CEV CUP

«Κοιτούσαν» Παβλίσεβιτς στον Παναθηναϊκό (φωτό)

«Κοιτούσαν» Παβλίσεβιτς στον Παναθηναϊκό (φωτό)

Με αφορμή την αποψινή αναμέτρηση-Παναθηναϊκού-Ερυθρού Αστέρα για την Euroleague στο ΟΑΚΑ το Volleyplanet φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στις «32» του CEV Cup Γυναικών, το 2008 στην Γλυφάδα, όπου στην ομάδα του Βελιγραδίου βρίσκονταν τότε ο νυν τεχνικός του Φοίνικα Σύρου, Ράτκο Παβλίσεβιτς και η νεοπαοκτηθείσα άσος του Ολυμπιακού, Ιβάνα Νέσοβιτς.

red_star_pavlicevic1

Το πρόσφατο ντέρμπι “αιωνίων” στην Κυψέλη, που εξελίχθηκε τελικά σε… εύκολη υπόθεση για την παρέα της Νέσοβιτς, “ξύπνησε” παλιές μνήμες, στα δύο πρώην μέλη του Ερυθρού Αστέρα .

ratko-pavlicevic1     finale_16

Στις 25.11.2007, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο και κοντά στην παραλία, στο κλειστό της Γλυφάδας παίχθηκε η πρώτη πράξη της φάσης των “32” του CEV Cup γυναικών, μεταξύ των “ερυθρόλευκων” του Βελιγραδίου και του «τριφυλλιού».

Για λίγη ώρα το σύνθημα «Ελλάς –Σερβία συμμαχία» που “σφυρηλάτησε” από τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο μέχρι σήμερα τις σχέσεις των δύο λαών,  πήγε στα… αζήτητα, καθώς η πολυεθνική παρέα των Ντουμιτρέσκου, Άνταμς, Λόζανσιτς, Σαπαρέφσκα, Χατζηνίκου, Μυλωνά, Βορόνινα κ.α δεν έδειξε να… σκαμπάζει ιδιαίτερα από μαθήματα ιστορίας. Το μόνο που την ένοιαζε, όπως και τους οπαδούς στις κερκίδες, ήταν η νίκη.

fifi_saparefska_red_star_pao   ruxi_dumitrescu_red_star

Έτσι με την συμπαράσταση των φίλων τους που είχαν δημιουργήσει “καυτή” ατμόσφαιρα στο κλειστό της Γλυφάδας, τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου κυριάρχησαν στα δύο πρώτα σετ.  Ωστόσο, μετά το αμφίρροπο τρίτο σετ, που κρίθηκε στα σημεία για τις φιλοξενούμενες, στο τελευταίο σετ ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανατρέψει το σερβικό προβάδισμα, 21-17 και έφτασε έτσι με 27-25 στην πολύτιμη νίκη 3-1  (25-17 25-19 26-28 27-25), βάζοντας τις βάσεις για τον επαναληπτικό της Σερβίας.

01042008-grupna

Η Ιβάνα Νέσοβιτς, που ξεκίνησε την καριέρα της στην Όμπιλιτς, αλλά το 2003 μεταπήδησε σε νεαρή ηλικία στον Ερυθρό Αστέρα, ως αρχηγός της ομάδας σε εκείνο το ματς, δεν θα ξεχάσει, την ατμόσφαιρα – κόλαση που είχαν δημιουργήσει οι θερμόαιμοι οπαδοί του «τριφυλλιού» στις κερκίδες της Γλυφάδας.

red_star_pavlicevic1

«Πραγματικά ήταν απίστευτο να παίζεις σε μία τόσο κολασμένη ατμόσφαιρα, όπως ήταν στην Αθήνα. Παίχθηκε θεαματικό βόλεϊ από τις δύο ομάδες, αν και κάποιες αθλήτριές μας, που δεν είχαν αρκετές εικόνες από διεθνείς αγώνες είχαν λίγη νευρικότητα, κάτι το φυσιολογικό…».

