Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι «ισχυροί» δείχνουν το δρόμο για τη μεγάλη κατηγορία!

Οι «ισχυροί» δείχνουν το δρόμο για τη μεγάλη κατηγορία!

Για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία της Α1 γυναικών, οι «δυνατές» ομάδες και όχι μόνο, φαίνεται να ενώνουν τις «φωνές» τους, υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή πρωταθλήματος με το γνωστό σύστημα «όλοι με όλους» και πλέι οφ – πλέι άουτ ενώ φαίνεται ξεκάθαρα η διαφοροποίησή τους σε ότι έχει να κάνει με την αύξηση των ομάδων!

Μετά τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη, η ΕΟΠΕ ζήτησε γραπτώς την άποψη των ομάδων για το επικείμενο φορμάτ της σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες Ολυμπιακός, ΑΟ Θήρας, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης αλλά και Πανναξιακός απέστειλαν τις προτάσεις τους (σ.σ η Θέτιδα επίσης στην τηλεδιάσκεψη είχε συνταχθεί με το σύστημα «όλοι με όλους»), εκφράζοντας την αντίρρησή τους ως προς την πρόταση των ομίλων (7-7) και παραθέτοντας επιχειρήματα, ένα εκ των οποίων ο φόβος για μια πιθανή υποβάθμιση του πρωτάθληματος. Πολλούς δε από τους προβληματισμούς τους είχαν θέσει στην έρευνα του Volleyplanet.gr οχτώ Έλληνες προπονητές!

Ανάμεσα σε αυτά και πολύ συνοπτικά είναι το ρεπό ομάδων ανά αγωνιστική, το ότι θα υπάρξουν ομάδες που δεν θα βρεθούν αντίπαλες καθόλου σε ολόκληρη τη σεζόν αλλά και το πώς θα κατανεμηθούν δίκαια οι ομάδες ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και στους δυο ομίλους!

Επιστολή Καραμπέτσου

Διαβλέποντας την παραπάνω σύγκλιση απόψεων ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γ. Καραμπέτσος με επιστολή του σε όλα τα σωματεία την εβδομάδα που μας πέρασε προσπάθησε και γραπτώς να αναπτύξει το σκεπτικό του, επαναφέροντας το θέμα της υγειονομικής κρίσης που… σίγουρα καραδοκεί αλλά και αυτό της οικονομικής  κρίσης των σωματείων ως συνέπειας του COVID19, τονίζοντας και το «πιεσμένο» καλεντάρι.

Χαρακτηρίζοντας την πρότασή του ευέλικτη, οικονομική και πρωτότυπη, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ επέμεινε στις «ιδιαιτερότητες που άφησε η σεζόν 2019-20» σχετικά με την αύξηση των ομάδων σε 13 η 14!

«Δεν έχω καμία διάθεση να αντιδικώ για προτάσεις που κανονικά θα έπρεπε να μου είχε εισηγηθεί η πλειοψηφία των σωματείων. Αντίθετα τις εισηγούμαι εγώ προς τα σωματεία», καταλήγει στην επιστολή και… στέλνει την απόφαση για το όποιο φορμάτ στους υπηρεσιακούς παράγοντες της ομοσπονδίας να βρουν λύση μαζί με τα σωματεία!

Μια ξαφνική αναδιάρθρωση

Ωστόσο, την ευθύνη της «ιδιαιτερότητας» της αύξησης των ομάδων, την έχει η ίδια η Ομοσπονδία, η οποία παρόλο που είχε εξ αρχής καταγράψει τη δυσφορία των σωματείων, όπως αποφάσισε να αναδείξει πρωταθλήτρια ομάδα στην κορυφή, δεν έπραξε το ίδιο με τους δυο υποβιβασμούς που ισοδυναμούσαν στην προκήρυξη (σ.σ έστω και άτυπα μετά την ΠΝΠ). Κάπως έτσι κι ενώ ανέβηκαν ΑΕΚ και Αμαζόνες από την Πρι Λιγκ ο αριθμός των ομάδων στην μεγάλη κατηγορία αυτή τη στιγμή είναι μονός (13), με την Volleyleague γυναικών να βρίσεκται μπροστά σε μια αναδιάρθωση, ενώ η Λαμία είναι επικρατέστερη θα πάρει «πάσο» ανόδου!

Επιπλέον, ως προς τον αντίλογο των ομάδων για ένα νέο «αχαρτογράφητο» φορμάτ στο κορυφαίο «προϊόν» της Ομοσπονδίας, αποδυναμώνεται το οικονομικό σκελός, το οποίο επωμίζονται εξ ολοκλήρου τα σωματεία (δεν έχουν μερίδιο στο τηλεοπτικό συμβόλαιο ούτε σε χορηγίες) και δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά ενός δίκαιου και δοκιμασμένου φορμάτ.

Η κρίση λένε γεννά ευκαιρίες… μήπως υπάρχει εδώ κάποια ευκαιρία; Μήπως ήρθε η ώρα οι «μεγάλοι» να διεκδικήσουν και να βάλουν τα θεμέλια για μια πιο ανταγωνιστική Α1 γυναικών;