ΔΙΕΘΝΗ

Αναδιάρθρωση και «κλειστή» νέα βερσιόν στο World League

Αναδιάρθρωση και «κλειστή» νέα βερσιόν στο World League

Η FIVB παρουσίασε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των διοργανώσεων της, αρχίζοντας με την κατάργηση του World League και του αντίστοιχου γυναικείου τουρνουά Grand Prix και παρουσιάζοντας μια νέα βερσιόν του θεσμού με περισσότερα κέρδη για τους συμμετέχοντες και συνολικά τη διοργάνωση. 

Ένα πιο… ανανεωμένο World League με μίξη από τα παλιά, έχοντας 16 ομάδες, 12 εκ των οποίων θα είναι στάνταρ και άλλων 4 “μπαλαντέρ” (τα κριτήρια των οποίων δεν έχουν αποσαφηνιστεί).

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα υπάρχει κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την FIVB, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη διάδραση με τους θεατές αφού πλέον στο “παιχνίδι” μπαίνει και το.. μάρκετινγκ!

Οι 12 ομάδες που θα έχουν εξασφαλισμένη συμμετοχή για 7 χρόνια ενώ για να απολέσουν τη θέση τους θα πρέπει να μην είναι εντάξει στις οργανωτικές υποχρεώσεις.

Αυτή η πιο κλειστή μορφή θα επιτρέψει στην FIVB  να δίνει πολλά στους διοργανωτές καθώς τα συνολικά έσοδα του μάρκετινγκ (led systems κ.α.) θα μοιράζονται 50-50 (FIVB και διοργανώτρια), ενώ θα παίρνουν το 100% των εσόδων από τα εισιτήρια κ.α

Οι προβλέψεις της FIVB για αυτό το μοντέλο είναι άκρως αισιόδοξες και κάνουν λόγο για κέρδη 47 εκατομμυρίων δολαρίων (25 στους άνδρες και 22 στις γυναίκες) για την πρώτη επταετία!

Το σύστημα διεξαγωγής

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής, το τουρνουά θα διαρκεί έξι εβδομάδες (5 + 1 που θα είναι οι τελικοί) με μία εβδομάδα διακοπής πριν τους τελικούς. Κάθε εβδομάδα οι 16 ομάδες θα αγωνίζονται σε τουρνουά των τεσσάρων (ένας εναντίον όλων) κι οι 5 πρώτοι της βαθμολογίας συν τον διοργανωτή θα προκρίνονται στα τελικά.
Με λίγα λόγια η κάθε ομάδα θα δίνει το λιγότερο 15 αγώνες σε συνολικά 130 ματς υψηλού επιπέδου.

Βραζιλία, Αργεντινή, Ιταλία, Ιράν, ΗΠΑ, Πολωνία, Κίνα, Γερμανία, Σερβία, Ιαπωνία, Ρωσία είναι οι 12 ομάδες που βρίσκονται στο προσχέδιο που δεν έχει πάρει καμία έγκριση ακόμα. Στο ίδιο προσχέδιο αναφέρονται ως υποψήφιες συμμετέχουσες και οι Αυστραλία, Νότιος Κορέα, Καναδάς και Βουλγαρία.

Στις γυναίκες οι 12 είναι οι: Βραζιλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ταϋλάνδη, ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Τουρκία, Σερβία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Ρωσία και οι 4 υποψήφιες: Αργεντινή, Άγιος Δομήνικος, Πολωνία, Βέλγιο.