ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ταρνατώρος : «Ομόφωνη απόφαση ΕΣΑΠ για Α.Ε»

Ταρνατώρος : «Ομόφωνη απόφαση ΕΣΑΠ για Α.Ε»

Την ομόφωνη απόφαση των ΤΑΑ για την μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος Αθλητικός Νόμος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος…

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ ο πρόεδρος των Σωματείων αναφέρθηκε και στο θέμα της μετατροπής των ΤΑΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Ένα βήμα που βάση του νέου Αθλητικού Νόμου θα πρέπει να κάνουν οι ομάδες της Α1 και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρούνε τον τρόπο να προχωρήσουν στην σύσταση Ανωνύμων Εταιρειών.

Ο Παντελής Ταρνατόρος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα υπογράμμισε πως η απόφασή των σωματείων για μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες είναι ομόφωνη, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα χρέη των ΤΑΑ θα μεταφερθούν στις νέες ΑΕ.

Αναφερόμενος στην δημιουργία των Ανωνύμων Εταιρειών ο Παντελής Ταρνατόρος δήλωσε «Αυτή τη στιγμή η Πολιτική βούληση και η βούληση της Λίγκας είναι να οδηγηθούμε σε Ανώνυμες Εταιρείες. Η Πολιτεία θέλει να καταργήσει τα ΤΑΑ. Η Πολιτεία την Α1 την έχει ως ΑΕ. Τα σωματεία έχουν αποφασίσει και υπάρχει μια επικυρωμένη απόφαση του τελευταίου Δ.Σ ότι δεν θέλουμε να γυρίσουμε στον ερασιτεχνισμό. Θέλουμε να προχωρήσουμε και από την αμειβόμενη πετοσφαίριση να πάμε στην επαγγελματική πετοσφαίριση.  Δεν μας φοβίζει. Γιατί τις περισσότερες φορές οι όροι φοβίζουν.

Στο Δ.Σ έχει συζητηθεί 2 φορές δεν έχει υπάρξει καμία αντίρρηση. Το μόνο που υπήρξε και ήταν λογικό κάποιες ομάδες να προβληματίζονται. Δεν λένε Όχι. Κανείς δεν λέει όχι. Απλά προβληματίζονται. Η απόφαση είναι ομόφωνη για το ότι πάμε για ΑΕ. Απλά στην πορεία των συζητήσεων, γιατί γίνεται μια διαβούλευση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. υπάρχουν άτομα που προέρχονται από Ερασιτεχνικά σωματεία και ακούνε ΑΕ  είναι κάπως. Το άγνωστο σε φοβίζει. Εμείς τους καθησυχάζουμε με δεδομένα. Δεν θα αλλάξει κάτι. Ούτε θα αλλάξει κάτι για το βόλεϊ προς το καλύτερο ή το χειρότερο Θα φύγουν τα ΤΑΑ θα γίνουν ΑΕ.

Το ΤΑΑ επί τις ουσίας λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία. Η διαφορά είναι πως οι ΑΕ έχουν μετόχους, ενώ τα ΤΑΑ ήταν 3 άτομα αλλά από πίσω ήταν ο Ερασιτέχνης που ήταν η κάλυψη και η ομπρέλα. Άρα θεωρώ πως οι ΑΕ μπορούν να λύσουν προβλήματα. Μπορούν να μπούνε νέοι επενδυτές στο βόλεϊ. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάρουν την ομάδα αλλά βλέποντας ένα Ερασιτεχνικό σωματείο απέναντί τους λένε πως εγώ δεν  μπορώ να ρίξω χρήματα και αύριο να έρθει ο Ερασιτέχνης να κάνει Γενική Συνέλευση μελών και να με διώξει. Ανοίγει δρόμους οι ΑΕ.

