ΓΝΩΜΕΣ

Ο «γάμος» της προετοιμασίας με την ευκαιρία…

Ο «γάμος» της προετοιμασίας με την ευκαιρία…

Σε κάθε ανταγωνιστικό ή απλά επίδειξης άθλημα, κορυφαίοι αθλητές διαγωνίζονται για τον τίτλο του top of the top. Federer με Nadal στο τένις, Messi-Ronaldo στο ποδόσφαιρο, Filipovic-Vargas ίσως και Φουντούλης στο πόλο, Karabatic και Duvnjak στο χαντ μπολ, Tim ‘Livewire’ Shieff και Ryan Doyle στο άγνωστο για την ώρα στην Ελλάδα παρκουρ. Ομοίως, ανάλογες συγκρίσεις επιχειρούνται στον γυναικείο αθλητισμό αλλά και όπου υπάρχει οργανωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα.

ngapeth_skitso

Πρόσφατα, ο τελικός των Πανευρωπαϊκού ανδρών στο βόλεϊ ολοκληρώθηκε με μια μυθική ενέργεια του Γάλλου Earvin N’ Gapeth (βλ. σκίτσο) που σίγουρα χιλιάδες νεαροί βολεϊμπολίστες έχουν ήδη μιμηθεί στις προπονήσεις που ακολούθησαν του γεγονότος. Ο Πρωτοψάλτης, της Εθνικής βόλεϊ ανδρών, έχει ιδανικό ύψος για άνδρα (1.82), όμως για την ρατσιστικότητα (επιθυμητός σωματότυπος) του αθλήματος παραμένει ο πιο μικρόσωμος ακραίος αθλητής του κόσμου για το επίπεδο που συμμετέχει. Έτσι δικαιολογημένα, οι επιδόσεις του απέναντι στους γίγαντες των 2.20 μέτρων τον κατατάσσουν στα φαινόμενα. Η φιλοδοξία, η δημοσιότητα, ο ανταγωνισμός, δημιουργούν το ισχυρό εσωτερικό και εξωτερικό κίνητρο των κορυφαίων για την υπέρβαση ορίων και αποδόσεων.

Είναι βέβαιο ότι, όπως συνέβη παλαιότερα με τους εαυτούς μας, κάθε μικρό αγόρι ή κορίτσι όταν φτάσει σε ηλικία παρατήρησης του εξωτερικού κόσμου, να εγείρει εύλογα σχετικά ερωτήματα: Όλοι αυτοί οι ιδιοφυείς αθλητές γεννήθηκαν ή φτιάχτηκαν? Θα πραγματοποιήσω και εγώ ποτέ μια τέτοια απόδοση? Θα μπορέσω ποτέ να κάνω ένα κόλπο σαν του Ρονάλντο ή μόνο θα το ονειρεύομαι? Θα φτάσω ποτέ μια ομάδα στον τελικό της Ευρώπης ή του κόσμου? Θα είμαι εγώ αυτός ή αυτή που θα πάρω τον τελευταίο πόντο του μεγάλου αγώνα με τέτοιο μάλιστα τρόπο που θα είμαι σημείο αναφοράς και γραφής χιλιάδων ανθρώπων?

Η απάντηση σε κάθε νέο ή νέα υπάρχει, είναι περιφραστική και περιέχει 4 βασικές προϋποθέσεις και ταυτόχρονα-περιορισμούς:

1) Σωματότυπος-Ικανότητα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο άθλημα που επιλέξαμε ώστε να αναγνωρίσουμε τα σωματικά, και κινητικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Ας φροντίζουμε το σώμα μας (άσκηση, διατροφή) γιατί αυτό είναι το παντοτινό σπίτι μας και ας εργαστούμε με πάθος ακόμα και στο διάλειμμα των μαθημάτων μας, πάνω στις φυσικές (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευκαμψία) αλλά και συναρμοστικές ικανότητες (στατική και δυναμική ισορροπία, σύνθετη ικανότητα αντίδρασης, ικανότητα ρυθμού, κιναισθητική διαφοροποίηση στο χώρο και χρόνο ) που οι γονείς μας κληρονόμησαν βελτιώνοντάς τες στον ύψιστο βαθμό! Να πορευτούμε έχοντας πολύτιμο οδηγό τις συμβουλές του μέντορά μας (προπονητής)

