Α1 ΑΝΔΡΩΝ

Λάϊος: «Βραζιλία του ’92…ο Κύζικος»!

Λάϊος: «Βραζιλία του ’92…ο Κύζικος»!

Η Κύζικος Νέας Περάμου μετά από μια φανταστική σεζόν, τερμάτισε πρώτη και αήττητη στην κανονική περίοδο της Α2 και στα πλει οφ ανόδου και ανέβηκε πανηγυρικά στην Α1.

Ο δάσκαλος του βόλεϊ και ίσως ο κορυφαίος θεωρητικός του αθλήματος στη χώρα, Γιάννης Λάϊος, που για τρίτη φορά στην καριέρα του, ανέβασε ομάδα από την Α2 στα μεγάλα σαλόνια της Α1 (οι δύο προηγούμενες ήταν με τον Πανελλήνιο), μίλησε στην επίσημη σελίδα της Volley League «Πάμε Στοίχημα» για το μυστικό της επιτυχίας του συλλόγου της Νέας Περάμου.

Ο “αρχιτέκτονας” του φετινού “θαύματος” του Κύζικου, αποκάλυψε, ότι η ομάδα ακολούθησε το Βραζιλιάνικο μοντέλο του 1992 που ανέδειξε τους «σελεσάο» χρυσούς Ολυμπιονίκες στη Βαρκελώνη, στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα στη πορεία της ενώ εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας υπό προϋποθέσεις.

Πως αισθάνεσαι που υπέγραψες τη μεγαλύτερη επιτυχία της Κύζικου;

«Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί οι κόποι μας και η τακτική μας έφερε αποτέλεσμα και υπερήφανος που συνεργάστηκα με μία ωραία ομάδα. Ευχαριστήθηκα που ο κόσμος στη Νέα Πέραμο χάρηκε και ένιωσε υπερήφανος για την ομάδα του. Μας χτύπησε στην πλάτη και μας ζήτησε να συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες».

Πως κατάφερε η Κύζικος να υλοποιήσει το όνειρο της ανόδου;

«Το καλοκαίρι του 2015 μου ανατέθηκε η ευθύνη της ομάδας με στόχο τον πρωταθλητισμό και μετά την άνοδο. Όταν νικήσαμε εκτός έδρας την ΑΕΚ την 3η αγωνιστική αρχίσαμε να κάνουμε όνειρα. Όταν περάσαμε νικηφόρα και από την Χαλκίδα το πιστέψαμε και για αυτό πανηγυρίζαμε έξαλλα τότε. Μαζί με τη διοίκηση περάσαμε πολλά αλλά σταθήκαμε όρθιοι».

Ποια ήταν τα μυστικά της επιτυχίας;

«Εννοείται πως είχαμε άριστες σχέσεις με την διοίκηση και πολύ καλή χημεία ως ομάδα που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα και πολλές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν. Είχα έμπειρους και πειθαρχημένους αθλητές. Είχαμε τη βοήθεια του κόσμου. Αγωνιστικά παίξαμε το μοντέλο του βόλεϊ που πιστεύω και έχω μελετήσει πως είναι άκρως επιτυχημένο και έτσι κάναμε τη διαφορά ακόμα και σε αγώνες που είχαμε προβλήματα και απουσίες».

aspiotis-anaxorish-2016

«Μας κλόνισαν Ασπιώτης-χορηγός»

Ποια ήταν τα πιο σοβαρά προβλήματα;

«Αγωνιστικά ο τραυματισμός του Ασπιώτη μας κλόνισε. Έτσι πήραμε τον Νικηφορίδη που και αυτός έσπασε τα δάκτυλα του σε φιλικό με την Κηφισιά. Κάναμε πολλές αλχημείες και αλλαγές για να κρύψουμε τα κενά, αλλά και από την άλλη πιέστηκε και ο Ασπιώτης να γυρίσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο που είχε προγραμματιστεί. Στο τέλος ήταν εκπληκτικός.

