Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι εθελόντριες «ηρωίδες» του Πανναξιακού (vid)!

Οι εθελόντριες «ηρωίδες» του Πανναξιακού (vid)!

Την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (8/3) επέλεξαν οι παίκτριες του Πανναξιακού να στείλουν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης κάνοντας μία πρωτοποριακή κίνηση.

Σε συνεργασία με την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν) και της ανθρώπινης πρωτοβουλίας Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών BΕ MY HERO «Γίνε ο ήρωας μου», όλες οι αθλήτριες του νησιωτικού συλλόγου, αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τις διαδικασίες λήψης, στατιστικές μελέτες και για τις ανάγκες της ανθρωπότητας σχετικά με την δωρέα μυελού των οστών, υπέγραψαν την αίτηση και έδωσαν δείγματα ώστε να εξεταστούν και να καταχωρηθούν στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών.

Panaxiakos ethelontes ypografi-34567

Όπως ενημέρωσε τις αθλήτριες η οργάνωση «Γίνε ο ήρωας μου», η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό όμως οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ταιριάζουν» λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς.

Στόχος του BΕ MY HERO είναι να εγγραφούν 200 χιλιάδες Έλληνες Εθελοντές Δότες δηλαδή το σχεδόν 2% του πληθυσμού, ώστε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε Έλληνα ασθενή να αυξηθεί στο 80%.

Panaxiakos blouza ethelonton-7890

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα, ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του.Στην συνέχεια καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει Δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά. Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας.