ΔΙΕΘΝΗ

«Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η κόρη μου»

«Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η κόρη μου»

Η μητέρα της 25χρονης Ιρανοβρετανής, Γκότσεχ Γκαβαμί μίήσε σε ραδιοφωνικό σταθμό Iran Radio Free Europe, εκφράζοντας τις ανησυχίες για τη ζωή της κόρης της αλλά και κατηγορώντας τις δικαστικές αρχές για σοβαρά παραπτώματα επί της διαδικασίας.

Η 50χρονη Σούζαν Μοστάτζιεν, που γεννήθηκε στο Λονδίνο και αργότερα έζησε με την οικογένειά της στο Ιράν, όπου γνωρίστηκε και παντρεύτηκε το σύζυγό της, αρχικά εξέφρασε τις ανησυχίες της: «Ανησυχώ πραγματικά για τη ζωή την Γκότσεχ μου. Έχει τις αισθήσεις της; Δεν υπάρχει ένταλμα κράτησης πια για την κόρη μου. Το προσωρινό ένταλμα κράτησής της έληξε πριν από 9 ημέρες. Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η κόρη μου, προκειμένου να πάρει πίσω τα βασικά δικαιώματά της, πόσο μπορεί η ίδια να βλάψει τον εαυτό της. Την τελευταία φορά έφτασε 14 ημέρες απεργίας πείνας για να πάρει τότε την ημερομηνία για το δικαστήριο της. Η δίκη της πραγματοποιήθηκε και έκλεισε 23 μέρες πριν και ο δικαστής είχε μόνο μία εβδομάδα για να εκδώσει την ετυμηγορία. Γιατί θα πρέπει αυτή να βλάψει τον εαυτό της για να πάρει τα δικαιώματά της; Η κόρη μου είναι 25, αλλά από τη στιγμή που βγει θα έχει το σώμα μιας πενηντάχρονης».

Στη συνέχεια, η μητέρα της Γκαβαμί κατηγόρησε ανοιχτά τη δικαστική εξουσία και έκανε έκκληση στον αρμόδιο του δικαστικού θέματος να παρέμβει: «Το ποινικό δίκαιο του Ιράν δηλώνει σαφώς ότι ο δικαστής έχει μόνο μία εβδομάδα για να εκδώσει την ετυμηγορία και αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωσή της. Δεν ξέρω γιατί, αντί του δικαστή (δικαστικό παράπτωμα) πρέπει να τιμωρηθεί η κόρη μου. Ο δικαστής πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας και το σύμβολο του δικαίου και όχι να τον παραβιάζει ο ίδιος. Ζητώ από τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος για να εξετάσει την υπόθεση αυτή, έτσι ώστε αυτή η υπόθεση να μη συνεχίσει να έχει αυτή την αντικανονική διαδικασία».