ΔΙΕΘΝΗ

Ένας χρόνος φυλάκισης για το βόλεϊ!

Ένας χρόνος φυλάκισης για το βόλεϊ!

Από τις 20 Ιουνίου η 25χρονη ηρωίδα Ιρανοβρετανή, Γκοντσέχ Γκαβαμί ζει τον «εφιάλτη» της επειδή θέλησε να παρακολουθήσει διεθνή αγώνα βόλεϊ στην Τεχεράνη με τα τελευταία νέα της καταδίκης της σε ένα χρόνο φυλάκιση για αντικαθεστωτική προπαγάνδα (!) να ξεσηκώνουν αντιδράσεις.

Το χρονικό

Η απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Γκοντσέχ Γκαβαμί, 25 χρόνων, είχε συλληφθεί στις 20 Ιουνίου, καθώς ήταν μέρος μιας ομάδας γυναικών στην Τεχεράνη να παρακολουθήσουν έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στην Ιταλία και το Ιράν. Οι γυναίκες συνελήφθησαν και φέρεται να ξυλοκοπήθηκαν πριν την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, τη Γκαβαμί οι αστυνομικές αρχές τη συνέλαβαν εκ νέου και από τότε ζει τον «εφιάλτη» της.

Καθεστωτικά αίτια

Δικαστικός αξιωματούχος τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί πως η νέα κράτησή της δεν συνδεόταν με τον αθλητισμό. Κάτι που από την απόφαση που γνωστοποίησε ο δικηγόρος της νεαρής Ιρανοβρετανής ισχύει στο έπακρο αφού  στη δίκη που έγινε η φυλάκισή της η ετυμηγορία έλεγε για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος».

Ανησυχία…

Στη βρετανική πρωτεύουσα η ανησυχία είναι ιδιαίτερη ενώ η εξέλιξη με το Υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετείται: «Έχουμε ανησυχίες σχετικά με τους λόγους για αυτήν την δίωξη, λόγω της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της δίκης, και τις συνθήκες κράτησης της κ. Γκαβαμί».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει περιγράψει την κράτησή της ως «κρατούμενης συνείδησης», ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της.

Στήριξη και υπογραφές

Η Γαβαμί που κρατήθηκε στη φυλακή Εβίν επί 126 ημέρες, έκανε τον Οκτώβριο απεργία πείνας για δύο εβδομάδες θέλοντας να διαμαρτυρηθεί επειδή κρατούνταν χωρίς δίκη. Μάλιστα, στη σελίδα στήριξης στο Facebook η μητέρα της, η οικογένειά της και οι φίλοι της εδώ και μήνες κάνουν εκστρατεία για την απελευθέρωσή της.

Μάλιστα, ο αδερφός της συγκεντρώνει υπογραφές για την απελευθέρωσή της με τον αριθμό να έχει φτάσει τις 708.000 υπογραφές.