ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΣΑΠ-ΠΑΣΑΠ

Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΣΑΠ-ΠΑΣΑΠ

Την παρουσίαση του Μνημονίου Συνεργασίας στα θέματα Αδειοδότησης και Διακανονισμού χρεών των ΤΑΑ στους αθλητές παρουσίασαν ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ με κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών…

Μπορεί να πέρασε αρκετός χρόνος διαβουλεύσεων και συζητήσεων, ωστόσο το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ είναι πλέον γεγονός και σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισαν Παντελής Ταρνατόρος και Θανάσης Ψάρρας αυτό θα αποτελέσει την βάση για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με την συμμετοχή αξιόπιστων ομάδων.

Μάλιστα μετά τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ το νέο νομικό πλαίσιο καθορίζει τις σχέσεις ΤΑΑ και αθλητών και όπως ανέφερε  χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ αποτελεί ουσιαστικά έναν «μπούσουλα» για το επαγγελματικό βόλεϊ.

Ταρνατόρος : «Βρήκαμε τον Οδικό χάρτη»

Ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος αναφέρθηκε για την ιστορική συμφωνία υπογραμμίζοντας : «Θεωρώ πως η σημερινή εκδήλωση είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση γιατί επί της ουσίας σας παρουσιάζουμε ένα αποτέλεσμα πολλών μηνών ίσως και ετών που κατόρθωσαν οι 3 φορείς του αθλήματος  (ΕΟΠΕ, ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ) μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις να κάνουν αυτό που άλλα αθλήματα δεν έχουν καν πλησιάσει.

Μετά την περίοδο των χρυσών μπάτζετ και συμβολαίων δημιουργήθηκαν μεγάλες τρύπες στις ομάδες με αποτέλεσμα να υπάρξει μια στρέβλωση στο χώρο του βόλεϊ διότι υπήρχαν ομάδες που πλήρωναν και ομάδες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν αθλητές. Αυτό είναι αρνητικά αποτελέσματα.

Στην πορεία προέκυψε η οικονομική κρίση που δημιούργησε πρόβλημα στα χορηγικά προγράμματα των ομάδων. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα όπου δημιουργήθηκε και η μεγάλη «τρύπα» ήταν την τελευταία χρονιά όπου είχαμε πάρει γραπτώς με Υπουργική απόφαση την επιχορήγηση 100.000 ευρώ για κάθε σωματείο. Δυστυχώς αυτή η γραπτή υπόσχεση της Πολιτείας  για την χορήγηση 1.2 εκατομμυρίων δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Δημιουργήθηκε μία μεγάλη τρύπα 100.000 Ευρώ σε κάθε ΤΑΑ ενώ πολλοί χορηγοί ανέστειλαν στην υποστήριξη τους στα σωματεία με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλα ανοίγματα.

Ξεκινήσαμε καλόπιστα συζητήσεις με τον ΠΑΣΑΠ έχοντας κοντά μας και την Ομοσπονδία που είναι η ομπρέλα του αθλήματος και όπως γνωρίζεται τέτοιες μεγάλες συμφωνίες είναι καλό να επικυρώνονται από την Ομοσπονδία του αθλήματος.

Πήγαμε στην Πολιτεία. Συζητήσαμε με την Πολιτεία  και θεωρώ πως βρήκαμε έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα οδηγήσει το βόλεϊ σε ήρεμα νερά. Εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί έστω και το 50% της διάθεσης που υπάρχει και από τις δύο πλευρές να υλοποιηθεί, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα όπου θα κλείσουμε παλιές οφειλές αθλητών που ουσιαστικά είχαν χαμένα τα λεφτά τους και αντίστοιχα θα δώσουμε ανάσα στα Σωματεία. Είναι πολύ σημαντικό τα σωματεία να προβούν στην υλοποίηση του τωρινού τους μπατζετ κάνοντας ανταγωνιστικές ομάδες και παράλληλα να έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν σε πολλές δόσεις τις παλιές οφειλές έτσι ώστε να υπάρξει μια ισορροπία και γέφυρα για να κλείσει αυτή η «τρύπα».

Επιτροπή Αδειοδότησης και απόλυτη συμφωνία με ΠΑΣΑΠ

Αναφερόμενος στο θέμα της Αδειοδότησης των ομάδων ο Παντελής Ταρνατόρος τόνισε «Συνεχίσαμε μετά με τον ΠΑΣΑΠ και στο θέμα των Αδειοδοτήσεων. Συμφωνήσαμε απόλυτα. Ελάχιστοι παράγοντες έχουν σκοπιμότητα να κοροϊδέψουν τους αθλητές, Πιστεύω πως όλοι μας είμαστε καλόπιστοι. Υπάρχουν και ατυχίες. Υπάρχουν ομάδες που έχουν προβλήματα όμως είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Βρήκαμε μια λύση που από εδώ και πέρα πιστεύω πως οι ομάδες και η Λίγκα θα ξέρεις ποιες ομάδες μπορούν εγκαίρως να συμμετέχουν στο επόμενο πρωτάθλημα αφού μέχρι τις 20 Ιουλίου θα κάνουμε μια Επιτροπή Αδειοδότησης όπου οι ομάδες θα καταθέσουν τους φακέλους τους έχοντας κλείσει τις οφειλές του προηγούμενου έτους. Θεωρώ πως είναι ένα σύστημα που θα το λειτουργήσουμε. Σας διαβεβαιώνω πως αν δούμε πως κάτι δεν πάει καλά θα το διορθώσουμε. Υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές. Η 3μελής Επιτροπή απαρτίζεται από άξιος νομικούς  και θα πάνε όλα καλά».

