ΔΙΕΘΝΗ

Το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το Α-Ω

Το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το Α-Ω

To Volleyplanet.gr πιστό για μια ακόμη φορά με την ενημέρωσή σας σε ένα σπουδαίο ραντεβού του φιλέ, σας παρουσιάζει τους τουλάχιστον 24 λόγους που έχετε για να «ζήσετε» το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα σε Ιταλία και Βουλγαρία μαθαίνοντας «νεράκι» την Άλφα βήτα του θεσμού!

 Α όπως… Άσος: Το 2002 ο Ολλανδός Reinder Nummerdor πέτυχε 6 άσους στη νίκη με 3-2 επί της Τσεχίας και πέτυχε ρεκόρ στη διοργάνωση.. Σε συλλογικό επίπεδο, τους περισσότερους άσους στο θεσμό, σημείωσε στην ίδια διοργάνωση η Ισπανία φτάνοντας τους 13 στο 3-1 επί του Καζακστάν.

Β όπως… Βουλγαρία. Οικοδεσπότες για δεύτερη φορά σε τουρνουά παγκοσμίου πρωταθλήματις οι Βούλγαροι, σίγουρα θέλουν μπροστά στον κόσμο τους να φτάσουν στο βάθρο. Κάτι που είχε γίνει άλλωστε και το 1970 στη Σόφια, όταν στον τελικό ηττήθηκαν 3-2 από την Ανατολική Γερμανία και κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο. Από τότε έχουν αρκεστεί άλλες τέσσερις φορές στο χαμηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου και στο χάλκινο μετάλλιο, με τελευταία φορά το 2006.

plamen_seganov_bulgaria

Γ όπως… Γιορντάνοφ: Ο άσος του Παναθηναϊκού, Μπόγιαν Γιορντάνοφ, διεκδικεί σίγουρα με αξιώσεις το Όσκαρ ατυχίας. Ο “Σούπερ Μπόμπο”, περίμενε σαν τρελός αυτό το ραντεβού στο «σπίτι του», αλλά μία θλάση στο δικέφαλο δεν του επιτρέπει να δώσει το παρών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Πλάμεν Κονσταντίνοφ, παρά τον αγώνα δρόμου που έκανε για να προλάβει.

yordanov

Δ όπως… Δύο: Δύο χώρες για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού «μοιράζονται’ τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος, στα πρότυπα του Ευρωβόλεϊ 2015. Ιταλία και Βουλγαρία θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φιλοξενήσουν το 19ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.σε 9 πόλεις Ρώμη, Φλωρεντία, Μπάρι Μιλάνο, Μπολόνια, Τορίνο και Σόφια, Βάρνα, Ρούσε αντίστοιχα,

Ε όπως… Ελλάδα: Απούσα για μια ακόμη χρονιά από το παγκόσμιο ραντεβού θα είναι η Ελλάδα. Η Εθνικής ανδρών, που σταμάτησε τις συμμετοχές της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2006, ωστόσο ως διοργανώτρια το 1994 σε ΣΕΦ και Θεσσαλονίκη, έζησε μεγάλες στιγμές.  Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το σερβίς του αείμνηστου Νίκου Σαμαρά. Σε μία από τις γνωστές πτήσεις του «αετού» ο άσος του έκανε το 15-13 στο τάι μπρέικ με την Ρωσία , στέλνοντας 16.000 φιλάθλους στα ουράνια και την Εθνική Ανδρών στις «8» καλύτερες ομάδες του κόσμου. Τελικά η Ελλάδα κατέλαβε την 6η θέση την κορυφαία στις 3 παγκόσμιες παρουσίες της. Τις άλλες δύο φορές κατετάγη 13η.