2) Σύνθετες Δεξιότητες. Αυτοί που τις κατέχουν είναι οι πιο αναγνωρισμένοι τύποι στο σχολείο! Είναι αυτοί που παίζουν άριστα όλα τα αθλήματα χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση, αυτοί που παλαιότερα έπαιζαν πεντόβολα πιάνοντας όλους τους βόλους ή έκαναν σχοινάκι χωρίς τελειωμό έχοντας ατέλειωτο ρεπερτόριο κινήσεων. Μη τρομάζουμε αν δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά! Όλα τα παραπάνω μπορούν να εκτελεσθούν μέσω εκπαίδευσης! Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το κινητικό μας ρεπερτόριο με σύνθετες ασκήσεις αρχίζοντας από το εύκολο και συνεχίζοντας στο λίγο πιο σύνθετο κοκ. Με μπάλα ή χωρίς μπάλα. Με το χέρι ή το πόδι ή και τα δυο μαζί. Με συγχρονισμό κινήσεων και μυαλού. Η γκάμα ασκήσεων μπορεί να είναι ανεξάντλητη. Μη διστάσουμε να πάρουμε συμβουλές από τον ειδικό (προπονητής) στην αρχή. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο!

3) Διαρκής κατάκτηση τεχνικών αθλήματος. Όσο πιο αυξημένες δεξιότητες αποκτούμε τόσο ευκολότερα αφομοιώνεται η τεχνική. Κανένας δεν γεννήθηκε μαθημένος. Ακόμα και ο Lio Messi έχει επενδύσει χιλιάδες ώρες επαναλήψεων κάνοντας τα κόλπα που μας αφήνουν άφωνους. Επιμένουμε και επαναλαμβάνουμε το ασκησιολόγιο τεχνικών βλέποντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη του δωματίου μας αντί να σπαταλάμε το γόνιμο χρόνο μας στη τηλεόραση. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και στις τεχνικές! Πώς αλλιώς θα γίνω κορυφαίος?

4) Ψυχικά-Ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Εκεί είναι η παιδική μας ηλικία, η στοργή, αγάπη και υποστήριξη της οικογένειας, αλλά συνάμα και η ελευθερία που μας έδωσε το οικογενειακό περιβάλλον να αναπτυχθούμε ισορροπημένα και αυτόνομα. Επίσης, η ψυχοκινητική αγωγή που διδαχτήκαμε αλλά και ασφαλώς τα δομικά μας ψυχολογικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εδώ κυριαρχεί η εσωτερική μας δύναμη και η αρετή να ξεπερνάμε δύσκολες καταστάσεις ή συνθήκες βρίσκοντας το δρόμο της εξέλιξης και προόδου. Είναι αναγκαίο να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αν υφίσταται και ακόμα περισσότερο να μιλάμε γι αυτό, είναι η μισή του λύση. Ειδικά τα ομαδικά αθλήματα περιέχουν από τη φύση τους μια αστείρευτη πηγή προβλημάτων που με καλή διαχείριση μπορεί να μετατραπεί σε πλούτο ευκαιριών και δυνατοτήτων!

Όλα τα παραπάνω εκτός τους ειδικούς που μας υποστηρίζουν, απαιτούν, αφοσίωση και καλή διάθεση. Το ταξίδι προόδου κρύβει δυσκολίες αλλά και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Συνήθως η μεγάλη μάζα ανθρώπων προτιμά να παραιτηθεί ή να υπολειτουργεί ποντάροντας πολλά στη τύχη. Ένας σοφός επιμένει ότι τύχη δεν είναι τίποτα άλλο από το γάμο της προετοιμασίας με την ευκαιρία. Ας προετοιμαστούμε εντατικά λοιπόν ψάχνοντας τις ευκαιρίες διάκρισης που νομοτελειακά θα χτυπήσουν την πόρτα μας. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται από τη συμμετοχή μας στη σχολική ομάδα έως τη παρουσία μας στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Το μέτρο της ικανοποίησης δεν αναγνωρίζει επίπεδο διοργανώσεων αλλά επίτευξη προσωπικών και ομαδικών στόχων.

ΣΣ Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Earvin N’ Gapeth είχε δοκιμάσει το συγκεκριμένο επαναστατικό χτύπημα εκατοντάδες φορές στη προπόνηση. Πολύ πιθανά ακόμα και με κλειστά τα φώτα του γηπέδου.

ΓΝΩΜΕΣ
01/05/2023

Παπαφωτίου… καρατίων

Τοποθετήσεις πολλών καρατίων και μάλιστα «back to back» από μια μεγάλη προσωπικότητα με ευρωπαϊκή εμπειρία, κουλτούρα και αρχές! Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου...