A2

H Πελοπόννησος διαμαρτύρεται….

H Πελοπόννησος διαμαρτύρεται….

Την απογοήτευση και τον προβληματισμό τους για τη συγκρότηση των ομίλων στην Α2 γυναικών, εξέφρασαν με επίσημη επιστολή τους προς την ΕΟΠΕ, τα σωματεία της Πελοποννήσου. Η Κόρινθος, ο  Απόλλων Πάτρας και ο Μεσσηνιακός που υπογράφουν το κείμενο της επιστολής, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τον γεωγραφικό διαχωρισμό των ομάδων και ζητούν τον επανακαθορισμό τους αφού όπως επισημαίνουν αυξάνονται οι μετακινήσεις με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των προυπολογισμών τους.

Αναλυτικά η Επιστολή των τριών σωματείων της Α2:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάρτιση των νέων ομίλων του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής κατηγορίας Volley για τη σεζόν  2016 – 2017. Οι ομάδες μας καλούνται να δώσουν συνεχείς εκτός έδρας αγώνες,  για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτούνται μεγάλα, δαπανηρά και πολύωρα ταξίδια.

Αντιλαμβανόμαστε πως με τους νέους  ομίλους  της Α2 μπορεί να εξυπηρετούνται κάποιοι στόχοι για τη διοργανώτρια αρχή (άγνωστοι σε μας), ωστόσο επιβαρύνονται υπερβολικά κάποιες επαρχιακές ομάδες που θα πάρουν μέρος καθώς οι αποστάσεις αυξάνονται ραγδαία.

Δεν γνωρίζουμε ποιες  σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα  εξυπηρετούνται από τέτοιου είδους αποφάσεις, θεωρούμε όμωςπως η ομάδα συμβούλων που επεξεργάστηκε  την νέα πρόταση, δεν έχει σταθμίσει τα οικονομικά δεδομένα με τις επιπλέον επιβαρύνσεις των ομάδων μας, και άλλων ομάδων ίσως,  καθώς θα έπρεπε να εξασφαλιστεί πρώτα η οικονομική επιβίωση των Ομάδων και μετά να γίνει η γεωγραφική κατανομή στους ομίλους.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως δεν εισακούστηκαν οι πολλές φωνές από διάφορες πλευρές για τις δυσλειτουργίες που έχει η τωρινή μορφή της κατηγορίας, ενώ  θα έπρεπε, προκειμένου να εξασφαλιστεί  η δικαιότερη γεωγραφική κατανομή των Ομάδων στους ομίλους αλλά και η ίση μεταχείριση των σωματείων που συμμετέχουν στο εν λόγω πρωτάθλημα.

Αγνοήθηκε η επαρχία

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η διοργανώτρια αρχή του Πρωταθλήματος,  αντί να λάβει υπόψη της  και να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ομάδων της Επαρχίας, για  την ομαλή  και δίκαιη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, επέλεξε την τακτική να μη κάνει καμία διαβούλευση μαζί τους και   να τις αγνοήσει. Άραγε για να απογοητευθούν και να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια;

Τα δεδομένα της διαρκούς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης διαμορφώνουν πλέον μια καινούρια κατάσταση και στον χώρο του Volley.  Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη νέα αγωνιστική περίοδο τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Μπορεί στο τελευταίο πρωτάθλημα οι αποχωρήσεις των συλλόγων να μην ήταν πολλές, ωστόσο θεωρούμε πολύ πιθανό πως στη νέα περίοδο θα υπάρξουν Ομάδες,  που ή δεν θα δηλώσουν συμμετοχή ή  θα εγκαταλείψουν στην πορεία της διοργάνωσης.

Στα όρια της απελπισίας   

Σας επισημαίνουμε πως ο προβληματισμός στους ανθρώπους των Συλλόγων είναι έντονος, φθάνοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων και στα όρια της απελπισίας, διότι τα οικονομικά βάρη κινδυνεύουν να γίνουν δυσβάσταχτα και βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά. Οι αλλαγές που επιβάλλατε είναι μεγάλες και το επιτακτικό ερώτημα είναι αν η διοργανώτρια αρχή θέλει τις επαρχιακές ομάδες στο πρωτάθλημα.

Πολλοί από τους παράγοντες σκέφτονται να τα παρατήσουν, αφού η εξεύρεση νέων χορηγιών καθίσταται αρκετά δύσκολη έως αδύνατη εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Οι Ομάδες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη που θα επωμισθούν και δεν αποτελεί  υπερβολή, πως κάποιες επαρχιακές ομάδες σκέφτονται σοβαρά να μην κατεβούν στο νέο πρωτάθλημα.

Διερωτόμαστε ποιες σκοπιμότητες και συμφέροντα εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση από μια διοργανώτρια αρχή,  η οποία θα έπρεπε πρώτα να μεριμνά για την ανάπτυξη του Volley στην Επαρχία!