Αυτή τη στιγμή όπως είναι φτιαγμένος ο Νόμος 2725 σας ενημερώνω πως ο πρόεδρος του ΤΑΑ και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, όπως ο Διευθυντής ή όποιος υπογράφει τα συμβόλαια έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος ή ο πρόεδρος μιας ΑΕ. Αυτή τη στιγμή αν κάποιος αθλητής θέλει να το τραβήξει μπορεί να πάρει και τα σπίτια και την προσωπική περιουσία των προέδρων η και μελών.  Ο 2725 είναι πάρα πολύ σκληρός για τους παράγοντες. Στις ΑΕ τα πράγματα εξισορροπούνται γιατί πάμε στον Νόμο περί ΑΕ που τα πράγματα είναι λίγο πιο λογικά».

Ανώνυμες Εταιρείες με χρέη ΤΑΑ

Όσον αφορά τα χρέη των ΤΑΑ ο Παντελής Ταρνατόρος ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας προς όλους πως αυτά θα μεταφερθούν στις Ανώνυμες Εταιρείες και δεν θα παραμείνουν στον Ερασιτέχνη του κάθε σωματείου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Τα χρέη δεν μηδενίζονται. Μην υπάρχει μια τέτοια ψευδαίσθηση. Όλα τα χρέη που έχει ένα τμήμα βόλεϊ μεταφέρονται στην ΑΕ. Δεν υπάρχουν αυτά με άλλα ΑΦΜ. Αν η Πολιτεία πει πως πχ ο Ολυμπιακός πρέπει να γίνει ΑΕ, θα ορίσει μια μεταβατική περίοδο, θα γίνει μια Γενική Συνέλευση, θα εγκρίνει το θέμα της ΑΕ και θα ανοίξει Μετοχικό Κεφάλαιο. Θα έρθουν οι Ολυμπιακοί, θα πάρουν τις μετοχές.

Ότι χρέη έχει το τμήμα βόλεϊ θα πάει στην ΑΕ.  Δεν αλλάζει κάτι. Το Ερασιτεχνικό σωματείο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ οφειλών από τα ΤΑΑ. Ίσα –ίσα θα μετακινηθούν όλα στις ΑΕ».

Ξεκάθαρη λύση και μεταβατική περίοδο 6 μηνών

Τέλος όσον αφορά τις προτάσεις της ΕΣΑΠ προς την Πολιτεία για το μοντέλο της νέας χρονιάς και την μεταβατική περίοδο ο Παντελής Ταρνατόρος δήλωσε πως η Πολιτεία θέλει ξεκάθαρες λύσεις με ΑΕ.

«Εμείς προς το Υπουργείο είπαμε Όχι Ερασιτέχνες. Άρα εφόσον είναι μονόδρομος πάμε για ΑΕ. Εμείς κάναμε 2 προτάσεις. Η μία είναι να μην είναι ΑΕ και να είναι ΙΚΕ. Η καινούργια μορφή Εταιρείας που δημιουργείται μέσα σε 24 ώρες, έχει εταιρικά μερίδια, δεν έχει μετοχικά κεφάλαια γιατί ορισμένες ομάδες φοβήθηκαν για το ύψος των μετοχικών κεφαλαίων μήπως δεν μπορούν να μαζέψουν τα χρήματα σε ένα χρονικό διάστημα.

Προτείναμε μεταβατική περίοδο ενός έτους.  Το αρνήθηκαν. Είπαν «όχι θέλουμε να τελειώνεται». Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο Αθλητισμού. Είμαστε στους 6 μήνες, θα το δούμε. Θα δοθεί ικανότατο χρονικό διάστημα να γίνουν συζητήσεις στα σωματεία, να ενημερώσουν τα Ερασιτεχνικά σωματεία.

Μια πρόταση δική μας προς ήταν να μας αφήσουν για την επόμενη χρονιά να υπάρχουν όσοι θέλουν ως ΤΑΑ και όσοι θέλουν ως ΑΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα θέλουν ξεκάθαρες λύσεις. Δεν θέλουν να μπούνε σε διαδικασίες με μισούς έτσι και οι άλλοι αλλιώς. Και κατά την άποψή μου αυτό είναι το καλύτερο. Να τελειώνουμε».