Ψάρρας : «Πρωτοποριακή συμφωνία»

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ Θανάσης Ψάρρας στην ομιλία του για το Μνημόνιο Συνεργασίας δήλωσε  «Περάσαμε από χίλια κύματα, αντιθέσεις, διαφωνίες αλλά κάναμε μία σύνθεση που θα αφήσει εποχή. Για χρόνια λίμναζαν τα αιτήματα και οι προσφυγές των αθλητών. Έπειτα από πολλές προσπάθειες η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών άρχισε να βγάζει αποφάσεις. Και τότε καταλαβαίναμε το μεγάλο πρόβλημα αφού έβγαινε ένα «τσουνάμι» αποφάσεων με πολλά χρωστούμενα αθλητών.

Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τοίχο. Δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ομάδων και τελικά του ίδιου του πρωταθλήματος. Πολλές ομάδες πληρώνανε και άλλες ήταν κακοπληρωτές και έτσι δημιουργήθηκε ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Κάπου εκεί η επιθυμία η δική μας για αδειοδότηση συναντήθηκε με της ΕΣΑΠ για διακανονισμό των παλαιοτέρων οφειλών προς παίκτες.

Βάλαμε μπροστά το καλό του αθλήματος και κάναμε όλοι παραχωρήσεις. Καλούμε τους αθλητές να ενταχθούν επίσημα στο πλάνο των διακανονισμών με τα ΤΑΑ. Είναι μία ιστορική στιγμή για τρεις λόγους. Είναι πρωτοποριακή συμφωνία και μπούσουλας για όλα τα αθλήματα. Είναι η υλοποίηση του οράματος του ΠΑΣΑΠ. Είναι επίσης μία προσωπική δικαίωση. Μετά από επτά χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΑΠ αποχωρώ ικανοποιημένος. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και παραδίδω στα παιδιά που θα τρέξουν τον σύνδεσμο μετά τις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο».

Διακανωνισμοί και αδειοδότηση

Το πλάνο και την δομή του Μνημονίου Συνεργασίας  ανέλυσε ο Διευθυντής του ΠΑΣΑΠ Βασίλης Μηνούδης προβάλλοντας τα οφέλη που θα έχουν αθλητές και σωματεία.

Tα σημαντικότερα σημεία για τους διακανονισμούς και την αδειοδότηση:

*Στο καθεστώς των διακονισμών μπορούν να υπαχθούν όσα συμβόλαια είναι μέχρι 31 Μαΐου 2015 είτε υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, είτε όχι. Για χρέος ΤΑΑ προς αθλητή μέχρι 10.000 Ευρώ προβλέπονται 24 δόσεις. Μέχρι 60.000 Ευρώ 48 δόσεις και από 60.000 και πάνω από 72 δόσεις.

*Το καθεστώς των διακανονισμών προβλέπει μόνο το κεφάλαιο και όχι τόκους.

*Δύο φορές το χρόνο (Δεκέμβριο και Ιούλιο) θα γίνεται έλεγχος όλων των συμβολαίων από την Επιτροπή Αδειοδότησης.

*Οι αθλητές θα έχουν όφελος επειδή θα γλιτώνουν χρόνο (προηγουμένως ήθελαν τουλάχιστον 2 χρόνια για να έχουν πρωτόδικη απόφαση) και δικαστικά έξοδα.

*Οι αθλητές δεν χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εάν το ΤΑΑ δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο διακανονισμό.

*Τα ΤΑΑ θα μπορούν να κάνουν καλύτερο ετήσιο προγραμματισμό καθώς θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους γλιτώνοντας τόκους και δικαστικά έξοδα. Επίσης δεν θα κινδυνεύουν με μηδενισμούς στη μέση της σεζόν καθώς αναστέλεται η εφαρμογή των σχετικών κυρώσεων.

*Είναι ευκαιρία για τα ΤΑΑ που έχουν προβλήματα να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπιστία.

*Οι ομάδες που είχαν χρέη, υποβιβάστηκαν στην Α2 και επιστρέφουν θα πρέπει να διακανονίσουν τις υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει και να πληρώσουν τουλάχιστον 5 δόσεις.

*Οι πληρωμές των ΤΑΑ στους αθλητές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα γίνονται μόνο μέσω τραπεζικής κατάθεσης για να υπάρχει διαφάνεια.

*Οι νομικοί σύμβουλοι από ΕΣΑΠ (Χρήστος Ηλιάδης), ΠΑΣΑΠ (Ανέστης Δημητριάδης), ΕΟΠΕ (Γιώργος Διονάς) θα συγκροτούν την επιτροπή αδειοδότησης.

*Στο καθεστώς των διακανονισμών μπορούν να ενταχθούν και οι αλλοδαποί αθλητές