BEACH VOLLEY

Νέα συνεργασία και επόμενοι στόχοι για το Γιάτση

Νέα συνεργασία και επόμενοι στόχοι για το Γιάτση
Στο Alicante της Ισπανίας βρέθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Γιάτσης συνεχίζοντας το έργο του. Ο ίδιος μιλάς για την εμπειρία του, αποκαλύπτει τους στόχους του, εξηγεί τη λειτουργία του kinetic performance και αισιοδοξεί για το μέλλον του μπιτς βόλεϊ.
Της Ιωάννας Ζαροτιάδου
-Πώς ήταν η εμπειρία στο Alicante αυτή τη χρονιά?

Είναι η έκτη φορά που επισκέπτομαι το University of Alicante και τη φορά αυτή πέρα από τα μαθήματα beach volley που δίδαξα σε προπτυχιακούς φοιτητές, η συνεργασία μας επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Kinetic Performance θα υποστηρίξει το νέο μου project που σχετίζεται με εφαρμοσμένη φυσιολογία σε αθλητές παγκοσμίου επιπέδου στο beach volley. Είμαι ενθουσιασμένος με αυτή τη συνεργασία γιατί το κόστος για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι υψηλό, ενώ στο Alicante υπάρχει δείγμα αθλητών υψηλού επιπέδου της FIVB. Ακόμη, θα υπάρξει συνεργασία για ακόμη μία έρευνα που έχω σχεδιάσει και σχετίζεται με δείκτες αξιολόγησης απόδοσης στο beach volley. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Kinetic Performance Jose Turpin, τον μάνατζερ Juan Chinhilla και τον Javier Bosma για αυτή τη συνεργασία.

Στο Alicante είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω άλλες δύο νέες εργασίες που μόλις ολοκλήρωσα. Η πρώτη είναι ένα πρόγραμμα παρέμβασης στην κινητική δεξιότητα της φοράς του καρφιού. Συγκεκριμένα, είναι ένα πρόγραμμα με ειδικές ασκήσεις για την διόρθωση των τελευταίων δύο βημάτων της φοράς του καρφιού μια και ορισμένοι αθλητές «πατούν ανάποδα» όπως συνηθίζεται να λέγεται. Το δεύτερο είναι ένα τεστ αξιολόγησης της επίθεσης. Για τη συγκεκριμένη έρευνα, έχω συλλέξει δεδομένα από κορυφαίους αθλητές τα τελευταία 12 χρόνια και το τεστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα επίπεδα αθλητών. Και οι δύο έρευνες σύντομα θα δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.

Τι ακριβώς είναι η kinetic performance?

Η Kinetic Performance είναι μια τεχνολογική στη βάση της εταιρεία που πέρα από το υπερσύγχρονο εργαστήριο αξιολόγησης αθλητών που διαθέτει, προσφέρει και προγράμματα ανάλυσης, εκτίμησης, και προπόνησης σε υψηλή ποιότητα. Για το πρόγραμμα Kinetic Beach Volley Academy υπεύθυνος είναι o J. Bosma. Ακόμη, μέσω της Kinetic Performance είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω προπονήσεις από τον κορυφαίο αθλητή της Ισπανίας Daniel Parres στo surf paddle.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου?

Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με τη συγγραφή εργασιών. Το Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί μια σειρά διαλέξεων στο Department of Kinesiology του University of Alabama των ΗΠΑ. Ακόμη, έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη το Μάιο στην Ασία αλλά εξαρτάται από τις υποχρεώσεις που θα έχω με τους Νιώπα και Παπαδημητρίου. Την περσινή χρονιά πετύχαμε όλους τους στόχους μας και για το 2017 θα θέλαμε να ανεβάσουμε και άλλο το επίπεδο μας. Σε πρώτη φάση οι στόχοι μας είναι η πρώτη θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα για τρίτη συνεχομένη χρονιά και η συμμετοχή στο ταμπλό σε όσο το δυνατόν περισσότερα τουρνουά της CEV. Φυσικά, η κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχομένη χρονιά είναι ο μεγάλος προσωπικός μας στόχος. Το σημαντικό για την πορεία της ομάδας είναι να λυθούν κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν από τα προηγούμενα έτη τόσο για τους αθλητές όσο και για εμένα.

Ποια είναι η γνώμη σου για το μέλλον του beach volley στην Ελλάδα;

Η παρουσία του κ. Αλέκου Παρασκευόπουλου στην Ομοσπονδία θα βοηθήσει τα μέγιστα για την καλύτερη οργάνωση των εγχώριων διοργανώσεων. Οι γνώσεις και η εμπειρία του θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Ελληνικού πρωταθλήματος. Σχετικά με τις εθνικές ομάδες, την προηγουμένη χρονιά υπήρξαν αποχωρήσεις κορυφαίων αθλητριών και αθλητών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα με μακροχρόνιους στόχους. Πάντως υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες σε μικρή ηλικία που έχουν δυνατότητες για υψηλό επίπεδο και θα πρέπει να γίνει επένδυση σε αυτούς. Τα αποτελέσματα που είχαν την προηγούμενη χρονιά ήταν σπουδαία και για το λόγο αυτό είμαι αισιόδοξος. Απλώς, οι εθνικές ομάδες χρειάζονται συγκεκριμένο budget για να λειτουργήσουν. Για το λόγο αυτό, όταν το budget καθοριστεί, θα πρέπει να γίνει σωστή κατανομή, ανάλογα τις δυνατότητες, την προοπτική και τα αποτελέσματα των αθλητών ή των ομάδων.