Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Νο… επίπεδο, Νο Κουβανές!

Νο… επίπεδο, Νο Κουβανές!

Κι όμως… Η ομοσπονδία της Κούβας δεν απαγόρεψε τις μεταγραφές των διεθνών αθλητριών της! Διαβάστε στο Volleyplanet  το παρασκήνιο της πολύκροτης μεταγραφής της διεθνούς Κουβανής άσου Ροντρίγκες, που ενώ είχε ανακοινωθεί από τον Πανναξιακό, φέτος θα ενισχύσει την τσεχική VK Angel Prostejov!

Tων Ηλία Παπαϊωάννου-Δημήτρη Πιτούλια

Στις 7 Ιουλίου η 24χρονη αρχηγός της Εθνικής Κούβας, Heidy Margarita Rodriguez Lopez ” ντύνεται” και “με την βούλα” στα χρώματα της ομάδας του Γιώργου Ρούση. Η διοίκηση της ομάδας καλωσορίζει τότε το νέο φετινό απόκτημα, που θα κοσμήσει και θα “ανεβάσει” το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών.

neo_facebook

Την τιμητική της, δύο μέρες αργότερα έχει στο νησί και μία ακόμη διεθνής συμπατριώτισσα της Ροντρίγκες, η Yanet Alvarez Hernandez, που στην ανακοίνωση του Πανναξιακού εικονίζεται να “καρφώνει” μπροστά στην Πορτάρα. Λίγες μέρες νωρίτερα στις 4 Ιουλίου “σκάει” το σεξουαλικό σκάνδαλο στο Τάμπερε με τους 6 διεθνείς Κουβανούς να κατηγορούνται για βιασμό και την καταδίκη τελικά των 5 εξ αυτών, που συγκλόνισε τη χώρα.

Οι Κουβανές δεν φτάνουν ποτέ στην Ελλάδα, οι μεταγραφές ματαιώνονται με τα τότε σενάρια να κάνουν λόγο για απαγόρευση μεταγραφών των διεθνών άσων στο εξωτερικό, ως  παραδειγματική τιμωρία της Κουβανικής Ομοσπονδίας για το σεξουαλικό σκάνδαλο της Νορβηγίας.

Πληροφορίες ωστόσο του Volleyplanet θέλουν το απαγορευτικό των Κουβανικών αρχών, να μην σχετίζεται με τα γεγονότα στο Τάμπερε, αλλά με το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Βέβαια η Κούβα με τα “πάρε δώσε” αθλητών που έχει ανοίξει πλεόν και τις καλές σχέσεις με τις ελληνικές ομάδες δεν μας το λέει κατάμουτρα …

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η χθεσινή μεταγραφή της Heidy Margarita Rodriguez Lopez στην νταμπλούχο Τσεχίας VK Agel Prostejov. Μία ακόμη ομάδα με την οποία η Ομοσπονδία της Κούβας διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια εξαιρετικές σχέσεις μέχρι και σήμερα.

“Μα είναι τόσο ανώτερο το πρωταθλημα της Τσεχίας από το δικό μας” ίσως αναρωτηθεί κάποιος φίλος του αθλήματος στην Ελλάδα που, όπως πολλοί άλλοι φίλαθλοι ήλπιζαν να απολαύσουν θέαμα υψηλού επιπέδου από τα “μαύρα διαμάντια” της Κούβας στην φετινή Α1 Γυναικών. “Οχι” είναι η απάντηση, αν εξαιρέσει κανείς την πανίσχυρη νταμπλούχο VK Agel Prostejov. Την πρώην ομάδα της “δικιάς” μας, Σόνιας Μποροβίνσεκ, που από το 2008 μέχρι σήμερα μονοπωλεί σερί τους εγχώριους τίτλους και πρωταγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

prostejov

Της έχει υποχρέωση η Κούβα!

Χορηγός της πρωταθλήτριας Τσεχίας τα τελευταία χρόνια είναι η Agel. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παροχής υγειονομικής περίθαλψης στην Κεντρική Ευρώπη,που παράλληλα προμηθεύει με φάρμακα και άλλες παροχές στην Κούβα. Χάρις λοιπόν στις καλές σχέσεις των δύο πλευρών, την ώρα που για άλλες ομάδες τα “μαύρα μαργαριτάρια” της Καραϊβικής  είναι δυσεύρετα, οι Κουβανές διεθνείς ανέκαθεν ήταν καλοδεχούμενες στο Prostejov με την Lianes Simon Castaneda να κάνει την αρχή και να ακολουθούν στη συνέχεια Sulien Matienzo, Melissa Vargas και εδω και λίγα 24ωρα η παρ’ ολίγον Ναξιώτισα, Heidy Margarita Rodriguez Lopez.

PROSTEJOV-BAKU

Μάλιστα ειδικά μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η Βάργκας το καλοκαίρι στον ώμο, όπου ως αντικαταστάτρια της στην VK Agel “έπαιξε” το όνομα της Τουρκάλας άσου της ιαπωνικής NEC Red Rokets, Yeliz Basaova, η Κουβανική Ομοσπονδία θεώρησε ως υποχρέωσή της να αντικαταστήσει την ανήλικη σουπερστάρ Βάργκας με με μία εξίσου πρωτοκλασάτη παίκτρια. Για αυτό και η Heidy Margarita Rodriguez Lopez, υπέγραψε στην πρωταθλήτρια Τσεχίας μέχρι τις 15 Μαϊου, καθώς η Βάργκας θα χρειαστεί αρκετούς μήνες μέχρι να επιστρέψει σε καλή κατάσταση στα γήπεδα.

Μαζί με την Heidy Margarita Rodriguez Lopez στην ομάδα του Prosejov ανανέωσε και η συμπατριώτισσά της Sulian Matienzo.