ΔΙΕΘΝΗ

Ένα… σούπερ μωρό δίπλα στη Μποροβίνσεκ

Ένα… σούπερ μωρό δίπλα στη Μποροβίνσεκ

Μία από τις πιο ταλαντούχες βολεϊμπολίστριες του κόσμου, η 15χρονη Κουβανή άσος, Μελίσα Τερέζα Βάργκας Αμπρέου θα είναι συμπαίκτρια της Σόνια Μποροβίνσεκ στην πρωταθλήτρια Τσεχίας Προστέγιοφ, που απέκτησε επίσης και την 20χρονη αρχηγό της Κούβας, Ματιένσο.

Στα μάτια της μητέρας  και του πατέρα της, Αντόνιο Οριστέλα η Μελίσα μπορεί να φαντάζει ως ένα απλό κορίτσι, οι ειδικοί όμως του αθλήματος βλέποντας την σε ηλικία 13 ετών στο ντεμπούτο της με το εθνόσημο, αναγνώρισαν ένα ατόφιο ταλέντο, ένα μαύρο “ακατέργαστο διαμάντι”,  ένα πραγματικό φαινόμενο του παγκόσμιου βόλεϊ.

Η νεαρή πρώην ακραία της Σιενφουέγος (1.84μ), που καρφώνει στα 2.44μ και μπλοκάρει στα 2.42μ σε ηλικία μόλις 14 ετών αναδείχθηκε  κορυφαία παίκτρια στην χώρα της για το 2013, ξεπερνώντας μάλιστα σε προτιμήσεις τους διεθνείς άσους του ΠΑΟΚ, Χιμένες, Σεπέδα, αλλά και πολλούς άλλους διεθνείς άσους του βόλεϊ και μπιτς βόλεϊ της Κούβας!

Μολονότι λοιπόν από την πρώτη της παρουσίας σε διεθνές επίπεδο βρίσκονταν στο στόχαστρο πολλών σπουδαίων ομάδων από Ρωσία, Ιταλία και Ασία, η τσεχική ομάδα έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις και πολλές δεσμεύσεις κατάφερε να εξασφαλίσει πριν λίγες μέρες την υπογραφή της ταλαντούχας αθλήτριας. Άλλωστε οι άνθρωποι της Προστέγιοφ, έχουν μεριμνήσει για τα πάντα, την διαμονή, τις σπουδές, κλπ της Βάργκας, η οποία βρίσκεται ήδη μαζί με τη μητέρα της στην ευρωπαϊκή έδρα και κάνει τα δικά της όνειρα για το Τσάμπιονς Λιγκ.

melissa-vargas-youngest-cuba-3

H Βάργκας, που έχει αφήσει οπαδούς και γνώστες του αθλήματος με… το στόμα ανοιχτό για την απίστευτη ανάπτυξή της, τα εντυπωσιακά επιθετικά της χαρίσματα, αλλά και το πολύ δυνατό σερβίς και μπλοκ, αν και είναι η μικρότερη σε ηλικία διεθνής της Γυναικών, αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη ελπίδα του Κουβανικού βόλεϊ. Πέρυσι μάλιστα εντυπωσίασε στο World Cup σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, ενώ και στο πρόσφατο World Grand Prix 2015, είχε εξαιρετικά στατιστικά: Με 121 πόντους ήταν τοπ σκόρερ της ομάδας της, με 98/191 επιθέσεις (ποσοστό αποτελεσματικότητας 51,31%) κορυφαία επιθετικός, τοπ σέρβερ με 15 άσους, ενώ ήταν τρίτη στο μπλοκ.

Η μεταγραφική “βόμβα” όμως της Προστεγιόφ απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ, καθώς μαζί με την Βάργκας στα χρώματα της ομάδας του τεχνικού, Μίροσλαβ Κάντε “ντύθηκε” μια ακόμη διεθνής συμπατριώτισσά της Βάργκας, η 20χρονη, πρώην ακραία της Αβάνα και αρχηγός της Εθνικής, Σουλιάν Καριδάς Ματιένσο Λινάρες (1.78μ).

Sulian_Matienzo_Cuba

Μαζί λοιπόν με την παραμένουσα Κουβανή άσο της Προστέγιοφ, Λεάνι Σιμόν Καστανιέδα η ομάδα της Μποροβίνσεκ ενισχύεται ακόμη περισσότερο ενόψει της συμμετοχής της στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς δαπανώντας κάποια εκατομμύρια δολάρια πρόσθεσε στη συλλογή της άλλα δυο πολύτιμα “μαύρα διαμάντια”.