ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Στην Αμβέρσα η Εθνική ανδρών

Στην Αμβέρσα η Εθνική ανδρών

Μετά από οκτάωρο ταξίδι από την Κοζάνη, μέσω Θεσσαλονίκης-Αθήνας-Βρυξελλών η Εθνική έφτασε στην Αμβέρσα, στην πόλη των διαμαντιών, όπου αναζητά το διαμάντι της απευθείας ή της έμμεσης πρόκρισης στο Ευρωβόλει, μετά από 7 χρόνια απουσίας από τα τελικά της διοργάνωσης.

ΑΜΒΕΡΣΑ: Αποστολή, Στέφανος Λεμονίδης
Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε αεροπορικώς από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, που έμειναν στην Κοζάνη ως την Τρίτη και μοιράστηκε μάλιστα το ίδιο λεωφορείο με τη δεύτερη στη σαρανταπεντάλεπτη διαδρομή για την Αμβέρσα.

Ο καιρός στο Βέλγιο είναι μουντός , η θερμοκρασία κυμαίνεται 12-22 βαθμούς και το ξενοδοχείο, όπου διαμένουν οι αποστολές , κοντά στο κέντρο της πόλης και τον ποταμό Σχέλντε. Η Αμβέρσα είναι πόλη και δήμος του Βελγίου, καθώς και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη Φλάνδρα. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 510.610 κατοίκους και είναι η πολυπληθέστερη πόλη της περιοχής.

Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σχέλντε και συνδέεται με τη Βόρεια θάλασσα μέσω των εκβολών του δυτικού Σχέλντε . Το λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κατατασσόμενο ανάμεσα στα 20 πρώτα παγκοσμίως και το τρίτο στην Ευρώπη, μετά το Αμβούργο και το Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με τη λαογραφία, που αποτυπώνεται σε άγαλμα μπροστά από το Δημαρχείο, η πόλη πήρε το όνομά της από ένα μύθο για κάποιον γίγαντα με το όνομα Αντιγκόν, ο οποίος ζούσε κοντά στον ποταμό Σχέλντε. Ζητούσε δικαιώματα διέλευσης από τους βαρκάρηδες του ποταμού και, σε όποιον αρνούνταν, έκοβε το χέρι και το πετούσε στον ποταμό. Τελικά, ο γίγαντας φονεύθηκε από έναν νεαρό ήρωα, τον Σίλβιο Μπράμπο, ο οποίος έκοψε το χέρι του ίδιου του γίγαντα και το πέταξε στον ποταμό. Από το γεγονός αυτό προέρχεται και το όνομα της πόλης (Antwerpen), από τις ολλανδικές λέξεις hand werpen, που σημαίνουν “χέρι” και “πετώ”.

Είναι γνωστή και ως «πόλη των διαμαντιών», καθώς πάνω από το 70% του συνόλου των διαμαντιών, διακινούνται εδώ και η βιομηχανία κοπής διαμαντιών, λειτουργεί πίσω από διακριτικά κτήρια, στην εβραϊκή συνοικία.

Είναι επίσης η πόλη του Ρούμπενς, του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου, που μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στην Αμβέρσα, όπου ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής από το 1589 μέχρι το 1598, στο πλευρό επιφανών ζωγράφων της εποχής.

Στόχος οι δύο νίκες
Κι αφού ξεμπερδέψαμε με την ιστορία και τη γεωγραφία, ας ασχοληθούμε και με το βόλει, αφού εδώ γίνεται το δεύτερο προκριματικό τουρνουά του Ευρωβολει, κι εδώ η Εθνική αναζητά το χαμένο διαμάντι της πρόκρισης, μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σε δίδυμο κρατών(Αυστρία-Τσεχία, Πολωνία-Δανία, Βουλγαρία-Ιταλία).

Θέλει λοιπόν να είναι παρούσα στα τελικά του 2017, που θα γίνουν στην Πολωνία και ήδη έκανε ένα πρώτο βήμα με τις δυο νίκες (Μολδαβία, Ουκρανία) στην Κοζάνη και έχει προβάδισμα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί σε μπαράζ με μια εκ των Μαυροβούνιο-Ισπανία. Αν κάνει τρείς νίκες και με προϋποθέσεις, μπορεί να πάρει την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκρισης σε βάρος του γηπεδούχου Βελγίου.

