ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Μία πρώην διεθνής θυμάται 18 χρόνια μετά τη Βάρνα και πάει Τουρκία (fotos retro)

Μία πρώην διεθνής θυμάται 18 χρόνια μετά τη Βάρνα και πάει Τουρκία (fotos retro)

Σεπτέμβριος του 2001… Τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών, στη Βάρνα της Βουλγαρίας…

Τη 12αδα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τάκη Φλώρου αποτελούσαν οι εξής διεθνείς: Παρασκάκη Γιούλη, Γκαραγκούνη Μαρία, Ιορδανίδου Σοφία, Γκαραγκούνη Νίκη, Χατζηνικολάου Μαρία, Παπάζογλου Βίκυ, Σαπαρέφσκα Φίφη, Βλάχου Ιωάννα, Χατζηνίκου Ελευθερία, Δίρβα Βάια, Φραγκιαδάκη Ελένη, Γκούζου Ουρανία.

Στο πλαίσιο του Α’ ομίλου η Εθνική μας αντιμετώπισε την οικοδέσποινα Βουλγαρία τις πρώην άσους του Ολυμπιακού, Ραντοσβέτα Τένεβα, Αντονίνα Ζέτοβα, τη διεθνή του Φιλαθλητικού, Βένια Σοκόλοβα,την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρωσία της σουπερστάρ Γκάμοβα, την Τσεχία των πρώην άσων των γηπέδων μας, Γιάννα Σιμάνκοβα (Παναθηναϊκός), Έλενα Χόρκα (Πανελλήνιος) Κατερίνα Γέντσοβα (Άρης), τη Γαλλία και τη Ρουμανία της σπουδαίας Κατερίνας Πιρβ και της μετέπειτα μαέστρου του Μαρκόπουλου, Λουμινίτας Τρομπίτας.

ethniki_gynaikon_varna 2001_ 5

Μάλιστα εκείνη την εποχή με τα χρώματα της Ρουμανίας αγωνίζονταν τότε και η μετέπειτα θρυλικής αρχηγού του Παναθηναϊκού και διεθνής  το 2004 με την Εθνική μας, Ρούξι Ντουμιτρέσκου, άλλα δεν είχε επιλεγεί στη 12άδα της Βάρνας.

ethniki_gynaikon_varna 2001_ 6

Το ίδιο συνέβη και με άλλες “δικές” μας αθλήτριες, όπως οι Βουλγάρες Ραντοσβέτα Τένεβα και Μαρίνα Καλαιτζίεβα, που έκαναν σπουδαία καριέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

Χωρίς νίκη λοιπόν σε 5 ματς και με απολογισμό σετ 4-15 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την τελευταία θέση του ομίλου και την 12η στη διοργάνωση.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Ελλάδα – Βουλγαρία 3-1, Ρωσία- Ελλάδα 3-0, Ελλάδα – Ρουμανία 3-0, Γαλλία – Ελλάδα 3-2 και Τσεχία – Ελλάδα 3-1.

ethniki_gynaikon_varna 2001_ 2

Από τότε μέχρι σήμερα, το ελληνικό βόλεϊ έχει κάνει άλματα και πλέον τα κορίτσια του Ισπανού ομοσπονδιακού τεχνικού, Γκιγιέρμο Ναράνχο δείχνουν αποφασισμένες να παίξουν στην Τουρκία για να διεκδικήσουν τη διάκριση. Μια διάκριση που 18 χρόνια πριν, κάποιες άλλες στερήθηκαν, παρά τη συγκινητική τους προσπάθεια.

ethniki_gynaikon_varna 2001_ 3

Μία από αυτές ήταν και το Νο 7 της Εθνικής, η Κρητικοπούλα, πασαδόρος, Γιούλη Παρασκάκη, που “ξετυλίγοντας” στο Volleyplanet το κουβάρι των αναμνήσεων, μίλησε για το πρώτο και τελευταίο της Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στην Βάρνα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διεθνείς μας, τις οποίες, η νυν προπονήτρια του Πήγασου Ηρακλείου, θα στηρίξει από κοντά, μαζί με την κόρη της.

“Μόλις 20 χρόνων τότε, ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Εθνική Γυναικών. Έζησα από κοντά μια πολύ σπουδαία διοργάνωση πολύ υψηλού επίπεδου μιας και ανταγωνιστήκαμε επάξια, σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο,  μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου βόλεϊ όπως οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και φυσικά η Ρωσία, που στέφθηκε και πρωταθλήτρια στη διοργάνωση. Η περίφημη “αρκούδα” του παγκόσμιου αθλητισμού,  που είχε στη σύνθεση της  εξαιρετικές αθλήτριες, μεταξύ των οποίων και η Εκατερίνα Γκάμοβα, που έμελλε αργότερα να εξελιχθεί στην καλύτερη παίκτρια στον κόσμο!

ethniki_gynaikon_varna 2001_ 7

Σε όλες μου τις συμμετοχές με την εθνική ομάδα, φορώντας το εθνόσημο, αισθανόμουν συγκίνηση και υπερηφάνεια στον ύψιστο βαθμό και πάντα έδινα τον καλύτερό μου εαυτό για να εκπροσωπήσω, μέσα και έξω από το γήπεδο τα “γαλανόλευκα”!

Αυτά τα μοναδικά συναισθήματα, τις πολύτιμες αθλητικές εμπειρίες και γνώσεις που κέρδισα από τα χρόνια μου στα γήπεδα, τις έχω πάντα φυλαγμένες μες στο μυαλό και την ψυχή μου, σαν φυλαχτό. Αυτές τις αξίες προσπαθώ να μεταφέρω άλλωστε καθημερινά εδώ και 5 χρόνια  στις αθλήτριες της ομάδας, που έχω δημιουργήσει στο Ηράκλειο Κρήτης τον ΠΗΓΑΣΟ.

Η εθνική μας ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από αθλήτριες με πολλές ικανότητες και ταλέντο και εύχομαι ολόψυχα να πετύχουν τους στόχους τους και να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν!

ethniki_gynaikon_varna 2001_7

Εγώ μετά από 18 χρόνια θα βρεθώ ξανά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αυτή τη φορά όμως όχι ας αθλήτρια, άλλα ως φίλαθλος! Και μαζί με τη 12χρονη κόρη μου, αλλά και τους υπόλοιπους θα προσπαθούμε με το χειροκρότημα και τις φωνές μας να εμψυχώσουμε τις διεθνείς! Κορίτσια, θα είμαστε όλοι εκεί! Δίπλα σας… Ζήστε αυτές τις στιγμές και μην φοβάστε τίποτα! Καλή επιτυχία Ελλάδα!”