Samaras aggelos 23456

Ζ όπως… Ζάιτσεφ: : Ο σουπερστάρ της Μόντενα, Ιβάν Ζάïτσεφ είναι ασφαλώς ένα από τα πολλά αστέρια του φετινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι οπαδοί της «σκουάντρα Ατζούρα»  βλέπουν τον εδώ και τρεις μήνες παγκόσμιο ρέκορντμαν του αθλήματος με το ισχυρότερο σέρβις (134 km / h ή αν προτιμάτε τα 83,3 μίλια, στο ματς του NVL με τη Σερβία) !ως… Μεσσία,  για να καταφέρουν οι γηπεδούχοι να φτάσουν στο βάθρο.

ivan_zaychev

Η όπως… ΗΠΑ: Από το τουρνουά της Ελλάδας έχουν να γευτούν τη χαρά ενός μεταλλίου οι ΗΠΑ, όταν το 1994 στο ΣΕΦ κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο και δεύτερο στην ιστορία τους στο θεσμό. Ωστόσο η «αστερόεσσα» κυμάτισε στον ψηλότερο ιστό του το 1986 στο τουρνουά στο Παρίσι, όπου έλαμψαν στην ‘Πόλη του Φωτός» και στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου.

Θ όπως… θεατές: Στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Πολωνίας στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας κατακλύστηκε από 61.5000 θεατές για το νικηφόρο ματς της πρεμιέρας με τους Σέρβους και φυσικά έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα του θεσμού. Ντυμένοι όλοι στα κόκκινα και στα άσπρα που είναι τα εθνικά χρώματα της Πολωνίας, δημιούργησαν ένα απίστευτο σκηνικό στις κερκίδες του γηπέδου. Οι εικόνες ήταν εκπληκτικές, ανεπανάληπτες, μοναδικές και ιστορικές για το ίδιο το άθλημα!

national-stadium-warsaw-poland

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το παγκόσμιο ρεκόρ θεατών σε αγώνα βόλεϊ ανήκει στη Βραζιλία καθώς στις 26 Ιουλίου 1983 στις κερκίδες του θρυλικού Μαρακανά, έδωσαν το παρών 95.887 φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν το φιλικό ματς Βραζιλίας-Σοβιετικής Ένωσης που έληξε με 3-0 υπέρ των Βραζιλιάνων σε ένα επεισοδιακό ματς, καθώς διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή, αναγκάζοντας τους αθλητές των δύο ομάδων στο τελευταίο σετ να αγωνιστούν, χωρίς παπούτσια, μόνο με τις κάλτσες, για να μην γλιστράνε.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι παίκτες των δύο ομάδων συμφώνησαν να συνεχιστεί κανονικά μέχρι τέλους το ματς, για να μην απογοητεύσουν τους χιλιάδες θεατές που πλημμύρισαν το «Μαρακανά».

italy_1990

Ι όπως… Ιταλία: Οι “ατζούρι» έχουν στεφθεί τρις παγκόσμιοι πρωταθλητλες και μάλιστα συνεχόμενους το 1990, 1994 και 1998. Ποτέ όμως δεν έχουν καταφέρει μέσα στο σπιτικό τους, να φτάσουν στην πηγή και να «ξεδιψάσουν» με το… νέκταρ του τίτλου! Στις δύο προηγούμενες φορές που φιλοξένησαν την διοργάνωση το 1978 και το 2010, ηττήθηκαν στον τελικό από τη Σοβιετική Ένωση και στον μικρό τελικό από τη Σερβία αντίστοιχα. Φέτος και μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο, οι Ιταλοί τιφόζι έχουν υψηλές προσδοκίες από την ομάδα τους και σίγουρα αν δεν ταξιδέψουν μέχρι το Τορίνο, για το τελικό ραντεβού του final 6, θα είναι μεγάλη απογοήτευση.

Poland

Κ όπως… Κάτοχος: Είναι η Πολωνία! Το 2014 η διοργανώτρια ομάδα του Στεφάν Αντιγκά κατάφερε να κατακτήσει ξανά το χρυσό έπειτα από 40 χρόνια, στο Μεξικό, βάζοντας τέλος έτσι στη «βερντεόρο» δυναστεία της Βραζιλίας.

