ΔΙΕΘΝΗ

“Καμπάνα” 6 αγωνιστικών στον Κούμπιακ για ξενοφοβικές δηλώσεις

“Καμπάνα” 6 αγωνιστικών στον Κούμπιακ για ξενοφοβικές δηλώσεις

Mε ποινή 6 αγωνιστικών τιμώρησε η Υποεπιτροπή Πειθαρχικών Επιτροπών της FIVB, τον διαγώνιο και αρχηγό της Πολωνίας, Μίκαλ Κούμπιακ, για τις ξενοφοβικές δηλώσεις του στο διαδίκτυο εναντίον των Ιρανών, επικυρώνοντας έτσι την επιβολή κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο διεθνή άσο από την Πειθαρχική Διεύθυνση της Πολωνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ.

Έτσι το “βαρύ πυροβολικό” των Πολωνών δεν θα αγωνιστεί κατά την 3η και 4η Εβδομάδα του VNL, περίοδο που είναι προγραμματισμένο και το ματς με το Ιράν.

Επιπλέον, η πειθαρχική υποεπιτροπή της FIVB συνέστησε  στην Πολωνική Ομοσπονδία Βόλεϊ να απαιτήσει από τον Κούμπιακ να διατυπώσει εγγράφως “συγγνώμη”, η οποία θα πρέπει να διαβαστεί από τον εκφωνητή κατά τη διάρκεια του αγώνα Πολωνίας και Ιράν κατά την 3η Εβδομάδα του VNL

Ο Κούμπιακ που θα απουσιάσει από τα παιχνίδια της Πολωνίας κατά την 3η και 4η Εβδομάδα του VNL, εξαπέλυσε φραστική επίθεση στο ιρανικό έθνος στην ιντερνετική εκπομπή #PrawdaSiatki YouTube.

“Πάντα μας προσβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και δεν σε σέβονται, αλλά το παίζουν… αθώοι. Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι είναι σπουδαίοι και καλύτεροι και εμείς είμαστε οι χειρότεροι. Αλλά πιστεύω ότι είναι θανατηφόροι, κακόβουλοι και καταδικασμένοι. Για μένα, αυτό το έθνος δεν υπάρχει, παρόλο που αυτοί ονομάζουν με υπερηφάνεια τους εαυτούς τους Πέρσες, όχι Άραβες. Κάποιες φορές πρέπει να παίξουμε μαζί τους, αλλά για μένα, δεν υπάρχουν, “είπε χαρακτηριστικά ο Κούμπιακ.

Αμετανόητος ο Κούμπιακ!

Μετά το κύμα επικρίσεων που δέχθηκε για τις δηλώσεις του, ο Κούμπιακ  ζήτησε να καταργηθεί το βίντεο από το Internet, όπως κι έγινε. Στη συνέχεια ο παίκτης εξέδωσε γραπτή δήλωση η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολωνικής Ομοσπονδίας, όπου ο αρχηγός των Πολωνών αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί φίλοι!

Λόγω του περιττού θορύβου των ΜΜΕ που προέκυψε από τη συνέντευξη που έδωσα στον Jerzy Mielewski στο “Prawda Siatki” δηλώνω ότι:

“Πρώτα απ ‘όλα – όπως όλοι οι άλλοι – έχω το δικαίωμα στη δική μου γνώμη.

Δεύτερον, έχω το δικαίωμα και ακόμη και το καθήκον να απαντήσω όταν η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και εγώ στο γήπεδο, είμαστε αντικείμενο απειλών και προσβολών από τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας και τους επιθετικούς τους οπαδούς. Και τέτοιες καταστάσεις συνέβησαν κατά τη διάρκεια αγώνων με την εθνική ομάδα του Ιράν.

Υπογραμμίζω έντονα ότι οι λέξεις που ανέφερα απευθύνονταν μόνο στους ανθρώπους με τους οποίους προσωπικά ασχολήθηκα, δηλαδή τους παίκτες βόλεϊ και τους σοβινιστές θαυμαστές τους.

Εκφράζω τη λύπη μου για το ότι τα λόγια μου μπορεί να έχουν παρεξηγηθεί. Ίσως αναφέρθηκα σε λάθος πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω ότι απέχω πολύ από τις ξενοφοβικές απόψεις που μου έχουν πιστωθεί εδώ και μέρες. Ο ρατσισμός είναι απαράδεκτος , όπως και ο σεβασμός των εθνικών χρωμάτων και των αντιπάλων ανεκτίμητος για έναν αθλητή. Ταυτόχρονα, πρέπει να τονίσω ότι δεν αλλάζω τις απόψεις μου σχετικά με τους Ιρανούς παίκτες βόλεϊ και τους οπαδούς που προσβάλλουν την οικογένεια και τους φίλους μου”.

Καταγγελία της ιρανικής ομοσπονδίας προς την FIVB

Ο προσωρινός πρόεδρος της ιρανικής ομοσπονδίας, Afshin Davari σε συνέντευξή του στην Tehran Times δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία στη FIVB για το θέμα αυτό:

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIVB θα πρέπει να ζητήσει από τον Κούμπιακ να εξηγήσει τις παρατηρήσεις του. Έχει προσβάλει τον ιρανό λαό και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όσα είπε.

Σε περίπτωση πάντως που η επιτροπή δεοντολογίας της FIVB αποφασίσει ότι ο Πολωνός διεθνής παρέβη τους κανονισμούς, μπορεί να προχωρήσει σε προειδοποίηση, επίπληξη, χρηματική ποινή μέχρι 10.000 ελβετικά φράγκα και μέγιστη ποινή τιμωρίας από την αγωνιστική δράση για 6 μήνες.