A2

Πρόταση των 11 για Α2 Γυναικών

Πρόταση των 11 για Α2 Γυναικών

Με ανοικτή επιστολή που εξέδωσαν 11 ομάδες από την Βόρεια Ελλάδα προτείνουν στην ΕΟΠΕ την δημιουργία μιας νέας Α2 γυναικών με 2 ομίλους των 12 ομάδων, με την άνοδο στην Pre League των δύο πρώτων και τον υποβιβασμό στην Β Εθνική των τριών τελευταίων κάθε ομίλου.

Αναλυτικά η πρόταση των 11

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αναμένοντας την επίσκεψη-ενημέρωση στην Θεσσαλονίκη εκ μέρους της ΕΟΠΕ, όπως αυτή προαναγγέλθηκε με επίσημο μάλιστα τρόπο, μελετήσαμε τις προτάσεις της ΕΟΠΕ. Με πρωτοβουλία των παρακάτω συλλόγων πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συγκέντρωση με θέμα την διαμόρφωση των ομίλων της Α2 Γυναικών.

Διαπιστώθηκαν τα εξής:
Ο χωρισμός των ομάδων σε 2 ομίλους των 9 και 15 ομάδων έτσι όπως σχεδιάστηκε αντιβαίνει στις αρχές της ισονομίας και ισοδύναμης ανάπτυξης του αθλήματος.

1ον – Η άνοδος από την Α2 στην παραπάνω κατηγορία (Α1 ή Pre league) δεν γίνεται με τα ίδια κριτήρια αφού η μία ομάδα θα βγει από όμιλο με 9 ομάδες ενώ η άλλη από όμιλο με 15 ομάδες, και μάλιστα έπειτα από αγώνες 3 φάσεων. Το ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Α2 των ανδρών δεν αντέχει σε καμία κριτική γιατί έτσι και αλλιώς είναι εντελώς διαφορετικά τα πρωταθλήματα και επιπλέον στους άνδρες δεν υπάρχει Pre League.

2ον – Ο υποβιβασμός των ομάδων της Α2 ακολουθεί ένα εντελώς περίεργο αλγόριθμο με το σκεπτικό στο μέλλον να υπάρξει ισαριθμία μεταξύ Βορρά και Νότου. Το γεγονός ότι η τωρινή Pre League έχει 11 ομάδες του Νότου και μία του Βορρά (το πως βγήκαν 10 Νότου και 2 του Βορρά είναι απορίας άξιον ) δεν πρέπει να επηρεάζει την Α2, αφού με τα τωρινά δεδομένα είναι αποκλειστικά υπόθεση του Νότου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υπεύθυνες οι ομάδες για αυτό. Το θέμα της αναλογικότερης αντιπροσώπευσης της Pre League δεν είναι του παρόντος αλλά υπάρχει έδαφος για να οικοδομηθούν νέες προτάσεις. Το πρόβλημα του υποβιβασμού μπορεί να λυθεί με πιο δίκαιο και μόνιμο τρόπο όπως περιγράφεται παρακάτω.

3ον- Η άνοδος στην Α2 ακολουθεί ομοίως έναν περίεργο αλγόριθμο με την λογική της μελλοντικής και πάλι ισαριθμίας, η οποία να τονιστεί πως δραστικά αλλάζει τον χάρτη του βόλεϊ αφού ενώ υπάρχει ( σύμφωνα με τα γραφόμενα της εν λόγω πρότασης) αναλογία 9 Νότος και 15 Βορράς, αυτή ανατρέπεται σε 2-3 χρόνια μειώνοντας τις ομάδες του Βορρά και αυξάνοντας αυτές του Νότου. Ακραίο παράδειγμα, ενώ πέφτουν 2 του Βορρά ανεβαίνουν 5 του Νότου!!! Αντί λοιπόν να λυθεί μελλοντικά το θέμα της εντοπιότητας της Pre League μεταφέρεται το θέμα στην Α2, και ρωτάμε γιατί να συμβεί αυτό?

Συμπερασματικά λοιπόν:
• Φαίνεται ότι για τον υποβιβασμό υπάρχει αναλογικότητα του μοντέλου «περισσότερες ομάδες άρα περισσότεροι πέφτουν» ενώ από την άλλη δεν ισχύει το ίδιο μοντέλο για την άνοδο, πως γίνεται αυτό?
• Πως γίνεται να πέφτουν πολλές ομάδες και να ανεβαίνουν λίγες (Βορράς)?
• Πως γίνεται να πέφτουν λίγες ομάδες και να ανεβαίνουν πολλές (Νότος)?
• Ποια αξιοκρατία και ποια δικαιοσύνη υπάρχει όταν στο μέλλον θα γίνουν οι ομάδες από 12 σε κάθε όμιλο, όταν αυτό θα προκύψει από συμπίεση του ενός (15 ομάδων) ομίλου και την γιγάντωση του άλλου(9 ομάδων)?

Η πρότασή μας λοιπόν είναι αυτή στην οποία μελλοντικά καταλήγει η πρόταση της ΕΟΠΕ.

Δημιουργία δύο ομίλων των 12 ομάδων, πράγμα που εξασφαλίζει, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα θέματα ισονομίας, δικαιοσύνης αλλά και αναλογικότητας σε άνοδο, υποβιβασμό και οικονομικών κριτηρίων.

*Οι 12 βορειότερες ομάδες στον έναν όμιλο και οι 12 νοτιότερες στον άλλο.

*Άνοδος στην Pre League: ο πρώτος από κάθε όμιλο

*Υποβιβασμός στην Β’ Εθνική: οι 3 τελευταίοι από κάθε όμιλο.

*Άνοδος στην Α2 : Τόσες ομάδες ώστε το σύνολο να είναι 12 σε κάθε όμιλο αφού συνυπολογιστούν με αυτές που θα πέσουν από την Pre League.

Όμιλος Νότου: 6 Αθηνών + 2 Κρήτης + 1 Πελοποννήσου + 3 κεντρικής Ελλάδος

Όμιλος Βορρά : 3 Θράκης και Αν. Μακεδονίας + 6 Θεσ/νίκης + 2 Μακεδονίας + 1 Δυτικής

Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι αναμένουμε την επίσκεψη της ΕΟΠΕ και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των προτάσεων που κατατέθηκαν και να συνεισφέρουμε στην δικαιότερη κατανομή των ομάδων σε ομίλους μιας και είναι γνωστό ότι «ματώνουμε» εδώ και χρόνια χωρίς καμία στήριξη. Θα έπρεπε να μην ασχολούμαστε με τέτοιου είδους θέματα αλλά με αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη και προώθηση του βόλεϊ.

ΝΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΟ ΒΥΣΣΑΣ
ΑΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΣ ΕΛΠΙΣ
ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΑΣΚ ΛΑΓΚΑΔΑΣ
ΜΑΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
ΠΑΟΚ
ΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΑΠΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΟΤΣΗΣ
ΕΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

A2
05/11/2021

Πρεμιέρα για την Α΄ ζώνη

Η πρεμιέρα στην Α’ Ζώνη της Α2 Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ενώ η Β’ Ζώνη που έχει...