ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μ. Λαμπρινίδου: «Τι γίνεται με τα δικαιώματά μας ως αμειβόμενες αθλήτριες;»

Μ. Λαμπρινίδου: «Τι γίνεται με τα δικαιώματά μας ως αμειβόμενες αθλήτριες;»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η πρώην άσος του Ηρακλή Κηφισιάς, Μαρία Λαμπρινίδου,  απευθυνόμενη στις αθλήτριες τονίζει σε ανοιχτή της επιστολή, που δημοσειεύει ο ΠΑ.Σ.Α.Π., ότι μεταξύ άλλων θα πρέπει να τις προβληματίσει η ισότητα στα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες αθλητές.

“Ένεκεν της ημέρας κορίτσια, ας μην αναλωθούμε στις γιορτές και τα πανηγύρια και ας κάτσουμε να αναλογιστούμε τους αγώνες των γυναικών εργατριών του Σικάγκο που με αίμα έβαλαν τα θεμέλια της ελευθερίας που απολαμβάνουμε σήμερα.

iraklis-kifisias-lamprinidou-345678

Της σχεδόν ελευθερίας δηλαδή γιατί αν σκεφτούμε τις γυναίκες πρόσφυγες που έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, τα μικρά κορίτσια στις χώρες του Τρίτου κόσμου που κακοποιούνται μέσω του γάμου, τα εκατομμύρια γυναικών που υποχρεούνται να παραμένουν αναλφάβητες αλλά και για να μη πάμε πολύ μακριά, το πλήθος των γυναικών στον προηγμένο κόσμο που απολύονται από τις δουλειές τους λόγω εγκυμοσύνης, τότε κάθε άλλο παρά για ισότητα, ελευθερία και χειραφέτηση μιλάμε, και συνειδητοποιεί κανείς ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

ISOTITA_design_greek

Στόχος της ημέρας κορίτσια είναι να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες έχουμε ίσα δικαιώματα με τους άντρες σε όλους τους τομείς. Και για να μπω στο θέμα μας, ως αθλήτριες σήμερα θα πρέπει να μας προβληματίσει η ισότητα στα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες αθλητές. Ευτυχώς στη χώρα μας μπορούμε να ζούμε ελεύθερα και να επιλέγουμε ελεύθερα, βέβαια με μερικά «ναι μεν αλλά», αλλά τι ακριβώς γίνεται με τα δικαιώματά μας ως αμειβόμενες αθλήτριες;

Υπάρχει το πλαίσιο που μας στηρίζει ως εργαζόμενες; Γιατί να μην μας καλύπτει το εργασιακό δίκαιο, όπως καλύπτει τους άντρες πετοσφαιριστές; Σήμερα γιορτάζουμε την χειραφέτηση των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων αλλά ως αθλήτριες ειδικά νοιώθουμε ίσες; Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες τις Ευρώπης σήμερα τα 2 πρωταθλήματα αντρών και γυναικών διεξάγονται επί ίσοις όροις και επίσης σε ορισμένα από αυτά οι αθλήτριες με τις επιδόσεις τους έχουν καταφέρει να αγωνίζονται με συμβόλαια τα οποία αγγίζουν και ξεπερνούν τα αντίστοιχα των αντρών.

geniki_grammateia_isotitas_fylon

Με αφορμή την σημερινή ημέρα ας αναλογιστούμε επίσης μέχρι πότε θα ανεχόμαστε σεξιστικές συμπεριφορές στα γήπεδα, πότε θα διεκδικήσουμε το σεβασμό της γυναίκας αθλήτριας, ακριβώς όπως τον λαμβάνουν και οι άντρες. Γιατί ο αθλητισμός να μη γίνει ο καθρέπτης της ισότητας των δύο φύλων προς την κοινωνία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συμμεριστώ και τους εταίρους μας πετοσφαιριστές που πλήττονται και αυτοί από κακή μεταχείριση στα πλαίσια των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά αυτός είναι ένας διαφορετικός αγώνας.

uni_equal_pasap

Δράττομαι της ευκαιρίας λοιπόν να καλέσω τις αθλήτριες να αντιμετωπίσουν την ημέρα σαν μια ευκαιρία να αναλογιστούν τα δικαιώματά τους και να αγωνιστούν για αυτά. Ο αγώνας δεν γίνεται μόνο με τη συσπείρωση όλων απέναντι σε ένα σκοπό, αλλά και με τις επιδόσεις και την αγωνιστικότητα τους εντός γηπέδων.”