζουμε με «ντόπια» παιδιά, με πασαδόρο 46 χρονών, έχουμε και δυο-τρεις παίκτες υψηλότερου επιπέδου και προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους εαυτούς μας, για το πώς μπορούμε καλύτερα να διαχειριστούμε όλοι μας συνθήκες παράξενες, συνθήκες πίεσης, όπως όλες οι ομάδες…

ofi_apollon

Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως προείπα, η κατηγορία διαλύεται. Δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και αυτά τα λεφτά που τάζουνε στα παιδιά, δεν τα παίρνουν… Κυρίως όμως στην εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το πρωτάθλημα, φταίει το γεγονός ότι η κατηγορία της Α2 αποτελεί ένα ερασιτεχνικό- ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Και μόνο αν το αντιμετωπίσεις έτσι μπορείς να έχεις καθαρό μυαλό, αφού είναι λίγες ομάδες δουλεύουν σε υψηλότερο επίπεδο και είναι πιο οργανωμένες στις πληρωμές τους και σε όλο το πλαίσιο λειτουργία τους.

Φταίει επίσης ότι οι παίκτες δεν μπορούν να διαχειριστούν και να καταλάβουν ακριβώς που βρίσκονται και τι κάνουν… Και μετά δημιουργούνται εντάσεις, στις οποίες μερίδιο ευθύνης έχουν και οι παράγοντες, που αφήνουν την κατάσταση να διαιωνίζεται, τάζοντας πράγματα και μετά αθετώντας  το λόγο τους.

Και όλο αυτό, μήνα με το μήνα καταρρέει…. Και πέρυσι το ίδιο συνέβη, με τις περισσότερες ομάδες στο β’ γύρο να αρχίζουν να έχουν αποχωρήσεις παικτών και προβλήματα. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο…. Πρέπει να συνεργαστείς με τους παίκτες, να τους δώσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να χαρούν το παιχνίδι, για να πάρουν και μερικά χρήματα. Κάποια στιγμή όμως υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά τους, άλλες φορές υπάρχει αδιαφορία από τους παράγοντες και όλο αυτό οδηγεί σε αυτή την κατάσταση, που ασφαλώς δεν μας τιμάει ως άθλημα» υποστηρίζει ο «Ζλατ».

zlatilidis_koumplis

Σύμφωνα με τον 38χρονο «καπετάνιο» του ΟΦΗ, από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν γίνει πολλά λάθη, τα οποία, το ένα πίσω από το άλλο, έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση όχι μόνο της κατηγορίας, αλλά γενικότερα του ελληνικού βόλεϊ.

«Έπρεπε να γίνει η Preleague» δηλώνει… κάθετα στο Volleyplanet ο 47χρονος προπονητής, που πλέον μπορεί να δικαιολογήσει όλα όσα «στραβά» συμβαίνουν: «Από τη στιγμή που δεν έγινε η Preleague, λέμε ότι είμαστε η Α2 Κατηγορία και ουσιαστικά μιλάμε για ένα τεράστιο τοπικό πρωτάθλημα! Όλο το ελληνικό βόλεϊ παίζει σε τοπικό πρωτάθλημα, εκτός από τη Volleyleague, που είναι κάτι διαφορετικό με την παθογένεια όμως που υπάρχει και στη μεγάλη κατηγορία.

Η Α2 όμως είναι ένα τεράστιο τοπικό και στο τοπικό δικαιολογούνται όλα… Όποιος θέλει παίζει, όποιος θέλει φεύγει, όποιος θέλει παίζει καλά έναν μήνα, τον άλλο μήνα δεν παίζει το ίδιο, γενικά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια.  Από τη στιγμή λοιπόν που δεχθήκαν οι περισσότερες ομάδες, νομίζω 10 ή 11 και δεν δημιουργήθηκε η Preleague, όλες οι επενδύσεις που γίνονται, γίνονται…

OFI

120 χιλιάδες έχει η ΑΕΚ, 80-100 χιλιάδες είχαμε εμείς και η Παλλήνη, η Ροδίων Άθλησις έχει κι αυτή μεγάλο μπάτζετ και φέρνει παίκτες, για ποιο λόγο όμως όλα αυτά; Για να παίζεις σε ένα τεράστιο τοπικό, με λάθος σύστημα διεξαγωγής, όπως είναι οι βόρειοι όμιλοι…» υποστηρίζει ο Δημήτρης Ζλατιλίδης, που δεν κρύβει την απογοήτευσή του.