Εξωαγωνιστικά στη μέση της σεζόν είχαμε την αποχώρηση του βασικού χορηγού που ανησύχησε τους παίκτες αλλά η διοίκηση έδωσε εγγυήσεις και επήλθε πάλι ηρεμία».

 Βραζιλιάνικο μοντέλο του 1992

 kyzikos-neas-peramoy-2016

Ποιο είναι το μοντέλο του βόλεϊ που υποστηρίζεις και θεωρείς πως σας έδωσε και την άνοδο;

«Είναι μία συνισταμένη κινήσεων στο παιχνίδι μας αλλά και στο παιχνίδι του αντιπάλου. Με απλά λόγια. Τρία ερεθίσματα στους παίκτες μου και όχι περισσότερα για να έχουν γρήγορη αντίδραση και άμεση κίνηση. Η γρήγορη ανάπτυξη με ευθεία πάσα του πασαδόρου προς τον επιθετικό ώστε να προλαβαίνει το αντίπαλο μπλοκ.

Ο πασαδόρος μαθαίνει ευστοχία για ευθείες πάσες και όχι απλά να πετάει τη μπάλα στα άκρα. Το ξεκίνημα του επιθετικού πριν πάρει την πάσα και η γρήγορη κίνηση των κεντρικών. Σε τίτλους είναι το μοντέλο του βόλεϊ που εφάρμοσε πρώτη η Βραζιλία το 1992 και νίκησε Ιταλία, Ολλανδία στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και που εφαρμόζουν όλες οι ομάδες που κάνουν τη διαφορά στο παγκόσμιο βόλεϊ. Αυτό το βόλεϊ της γρήγορης κίνησης και των επιλεγμένων κινήσεων νικάει τη δύναμη και το ύψος του αντιπάλου».

Ήταν δύσκολο να προσαρμοστούν οι παίκτες σε αυτό το στιλ;

«Οι επιλογές που έκανα από την αρχή της σεζόν με τον Κρέτση πασαδόρο και τον Κούνα λίμπερο δεν ήταν τυχαίες. Ξέρουν τη φιλοσοφία μου και πάνω τους χτίστηκε όλη η ομάδα. Μάλιστα με τον ίδιο τρόπο τη σεζόν 2014-15 φτάσαμε μία ανάσα από την άνοδο με τον Πανερυθραϊκό αλλά χάσαμε 3-2 από τον Ηρακλή παρότι προηγηθήκαμε 2-0 σετ. Καλύτερα όπως αποδείχτηκε διότι ο Ηρακλής έχει μεγαλύτερη δυναμική σε υψηλό επίπεδο. Ο Κρέτσης στα 40 του χρόνια με εκπλήσσει συνεχώς και του αξίζουν συγχαρητήρια».
 alexandros_giannis_laios

Η αποτυχία του ΠΑΟ

 Γιατί αυτό το μοντέλο δεν «έπιασε» όσο ήσουν στον Παναθηναϊκό;

«Στην αρχή θέλει προσαρμογή αλλά και υπομονή. Με τον Παναθηναϊκό χάναμε συνέχεια 3-2 σετ αλλά δεν είχαμε αντοχή ως ομάδα μετά το ενάμιση σετ και δεν υπήρχε υπομονή. Πιεστήκαμε βαθμολογικά και το μυαλό των παικτών χάνονταν. Την δεύτερη φορά δεν τηρήθηκε το πλάνο στήριξε και πουλήθηκε όλη η προσπάθεια και όλος ο σχεδιασμός»

 Ποια ομάδα σας πίεσε περισσότερο μέσα στη σεζόν;