Wilfredo-Leon-Polska_polonia

Λ όπως… Λεόν: Η μεγάλη απουσία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Κουβανός σουπερσταρ της Περούτζια, θα δει το 19 ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα από τις κεκρίδες, καθώς ο πολιτογραφημένος Πολωνός θα είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην παγκόσμια πρωταθλήτρια από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Μ όπως… Μπλοκ: Στους αγώνες του 2006 ο «πύργος» της Γερμανίας, Στέφαν Χούμπνερ με συνολικά 9 προσωπικά «στοπ» επί των Αμερικανών, όχι μόνο οδήγησε τη «νατσιοναλμανσαφτ» στη νίκη επί των ΗΠΑ, αλλά πέρασε στην ιστορία ως ο παίκτης με τα περισσότερα ατομικά μπλοκ. Σε συλλογικό ωστόσο επίπεδο, το ρεκόρ κρατά από το 2002 η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, με 22 μπλοκ στη νίκη 3-1 επί των ΗΠΑ.

Ν όπως… Ν’ Γκαπέ: Ο 27χρονος Γάλλος σουπερστάρ της ρωσικής Καζάν, πριν από 11 χρόνια είχε κατακτήσει στην Τιχουάνα του Μεξικού το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 με τη Γαλλία. Έκτοτε ο μικρός Έρβιν μεγάλωσε, όπως και η τρέλλα του, το ταλέντο του ξεδιπλώθηκε στο τάραφλεξ και έπειτα από ένα… σκασμό κούπες, με τις ομάδες αλλά και τους «τρικολόρ», θα προσπαθήσει στη φετινή διοργάνωση να δικαιώσει τους φίλους του αθλήματος, που τον θεωρούν τον καλύτερο παίκτη του κόσμου.  Τόσο πάντως τα χρυσά στο Eυρωβόλεϊ του 2015 , αλλά και στο World League δείχνουν πως ο ράπερ «Klima» είναι σε καλό δρόμο για το βάθρο του Τορίνου.

Earvin Ngapeth of France

Ξ όπως ξεκούραση : Αυτή δεν θα υπάρχει ούτε λεπτό για τους αστέρες του Παγκοσμίου, καθώς οι αγώνες είναι συνεχόμενοι, η αδρεναλίνη θα κυλά ασταμάτητα και οι παίκτες είναι έτοιμοι για… μεγάλα πράγματα. Η λέξη ξεκούραση είναι απαγορευμένη για όσους θέλουν να φθάσουν στην κορυφή και να βρεθούν στο πόντιουμ των νικητών. Πρόκληση για όλους και για όσους έχουν μάθει στα δύσκολα και τους εξοντωτικούς ρυθμούς του πρωταθλητισμού.

Ο όπως.. Όκολιτς: Ο νεοαποκτηθείς Σέρβος διεθνής του ΠΑΟΚ, Αλεξάντερ θα είναι ένας από τους τέσσερις ξένους άσους της φετινής Volleyleague που θα δώσουν… μια γαλανόλευκη νότα στα γήπεδα Ιταλίας και Βουλγαρίας. Τα άλλα τρία «δικά» μας παιδιά θα είναι ο Κουβανός συμπαίκτης του στον Δικέφαλο του Βορρά, Χαβιέ Χιμένες, ο Φινλανσός πασαδόρος του Ολυμπιακού και αρχηγός της Εθνικής του, Έμι Τερβαπόρτι και ο Ολλανδός ακραίος των ερυθρολεύκων, Γερόν Ραούβερντινκ.

Π όπως «Πολυβόλα»: Επτά παίκτες φιγουράρουν στην κορυφαία λίστα των killers του παγκοσμίου πρωταθλήματος, από το 2002 που ίσχυσε το rally scoring system.  Πρώτος των πρώτων όμως είναι μέχρι σήμερα ο πορτορικανός Έκτορ Σότο, με 38 πόντους σε ένα μόλις παιχνίδι στη νίκη 3-2 επί της Αργεντινής στους αγώνες του 2006. Στην σχετική λίστα πιο κάτω περιλαμβάνονται και οι Γιαν Στοκρ (Τσεχία), Γιουαν Ζι (Κίνα), Μάριους Βλάζλι (Πολωνία), Ιβάν Μίλκοβιτς (Σερβία), Ιμπάν Πέρες (Ισπανία) και Αμίρ Γκαφούρ (Ιράν).

