ΔΙΕΘΝΗ

«Νεκροταφείο» του πρωταθλητισμού το Πανεπιστήμιο!

«Νεκροταφείο» του πρωταθλητισμού το Πανεπιστήμιο!

Αποφασισμένος να βρεί λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές αθλητικές Ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Χιλής, Jorge Pino.

H κατάληψη της τελευταίας θέσης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Χιλής στο προολυμπιακό τουρνουά βόλεϊ Γυναικών του Μπαριλοκ στάθηκε αφορμή για να εστιάσει στις δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς να είναι συνεπείς τόσο στις εκπαιδευτικές τους όσο και στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Κάτι που δεν σχετίζεται πάντα με τον οικονομικό παράγοντα.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι διεθνείς κερδίζουν χρήματα η κάποια υποτροφία μόνο αν φτάσουν σε κάποια σημαντική διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Σύμφωνα λοιπόν με το Pino οι αθλήτριες θα πρέπει να λαμβάνουν ένα έξτρα χρηματικό ποσό, ως κίνητρο. Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να καθίσουν οι άνθρωποι της Κυβέρνησης της Ομοσπονδίας και οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και να συζητήσουν από κοινού, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά “το Πανεπιστήμιο είναι το νεκροταφείο των υψηλών επιδόσεων”.

jorge_pino

Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας της Χιλής μέχρι σήμερα παρατηρεί έλλειψη επικοινωνίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού, των Πανεπιστήμιων και της Ομοσπονδίας. “Πρέπει όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν σε τρία θέματα. Να δημιουργηθούν εγκατάσεις όπου οι διεθνείς θα μπορούν να μελετούν. Στην Εθνική Αργεντινής οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω Ιντερνετ. Επίσης θα πρέπει να δίνονται περισσότερα χρήματα στους αθλητές και αθλήτριες των Εθνικών ομάδων και να σχεδιαστεί μία διαφορετική στρατηγική μεταξύ των Πανεπιστημιων και της Ομοσπονδίας, από αυτή που υπάρχει σήμερα. Το Εθνικό Ινστιτούτο του αθλητισμού θα πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας, αλλά σήμερα λειτουργεί ως χρηματοδότης δικός μας αλλά και των συλλόγων των πανεπιστημίων.” τόνισε ο κ. Jorje Pino.

Για την ιστορία πάντως στο Εθνικό πρωτάθλημα της Χιλής που άρχισε το περασμένο Σάββατο η Ομοσπονδία της χώρας έδωσε 800.000.000 πέσος ήτοι 1.104.000 ευρώ, ενώ για τις Εθνικές ομάδες 24.000.000 πέσος δηλαδή 33.120 ευρώ.