Είμαι πολύ απογοητευμένος από όλο αυτό που ζούμε… Και δεν τα είπα ποτέ όλα αυτά, γιατί ήθελα να απέχω, γιατί δεν το ελέγχω… Ήθελα να είμαι επικεντρωμένος στη δουλειά μου, είμαστε και σε νησί, άρα έξω από το κέντρο των αποφάσεων, ήθελα να είμαστε τυπικοί και τακτοποιημένοι απέναντι στα παιδιά, όπως είμαστε τα τελευταία δύο χρόνια που ασχολούμαστε πιο «επαγγελματικά» , πιο οργανωμένα, έτσι ώστε να μπορώ με συνέπεια και λόγω τιμής να φέρνω κάποιους παίκτες εδώ και να ξέρουν τι θα κάνουν και  τι θα χρήματα πάρουν. Για αυτό και δεν ασχολήθηκα καθόλου με όλα αυτά.

Έγινε λοιπόν το σύστημα διεξαγωγής, θα “χτυπηθώ” εγώ με την ΑΕΚ και ένας θα μείνει έξω, ενώ ο Βόρειος όμιλος…. Κι είπα ας πάμε έτσι… Αλλά αποδεικνύεται όμως από την κατάρρευση του πρωταθλήματος, ότι δεν είναι σωστό το σύστημα διεξαγωγής και επιβεβαιωνόμαστε. Να κάνεις μια επαγγελματική κατηγορία και μετά να κάνεις ένα τεράστιο «τοπικό» σε όλη την Ελλάδα…» συμπλήρωσε στο Volleyplanet ο τεχνικός του ΟΦΗ.

Δ. Μπουρμπάκης: «Δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία»

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως με το συνάδελφό του στο Ηράκλειο κινείται και η άποψη του τεχνικού του ΣΦΠ Χανίων, Δήμου Μπουρμπάκη, που ελπίζει πλέον σε θαύμα, για να μπορεί και του χρόνου το νησί να εκπροσωπείται με δύο ομάδες στην κατηγορία. Κάτι που μετά την αποχώρηση παικτών, με τελευταία την απώλεια του πασαδόρου, Νίκου Σαλωνίτη, μοιάζει με όνειρο… φθινοπωρινής νυκτός, αφού η ομάδα συνεχίζει με νεανικό, ταλαντούχο αλλά άπειρο στην Α2 κατηγορία, σχήμα, ελπίζοντας να υποβιβαστεί .

dimos_mpourmpakis_proponitis sfp xanion

«Το καλοκαίρι αυτός ο όμιλος φάνταζε πολύ δύσκολος για όλους» δήλωσε αρχικά στο Volleyplanet ο κ. Μπουρμπάκης, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα. «Όλες οι ομάδες, σε σχέση με πέρυσι  ήταν ενισχυμένες και υπολογίσιμες. Κάτι όμως που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα του ελληνικού βόλεϊ και της Α2. Δυστυχώς όμως αυτό είναι εις βάρος των επαρχιακών ομάδων περισσότερο, οι οποίες από την αρχή της σεζόν προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα μπάτζετ για τις μετακινήσεις τους, δεν έχουν τη δυνατότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ήταν ο ΟΦΗ και παλιότερα τα Χανιά, για μεταγραφές.

Ανταγωνιστήκαμε πολύ δυνατές ομάδες στον ‘α γύρο, οι οποίες όμως στο β’ γύρο δεν είναι το ίδιο. Κι αυτό είναι ένα μειονέκτημα για εμάς. Θα πρέπει του χρόνου, με κάποιο τρόπο οι όμιλοι να είναι ισοβαρείς, όχι μόνο στο Νότο, αλλά και στο Βορρά. Δεν είναι ένα πρωτάθλημα που είναι το ίδιο ανταγωνιστικό και δύσκολο για όλους… Δεν ξεκινάνε δηλαδή όλες οι ομάδες από την ίδια αφετηρία. Δυστυχώς όμως έτσι είναι τα πράγματα…» επισημαίνει ο Χανιώτης τεχνικός, που τάσσεται κι αυτός στο πλευρό του Δημήτρη Ζλατιλίδη, όσον αφορά όχι μόνο στην ανάγκη δημιουργίας της Preleague.

sfp xania_chania_ao pallinis

«Προσωπικά νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε γίνει η Preleague και στους άνδρες. Θα έπρεπε να υπάρχει μια 8άδα ή 10άδα ομάδων, που θα ήταν εύρωστες οικονομικά και φερέγγυες, λειτουργώντας πιο κοντά στα επαγγελματικά πρότυπα και να ετοιμάζονται για το άλμα στα «σαλόνια» και ομάδες σαν τη δική μας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παίζουν σε Πανελλήνιο και όχι σε τοπικό επίπεδο, αλλά με ομάδες αντίστοιχης δυναμικής και εξίσου ανταγωνιστικές, με εμάς. Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχουν τρεις Εθνικές κατηγορίες στους άνδρες…»

A2
05/11/2021

Πρεμιέρα για την Α΄ ζώνη

Η πρεμιέρα στην Α’ Ζώνη της Α2 Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ενώ η Β’ Ζώνη που έχει...