Hector-Soto

Ρ όπως… Ρωσία: Η πολυνίκης ομάδα του θεσμού. Με 12 μετάλλια στο θεσμό (6 χρυσά, 3 ασημένια, 3 χάλκινα) και χωρίς να έχει λείψει ως πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση από κανένα παγκόσμιο ραντεβού μέχρι σήμερα η «αρκούδα» αποτελεί ένα από τα φαβορί του τίτλου.  Όχι μόνο επειδή σάρωσε τόσο τους τίτλους στο Ευρωπαϊκό, αλλά και στο νεοσύστατο NVL, αλλά κυρίως γιατί η παρέα του «γίγαντα» (2.18μ) της διοργάνωσης, Ντμίτρι Μουζέρσκι αποτελείται από ψηλά, δυνατά, νέα παιδιά, μαθητές μία από τις κορυφαίες «σχολές» του κόσμου.

russia

Σ όπως «Σελεσάο»:  Η χρυσή Ολυμπιονίκη Βραζιλία, δεύτερη στους παγκόσμιους τίτλους πίσω από τη Ρωσία με 5 μετάλλια (3 χρυσά, 2 ασημένια) έχει βάλει στα γήπεδα Ιταλίας και Βουλγαρίας ένα μεγάλο… στοίχημα με τον εαυτό της.  Να πετύχει αυτό που έκανε και μετά τους Ολυμπαικούς Αγώνες της Αθήνας. Όπως μετά το χρυσό του 2004 το 2006 η ομάδα του Μπερναρντίνιο πήγε το 2006 στο Τόκιο και στέφθηκε πρωταθλήτρια, έτσι και στη γειτονική Ιταλία, θέλει μετά το ολυμπιακό στέμμα του Ρίο 2016 να επιστρέψει έπειτα από τρεις συνεχόμενους τίτλους (2002, 2004, 2006) ξανά στον παγκόσμιο θρόνο της, από τον οποίο την εκτόπισε το 2014 η Πολωνία.

brazil

Κάτι που μόνο δύο άλλες ομάδες έχουν πετύχει: Η Σοβιετική Ένωση, που μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980, κέρδισε το 1982 στο Μπουένος Άιρες το παγκόσμιο στέμμα, αλλά και οι ΗΠΑ του Καρτς Κίραλι, που μετά το θρίαμβο στους δικούς της Ολυμπιακούς, το 1984 στο Λος Άντζελες, «βύθισε» στο σκοτάδι το 1986 όλους τους αντιπάλους της στο Παρισινό παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τ όπως… Τοπ σκόρερ: Ο θρυλικός Πορτορικανός Έκτορ Σότο, που αποσύρθηκε πέρυσι από την ενεργό δράση μετά από 22 χρόνια καριέρας είναι και σε αυτή την κατηγορία το Νο 1. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων πόντων στο θεσμό από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006, όταν ο «Πικι» είχε σημειώσει συνολικά 271 πόντους σε 11 ματς με τα χρώματα του Πόρτο Ρίκο. Σημείωσε δηλαδή 24,6 πόντους μ.ο ανά αγώνα. Να σημειωθεί δε ότι και στο 19Ο παγκόσμιο πρωτάθλημα το μάξιμουμ των αγώνων που μπορεί να παίξει είναι επίσης 11.

Στην παραπάνω λίστα των τοπ σκόρερ συγκαταλέγονται επίσης ο Αργεντινός πρώην άσος του Ολυμπιακού, Μάρκος Μιλίνκοβιτς Marcos Milinkovic (193 πόντους σε 9 αγώνες το 2002),  ο Ισπανός Ιμπάν Πέρες (173 πόντους σε 9 αγώνες το 2010) και ο Πολωνός κάτοχος του τίτλου Μάριους Βλάζλι (233 πόντους σε 13 αγώνες το 2014).