Διερωτόμαστε ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Ομοσπονδίας; Να  προωθεί τα συμφέροντα των ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Τα παρακάτω ερωτήματα  που τίθενται πολύ σοβαρά, αφορούν άμεσα την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος αλλά και την ανάπτυξη του Volley στην Πατρίδα μας γενικότερα:

  •   Θέλουμε τις επαρχιακές ομάδες στο πρωτάθλημα ή αυτό γίνεται μόνο για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη;
  •  Είναι δίκαιη και αμερόληπτη γεωγραφική κατανομή των ομάδων στους ομίλους που έχουν διαμορφωθεί;
  •  Μπορεί να πραγματοποιηθεί  πρωτάθλημα επί ίσοις όροις,  όταν οι επαρχιακές ομάδες αναγκάζονται – μετά την κατάρτιση των νέων ομίλων-  να δώσουν όλους τους αγώνες τους  πραγματοποιώντας πολύωρα και πολυδάπανα ταξίδια, ενώ οι αντίστοιχες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα κάνουν ταξίδια  μισής ή μίας ώρας;
  •  Υπάρχει  ίση μεταχείριση μεταξύ των Αθηναϊκών ομάδων και των  επαρχιακών;
  •  Είναι δίκαιη η κατανομή στις Ομάδες των επιπρόσθετων  τεράστιων οικονομικών βαρών που δημιουργούνται από την κατάρτιση των νέων ομίλων;
  •  Τι θα γίνει με τους ήδη καταρτισμένους προϋπολογισμούς  των ομάδων στους οποίους δεν έχει προβλεφθεί η υπερμεγέθης αύξηση των εξόδων μετακίνησης;
  • Πως θα πραγματοποιήσουν μεταγραφικές κινήσεις οι επαρχιακές ομάδες, όταν εν μέσω της μεταγραφικής περιόδου, αναγκάζονται να περικόψουν έξοδα για να ανταπεξέλθουν γιγάντωση των εξόδων μετακίνησης;
  • Ποια είναι τα κίνητρα που δίδονται από την Ομοσπονδία σε όσους παράγοντες θέλουν  να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Volley στη χώρα μας και να ασχοληθούν εθελοντικά στα διοικητικά σε Συλλόγους της επαρχίας;
  • Θέλουμε την ανάδειξη νέων παικτών από την επαρχία που θα πλαισιώσουν στο μέλλον τις Εθνικές μας ομάδες;
  • Θέλουμε οικονομικά υγιείς Ομάδες ή καταχρεωμένα και διαλυμένα Σωματεία;

Τελικά αναρωτιέται κανείς πώς σχεδιάζει και βλέπει η Ομοσπονδία το μέλλον του επαρχιακού Volley στην Ελλάδα;

Πιστεύοντας  πως δεν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν θέλουν να ακούσουν ή  να δουν τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά σε νοήμονες ανθρώπους,  που θέλουν το καλό του αθλήματος,  σας προτείνουμε:

  1.  Να επαναπροσδιοριστούν οι όμιλοι με Γεωγραφικά και Οικονομικά κριτήρια,  έτσι ώστε να γίνει  δικαιότερος διαχωρισμός ως προς τις αποστάσεις, τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται οι ομάδες αλλά και να δίνεται η δυνατότητα για Πρωτάθλημα επί ίσοις όροις.
  1.  Να τοποθετήσετε τις  Αθηναϊκές ομάδες, που έχουν τις λιγότερες μετακινήσεις, σε ομίλους με ομάδες Κρήτης και Νησιών.
  1.  Να τοποθετήσετε τους Συλλόγους μας σε κοινό όμιλο περιλαμβάνοντας τις ομάδες Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και κάποιες της Αθήνας.
  2.  Οι δύο Υποόμιλοι του Β΄ Ομίλου να παραμείνουν με εννέα ομάδες και όχι με δέκα.
  1.  Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η παραπάνω υπ’ αριθ. 3 πρότασή μας (δηλαδή να δημιουργηθεί Υποόμιλος με ομάδες Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Αθηνών),και προκειμένου να αντικατασταθούν οι ομάδες Απόλλων Πάτρας και ΑΣΠ Κόρινθος, σας προτείνουμε να γίνει κλήρωση μεταξύ των Αθηναϊκών ομάδων ούτως ώστε να καλυφθούν οι δυο θέσεις τους στον συγκεκριμένο όμιλο.
  1.  Τέλος  σε περίπτωση που παραμείνει ο διαχωρισμός των ομίλων της Α2 Γυναικών ως έχει, σας ζητούμε,  να δοθούν τα έξοδα μετακίνησης στις επαρχιακές Ομάδες που θα πραγματοποιήσουν ταξίδια χιλιομετρικής απόστασης μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων.-

Το κείμενο της παραπάνω επιστολής διαμαρτυρίας συνυπογράφουν τα Σωματεία:

Α.Σ.Π. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Α.Σ.Π. ΚΟΡΙΝΘΟΣ  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1888

A2
05/11/2021

Πρεμιέρα για την Α΄ ζώνη

Η πρεμιέρα στην Α’ Ζώνη της Α2 Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ενώ η Β’ Ζώνη που έχει...