«Είχαμε κάνει τον σχεδιασμό μας ιεραρχώντας ως βασικούς αντιπάλους την ΑΕΚ και τον Ηρακλή Χαλκίδας. Δικαιωθήκαμε αλλά δεν περιμέναμε τόσο καλό τον Εθνικό Πειραιά. Θα έλεγα μάλιστα πως έπαιζε το ίδιο στιλ παιχνιδιού με μας και για αυτό πήγαμε 3-2, 3-2 και 3-1 σετ. Στην αρχή πίεσε και η Καλαμάτα. Γενικά το πρωτάθλημα στον όμιλο μας ήταν πολύ δυνατό. Μας έκανε πολύ καλό και το κύπελλο με τους αγώνες που δώσαμε με την Παλλήνη, τον Απόλλων και την Καλαμάτα. Γενικά ήμασταν σε δύσκολο και αμφίρροπο όμιλο. Το μόνο μου παράπονο ήταν ότι περιμέναμε ενάμιση μήνα να τελειώσει το εφηβικό για να παίξουμε τα μπαράζ».
Laios deixnei-23456

Θέλω να μείνω και στην Α1

Θέλεις να οδηγήσεις την Κύζικο στην Volley League;

«Φυσικά και θέλω αλλά υπό προϋποθέσεις. Πέρσι ρώτησα την διοίκηση τι θέλει να κάνει. Μου ζήτησαν την άνοδο. Τους ξαναρώτησα εάν θέλουν να σταθούν στην Α1 και μου απάντησαν θετικά. Το θέμα δεν είναι εάν θέλει η διοίκηση αλλά εάν μπορεί. Έχω ενημερώσει τα παιδιά στη διοίκηση πως η Volley League έχει πολύ τρέξιμο, υποχρεώσεις, ΤΑΑ, ακούω για Α.Ε., ξένους, σπίτια, μεταγραφές, γήπεδο. Είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να λυθούν και μάλιστα μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ποιο είναι το μεγάλο προνόμιο της Κύζικου;

«Είναι ομάδα που αντιπροσωπεύει μία μεγάλη περιοχή που αγαπάει το άθλημα και τον αθλητισμό γενικά. Από τη στιγμή που έχει σταθεί ο Παμβοχαϊκός γιατί να μην σταθεί η Κύζικος; Αντιπροσωπεύει κατά μεγάλο ποσοστό το μοντέλο ομάδα – πόλη, αν και αυτό το βλέπουμε καλύτερα στην περίπτωση του Ηρακλή Χαλκίδας που υπάρχει από πίσω πόλη 60.000 κατοίκων».
kyzikos neas peramoy-215

Μπορεί να σταθεί η Κύζικος στην Volley League;

«Έτσι όπως είναι τώρα δε νομίζω. Η πλειοψηφία των παιδιών είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν πρωινές δουλειές. Δεν ξέρω εάν θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν την ομάδα στην Volley League αλλά θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με όλους και μάλιστα σύντομα».

Τι πρέπει να κάνει η Κύζικος για να μείνει στην Volley League;

«Κάναμε μία πρώτη συνάντηση με την διοίκηση. Μου είπαν πως έχουν εκλογές 5-6 Ιουνίου και μετά θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Όλοι όσοι αγαπούν τον σύλλογο πρέπει να μπουν μέσα, να στηρίξουν την ομάδα. Θα χρειαστούν χέρια, βοήθειες. Όσο πιο πολλοί μπουν τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διοίκηση. Να βάλουν πολλοί από λίγα και να μην περιμένουν τον μεγάλο χορηγό. Αν υπάρχει ο χορηγός που υπήρχε μέχρι τώρα πάει καλά, αλλά και αυτός δεν γίνεται να τα κάνει όλα μόνος του. Κάποτε θα κουραστεί. Το είδαμε στο παρελθόν και σε άλλες ομάδες. Δεν περισσεύει κανείς. Όλη η Νέας Πέραμος πρέπει να ενωθεί. Όλοι πρέπει να αφήσουν τους εγωισμούς και να βάλουν πλάτη. Τώρα είναι η ευκαιρία για τον σύλλογο».

Α1 ΑΝΔΡΩΝ
15/04/2024

Τελικός «αιωνίων» Νο2

Δεύτερος τελικός «αιωνίων» στο κλειστό του Ρέντη με τον Ολυμπιακό να θέλει να ντουμπλάρει τις νίκες του επί του Παναθηναϊκού και τους “πράσινους”...