Υ  όπως Ύμνος: Δυστυχώς στο φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν υπάρχει κάποιος ύμνος της διοργάνωσης. Όπως πέρυσι στα γήπεδα της Πολωνίας, που οι φίλαθλοι πανηγύριζαν τις νίκες της ομάδας τους στο ρυθμό της σέξι Μάργκαρετ και του «Start a fire».

Σε αντίθεση πάντως με το φετινό παγκόσμιο των ανδρών, η FIVB φρόντισε το αντίστοιχο πρωτάθλημα των Γυναικών στην Ιαπωνία να έχει τον «ύμνο» του. Η γιαπωνέζικη μπάντα Southern All Stars θα ροκάρει στους αγώνες της Γιοκοχάμα με το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης, «Tokyo Victory».

Φ όπως… Φόρο Ιτάλικο: Το «Foro Italico» η “Φόρο Μουσολίνι”, αφού το πολυδάπανο έργο κατασκευής ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια μετά στα πρότυμα των ρωμαϊκών Φόρουμ, προς τιμήν του μ. Μουσολίνι, αποτελεί τρανό δείγμα της “φασιστικής αρχιτεκτονικής”. Μια τεράστια έκταση με το Ολίμπικο φυσικά, στάδια, κολυμβητήριο και τα γήπεδα τένις. Αναρίθμητα αγάλματα είναι διασκορπισμένα στους χώρους, ενώ οι επισκέπτες του “Φόρο Ιτάλικο” βγάζουν φωτογραφίες δίπλα στα μωσαϊκά που γράφουν “Ντούτσε (Duce)”.

Brasil-Italia-Foro-Italico-Liga-Mundial-2015-1

Είναι από τα πιο ιστορικά ανοιχτά στάδια στην Ιταλία, και έχει φιλοξενήσει σπουδαίες διοργανώσεις πολλών αθλημάτων, όπως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το παγκόσμιο πρωτάθλημα beach volley αλλά και τελικούς World League.

Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για κακοκαιρία, στο «Στάδιο» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή η πρεμιέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος με την αναμέτρηση της Ιταλίας με την Ιαπωνία.

Χ όπως… Χρυσοδάκτυλοι: Συνολικά έξι ομάδες έχουν καταφέρει να κρεμάσουν στο στήθος τους το χρυσό μετάλλιο παγκόσμιου πρωταθλήματος. Με έξι από αυτά φιγουράρει πρώτη στη λίστα η Ρωσία (σ.σ και ως Σοβιετική Ένωση), ενώ ακολουθούν με 3 χρυσά Βραζιλία, Ιταλία. Από δύο έχει η πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία -νυν Τσεχία- και η Πολωνία, ενώ ένας τίτλος έχει… μιλήσει μία φορά αμερικάνικα.

prtorikanos royki

Ψ όπως «Ψάρακας»: Δύο 16χρονοι διεθνείς είναι οι «ρούκι» της φετινής διοργάνωσης, που ως νέοι θεωρούνται ως γνωστόν και «ωραίοι». Ο πρώτος είναι ο κεντρικός (1.95μ) του Άγιου Δομήνικου και της Duvergue, Dawlin Ramill Mendes Jose, που γεννήθηκε στις 6/1/2002 και ο έτερος ο Σλοβένος ακραίος (1.93Μ) της Μάριμπορ, Rok Mozic, γεννημένος στις 17/01/2002, που ασφαλώς με το πάθος και τον νεανικό τους ενθουσιασμό θα δώσουν ένα πιο… Ροκ χρώμα στη φετινή διοργάνωση.

Ω όπως… Ώρα: Ώρα είναι όμως να αφήσουμε τα λόγια και να καθίσουμε αναπαυτικά μπροστά σε τηλεοράσεις, οθόνες, κινητά, ταμπλετ και να απολαύσουμε το φετινό ραντεβού των αστέρων του παγκόσμιου βόλεϊ. Και φυσικά για ότι συμβαίνει στα γήπεδα Ιταλίας και Βουλγαρίας η έγκυρη και έγκαιρη ειδησεογραφική σας ενημέρωσή έχει ένα όνομα που αρχίζει από… V: Volleyplanet.gr.

volleyplanet logo