BEACH VOLLEY

Δικαιώνεται ο αγώνας της Γκαβαμί;

Δικαιώνεται ο αγώνας της Γκαβαμί;

Την αισιοδοξία ότι το Ιράν θα επιτρέψει στις γυναίκες της χώρας να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά από κοντά το ιστορικό τουρνουά του World Tour της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης που θα φιλοξενηθεί στο νησί Κις του Περσικού Κόλπου του Αγίου Βαλνετίνου (14-19/2) εξέφρασε η FIVB.

Παρά την απαγόρευση που εξακολουθεί να ισχύει στο αραβικό κράτος και δεν επιτρέπει στις γυναίκες να παρίστανται σε αθλητικούς αγώνες, οι διοργανωτές φαίνεται να έχουν υποσχεθεί, έπειτα από πολλές διαπραγματευτικές διαδικασίες και πιέσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ότι στις κερκίδες του χλιδάτου τουρνουά θα υπάρχουν ανδρες, γυναίκες και παιδιά.

“Μας επιβεβαίωσαν οι διοργανωτές ότι η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για οπαδούς κάθε ηλικίας και φύλου” τόνισε με αισιοδοξία ο διευθυντής επικοινωνίας της FIVB, Ρίτσαρντ Μπέικερ που περιμένει να δει στις κερκίδες του τουρνουά πολλές οικογένειες να χειροκροτούν τους αθλητές. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα…», είπε ο Μπέικερ.

Η άρση της απαγόρευσης, που είχε κάνει το γύρο του κόσμου το 2014 με τη σύλληψη και την φυλάκιση της Βρετανο-ιρανής Ghoncheh Ghavami για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος» μετά την παρακολούθηση ενός αγώνα  World League στην Τεχεράνη, ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να δώσουν τη διοργάνωση του τουρνουά μπιτς βόλεϊ αλλά και του World League, που θα διεξαχθεί στην Τεχεράνη τον προσεχή Ιούνιο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η FIVB δεν έχει καταφέρει ακόμη να πετύχει μία πλήρη άρση της απαγόρευσης πριν την έναρξη του τουρνουά. Παρόλα αυτά ωστόσο εκφράζεται η βεβαιότητα, ότι η απαγόρευση θα αρθεί πλήρως πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Αρχικά η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε επικριθεί πολύ έντονα για την έλλειψη δράσης, αλλά υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τις ιρανικές αρχές, και υποσχέθηκε να μην δώσει στην αραβική  χώρα άλλες διοργανώσεις, έως ότου αρθεί η απαγόρευση. Τόσο λοιπόν το World League όσο και το τουρνουά μπιτς βόλεϊ  World Tour δόθηκαν σε μία προφανή παραβίαση της παρούσας απόφασης.

Παρόλα αυτά ο γενικός διευθυντής της FIVB και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς, Fabio Azevedo, δήλωσε πρόσφατα ότι “εδωσε προτεραιότητα στο κίνητρο της διοργάνωσης και όχι σε μία τιμωρητική πρακτική, για να ασκήσει πίεση στους Ιρανούς  και να αλλάξουν την προσέγγισή τους, μια μέθοδο που η Διεθνής Ομοσπονδία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα αποδειχθεί στο τέλος επιτυχημένη”.