Η μάνατζερ τότε και νυν προπονήτρια στα αναπτυξιακά τμήματα της σερβικής ομάδας, Ταμάρα Κόρατς, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεών της στο Volleyplanet, αφού έκανε λόγο και εκείνη για μια “φοβερή ατμόσφαιρα” στάθηκε στη συζήτηση που είχε στο περιθώριο του αγώνα με τον ισχυρό τότε άνδρα του Παναθηναϊκού, Βασίλη Πιστιόλη.

tamara_korac 2

«Πραγματικά ήταν απίστευτο ματς… Αξέχαστο, τόσο αγωνιστικά όσο και από θέμα ατμόσφαιρας. Κάποια στιγμή μάλιστα έπιασα συζήτηση με τον επικεφαλής του Παναθηναϊκού και όταν έμαθε για το χαμηλό μπάτζετ που είχαμε στον Ερυθρό Αστέρα, σε σχέση με την ομάδα του,  νόμιζε πως του κάνω πλάκα!. Μάλιστα, μου ζήτησε να φέρω και τον κόουτς (σ.σ Ράτκο Παβλίσεβιτς) στο «τριφύλλι», αλλά εκείνος τότε δεν ήθελε να αφήσει τον Ερυθρό Αστέρα» υποστήριξε η σύζυγος του χαντμπολίστα τερματοφύλακα του Ερυθρού Αστέρα, Μίλος Ζινοζίνοβιτς.

Αναφερόμενη στον Σέρβο προπονητή του Φοίνικα, που ανέλαβε τη σκυτάλη των επιτυχίων του Ερυθρού Αστέρα από τον Ζόραν Τέρζιτς τόνισε: «Ο Παβλίσεβιτς είναι πολύ καλός προπονητής, αλλά δουλεύει, πολύ, πολύ σκληρά! Δύο ώρες εξαντλητική προπόνηση προπόνηση και μετά σε “λιώνει” στο γυμναστήριο. Πραγματικά πολύ εξουθενωτική δουλειά…» δήλωσε στο Volleyplanet η Κόρατς για τον σημερινό τιμονιέρη του «πειρατικού», που επί της θητείας του οι «ερυθρόλευκες» του Βελιγραδίου πανηγύρισαν 4 νταμπλ Σερβίας, μία 2η (2009/2010) και μία 3η θέση στο Cev Cup (2007/2008).

o25459_21

Τέλος ο κ. Παβλίσεβιτς, θυμήθηκε κι αυτός με νοσταλγία εκείνη την διπλή αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, που έβαλε τα θεμέλια της πρόκρισης  στο φάιναλ φορ και έκανε τις αθλήτριές του πιο ώριμες.

panathinaikos_red_star

«Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες στην Αθήνα, ο κόσμος είχε δημιουργήσει ασφυκτική ατμόσφαιρα, αλλά εκείνη η χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη. Μετά την ήττα στην Αθήνα, παίξαμε τη ρεβάνς στο «Μαρακανά» μπροστά στον υπεροχο κόσμο μας, κερδίσαμε 3-1 (25-22 22-25 12-25 24-26) τον Παναθηναϊκό και σφραγίσαμε την πρόκριση στο «χρυσό» σετ με 15-10!  Η χαρά μας ήταν απίστευτη… Κερδίσαμε μία πολύ πιο πλούσια, αλλά και μεγαλύτερη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας» τόνισε ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών του Ερυθρού Αστέρα, που μέσα του πίστευε στην επιτυχία και την πρόκριση.

main-panathinaikos_red_star

Τα καλύτερα όμως για την ομάδα του δεν είχαν έρθει ακόμη. «Το Μάρτιο του 2008, παρουσία χιλιάδων ενθουσιωδών συμπατριωτών μας στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου κατακτήσαμε στον μικρό τελικό το χάλκινο μετάλλιο, κερδίζοντας 3-2 σετ τη ρωσική Σαμορόντοκ. Και την επόμενη χρονιά, πάλι πήγαμε στο φάιναλ φορ και πήραμε το ασημένιο…»

finale_17