Οι κόντρα επιθέσεις και το φλότινγκ σέρβις
Ο Σωτήρης Δρίκος εκτίμησε για το τουρνουά που ξεκινάει την Πέμπτη, με την Εθνική να μπαίνει στη μάχη την Παρασκευή, με πρώτο αντίπαλο τη Μολδαβία. “Το πρόγραμμα είναι συνολικά ευνοϊκό, αφού θα δούμε όλες τις ομάδες πριν τις αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε ξεκούραστοι στην πρεμιέρα, καθώς η Μολδαβία θα παίξει με την Ουκρανία, αλλά θα αγωνισθούμε την Κυριακή, στο κρίσιμο ματς με την Ουκρανία χωρίς ρεπό, κάτι που θα απολαύσουν οι αντίπαλοι μας”

Για τη διαφορά των δυο τουρνουά “δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις. Μόνο το Βέλγιο, μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, με τη χρησιμοποίηση του δεύτερου πασαδόρου του. Όλες οι ομάδες είναι ανοιχτά βιβλία πλέον και δεν έχουν να κρύψουν τίποτα. Η βαθμολογία εξάλλου αποτυπώνει την απόδοση τους στο πρώτο τουρνουά της Κοζάνης, αν και εμείς μπορούσαμε να κερδίσουμε 3-0 την Ουκρανία και να την πετάξουμε έξω από την πρόκριση, γιατί θα είχαμε διαφορά τριών βαθμών.

Σε αυτή την περίπτωση θα παίρναμε τη δεύτερη θέση και με ήττα από την Ουκρανία στην Αμβέρσα. Ο γέγονε γέγονε. Θέλουμε δυο νίκες με Μολδαβία, Ουκρανία να πάρουμε τη δεύτερη θέση ή τρεις με προϋποθέσεις για την πρώτη. Βέβαια πολλά μπορεί να είναι διαφορετικά ως την Κυριακή, αφού όλες οι ομάδες μπορούν να χάσουν ή να κερδίσουν .”

Για τη Μολδαβία ” όπως έδειξε και στην Κοζάνη είναι δυνατή ομάδα. Ας μη ξεχνάμε ότι ως το 1991 ήταν Σοβιετική Δημοκρατία και έχει ως εκ τούτου βολεικη κουλτούρα. Είναι επικίνδυνη ομάδα και το αποδεικνύει το γεγονός ότι έφτασε στο ται μπρεικ την Ουκρανία”

Για την Ουκρανία “Διαθέτει σπουδαίες μονάδες, αλλά δεν έχει εξίσου καλό σύνολο. Είναι ανοργάνωτη, αλλά οι παίκτες της έχουν εμπειρίες από το ρωσικό πρωτάθλημα. Δυστυχώς δεν τελειώσαμε την πρόκριση μαζί τους στην Κοζάνη”

Για το Βέλγιο “Ξεχώρισε από τις άλλες ομάδες στο πρώτο τουρνουά και θα είναι πιο δυνατό στην Αμβέρσα, όπου θα παίξει μπροστά στο κοινό του και έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα στα μέτρα του”

Για την Ελλάδα “έχουμε πρόβλημα στο τελείωμα των κόντρα επιθέσεων, παρότι δημιουργούμε περισσότερες από τις άλλες ομάδες. Είτε κάνουμε λάθη, είτε δεχόμαστε μπλοκ. Δεν είμαστε οργανωμένοι στο παιχνίδι μας κι αυτό δεν αφορά τον πασαδόρο, αλλά το σύνολο. Εκείνο που πρέπει να βελτιώσουμε άμεσα είναι τα φλότινγκ σέρβις. Δεν πρέπει να τα χάνουμε. Ούτε ένα”

Ο ομοσπονδιακός προπονητής εκθείασε τον Τζούριτς λέγοντας “παρότι είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης είναι εδώ , σε αντίθεση με αθλήτριες που προφασίστηκαν τραυματισμό, παρότι πήραν πολλά από το ελληνικό βόλεϊ και πήγαν στις ομάδες τους. Ο Τζούριτς είναι εδώ γιατί η Εθνική ανδρών είναι μια παρέα και λειτουργεί με το συναίσθημα. Βέβαια αυτό είναι κακό γιατί το συναίσθημα σε παρασύρει”

Ο Τζούριτς με τον Βόσνιο προπονητή
Στο ξενοδοχείο της Εθνικής μένουν όλες οι αποστολές των ανδρών, αλλά και των γυναικών, αφού τα δυο ευρωπαϊκά τουρνουά γίνονται ταυτόχρονα και εκτός του Βελγίου είναι εδώ η Βοσνία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο Δημήτρης Τζούριτς φρόντισε να χαιρετίσει τον προπονητής της Βοσνίας, αφού και οι δυο γονείς του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Σεράγεβο και είναι Βόσνιοι. Βέβαια αυτή την περίοδο μένουν στην Βοιβοντίνα, όπου ο πατέρας του Μίλαν διδάσκει εθελοντικά βόλει σε μικρά παιδιά, ενώ το τέταρτο μέλος της οικογένειας, η αδελφή του ζει στην Αθήνα.

*Πρόβλημα με το στρατιωτικό πρωτάθλημα προέκυψε με τους Στεφάνου, Τερζή, αφού κατά τη διάρκεια της διαδρομής Βρυξέλλες-Αμβέρσα έμαθαν ότι ορίστηκε προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν ο Ολυμπιακός παίζει στην Ορεστιάδα και ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Σκρα στην Πολωνία.