ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Δρίκος : Να πολεμήσουμε για την πρόκριση

Δρίκος : Να πολεμήσουμε για την πρόκριση

Το Βέλγιο έχρισε ως αδιαφιλονίκητο φαβορί του Ομίλου ο Σωτήρης Δρίκος ο οποίος όμως υπογράμμισε πως στόχος της Ελλάδας είναι να παλέψει μέχρι τέλους την υπόθεση πρόκριση προς τα τελικά του Ευρωπαϊκού.

Ο Σωτήρης Δρίκος μιλώντας στην συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας, την παρουσία της στην Κοζάνη, ενώ παράλληλα έκανε και μια ανάλυση των αντιπάλων μας στον Όμιλο.

Ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε «Τα ευχαριστήρια συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά στη δική μας κατάσταση είναι πιο ουσιαστικά από ποτέ. Στους δημότες της πόλης, στο δήμο της Κοζάνης, τη ΔΕΗ που μας στήριξαν υλικά και ηθικά αυτό το διάστημα του καλοκαιριού έχει να κάνει και με την περίοδο του Μάη.

Εκπροσωπώ όλη την ομάδα σε αυτό το κομμάτι και την Ομοσπονδία και είναι από καρδιάς. Χωρίς τη στήριξη τους τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Η αγάπη αυτού του κόσμου του απλού ανώνυμου κόσμου, των ανθρώπων του αθλήματος στην Κοζάνη είναι καύσιμο, ενέργεια, κινητήριος δύναμη για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτή η αγάπη μας δίνει το μέτρο της αναγνώρισης αυτής της δύσκολης προσπάθειας της Εθνικής για να είμαστε εδώ και να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι μπορούμε.

Προετοιμασία χωρίς την ύπαρξη προπονητικού κόσμο είναι διαδικασία δύσκολη και κοστοβόρα έτσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που οι αντίπαλοί μας τα αποφεύγουν. Μετακινούμαστε πολύ για να κάνουμε προπόνηση, στο όριο που είναι κατάλληλο για αγώνες τέτοιου επιπέδου. Χρησιμοποιούμε πολλές φορές προσωπικές γνωριμίες ώστε να λύνονται μικρά προβλήματα προκειμένου οι συνθήκες που προσφέρουμε στους αθλητές να είναι κοντά σε κάποιο αναγνωρισμένο επίπεδο επαγγελματισμού. Προφανώς σε αυτή τη διαδικασία λειτουργούμε όλοι μας με τι συναίσθημα και καταλαβαίνετε ότι το συναίσθημα όταν υπερτροφοδοτείται δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος και πρέπει εδώ που φτάνουμε να ελέγξουμε το συναίσθημα.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές της ομάδας, αυτούς που ήταν στην προετοιμασία από την αρχή στο κομμάτι Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, αλλά κι αυτούς που ήταν στο κομμάτι Μαΐου – Ιουνίου στους οποίους στηρίχθηκε η ομάδα για να κατακτήσει την 3η θέση στο 3ο γκρουπ του World League. Μια μια επιτυχία που εν πολλοίς από κάποιους κύκλους με τη γνωστή εσωστρέφεια και μιζέρια που μας διακρίνει υποτιμήθηκε και νομίζω πως με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε ήταν πολύ σημαντική καθώς εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας και στο επόμενο World League.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τα μέλη του προπονητικού τιμ και θα τους αναφέρω ονομαστικά γιατί ο αγώνας που δίνουν είναι στον όριο του επαγγελματισμού και του εθελοντισμού. Είναι ο γυμναστής της ομάδας Λάμπρος Δάνας, ο φυσιοθεραπευτής Στέλιος Ναβροζιδης, ο φροντιστής Θοδωρής Οσμαλάρι, οι άμεσοι συνεργάτες του Νίκος Ζαλμάς, Άρης Γιαμακίδης, αλλά και ο Κώστας Δεληκώστας για το κομμάτι Μαΐου, Ιουνολυ. Επίσης την ιατρική ομάδα των κ.κ. Χαντέ, Βενουζίου, Λιάντση οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τη βοήθειά τους σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της υγείας των αθλητών.

Φαβορί το Βέλγιο

Ο Σωτήρης Δρίκος αναφέρθηκε στους στόχους της Εθνικής στα τουρνουά αναλύοντας παράλληλα τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε Κοζάνη και Αμβέρσα.

Ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός δήλωσε «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε και να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Το Βέλγιο είναι ομάδα της πρώτης ταχύτητας του παγκοσμίου βόλεϊ. Έπαιξε στο Α’ γκρουπ του World League, αντιμετώπισε σπουδαίες ομάδες και καταλαβαίνετε τι εμπειρίες δίνουν στην ομάδα οι αγώνες με αντιπάλους όπως η Ιταλία, η Πολωνία. Είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για αυτόν τον όμιλο, αλλά έχει κι αυτό προβλήματα καθώς στο 1ο τουρνουά δεν θα αγωνιστούν οι δύο βασικοί διαγώνιοι του Βαν Ντε Ντρίες και Βαν Βάλε.

Ο τεχνικός του Βελγίου κ. Μπάγενς είπε ότι παρά τις απουσίες πιστεύει ότι έχει την ποιότητα να πάρει την πρώτη θέση και για αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του. Οι αγώνες όμως είναι ένα άλλο πράγμα. Επιλέξαμε να βάλουμε το Βέλγιο την πρώτη αγωνιστική ώστε να τους περιορίσουμε το διάστημα της προσαρμογής του στο μέρος και στο χώρο του γηπέδου. Σ’ αυτό το παιχνίδι θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα θα μας επιτρέψει να πάμε στην Αμβέρσα με άλλη ψυχολογία, ενώ αν είναι αρνητικό θα πρέπει να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας, Ξεκινώντας από το ματς με την Μολδαβία ώστε να οδηγηθούμε στο ματς με Ουκρανία που θα έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για τη διεκδίκηση της 2ης θέσης.

Ο άγνωστος Χ της διοργάνωσης είναι η Ουκρανία που προέρχεται από την τεράστια βολεϊμπολιστική σχολή της πάλε ποτέ ένωσης ΣΣΔ. Πολλοί αθλητές αγωνίζονται στο ρωσικό πρωτάθλημα με πολλές εμπειρίες. Οι αγωνιστικές δυνατότητες των Ουκρανών αθλητών είναι πολύ υψηλού επιπέδου με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων κατέλαβε τη 2η θέση. Τα προβλήματα που υπήρχαν την οδήγησαν να έχουν μικρή συμμετοχή με αποτέλεσμα να πέσει στο ράνκινγκ και αυτή ακριβώς η θέση να μας τη φέρει ως αντίπαλο αλλά πραγματικά δεν είναι η τρίτη ομάδα του ομίλου. Είναι μια ομάδα που θα διεκδικήσει την πρόκριση.

Η Μολδαβία έρχεται ήδη επιτυχημένη δεν έχει να χάσει τίποτα νομίζω. Έχει μια αθλητική κουλτούρα όχι τόσο στο βόλεϊ αλλά δεν παύει να είναι μια ομάδα που είναι ισχυρή. Είναι και τα τρία παιχνίδια δύσκολα, δε υπάρχει κακή Εθνική ομάδα».

Άγχος, Φιλίποφ,Κοκκινάκης 

Απαντώντας για το αν νιώθει πίεση για το γεγονός ότι η Εθνική δεν έχει προκριθεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από το 2009 ο Ομοσπονδιακός τεχνικός δήλωσε «Θα είναι υπεκφυγή να μην πω ότι νιώθουμε πίεση αλλά αυτό που νιώθουμε παραπάνω είναι η δική μας ανάγκη να φτάσουμε εκεί που μπορούμε και υποσκελίζει την πίεση, που είναι πίεση αγάπης. Δεν είναι πίεση που απορρέει από μια πιθανή κριτική αν δεν πάμε καλά. Είναι σημαντικότερη η πίεση να αποτυπωθεί μέσα στο γήπεδο η δουλειά που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα».

Σε ερώτηση για την απουσία των Φιλίποφ – Κοκκινάκη από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού τουρνουά o Σωτήρης Δρίκος τόνισε «Από τη μεριά μας το προπονητικό σταφ έχει δείξει τη μέγιστη κατανόηση σε όλα τα προβλήματα των αθλητών και κυρίως στα θέματα υγείας. Έχουμε προσπαθήσει με τα μέσα που διαθέτουμε και με πολύ εθελοντική προσφορά να έχουμε πολύ καλή προπονητική και ιατρική υποστήριξη.

Για το θέμα του Ντίμα δεν μπορώ να κάνω κριτική αν ήρθε και έφυγε, αλά έχω καταθέσει μια έκθεση στην ΕΟΠΕ όπου παρουσιάζεται όλο το χρονικό με αντικειμενικά δεδομένα θεωρώ, αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη να κρίνω.
Θα ήθελα να κάνω μια γενικότερη τοποθέτηση και να πω ότι παρόμοια προβλήματα με εμάς αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες κι αυτό έχει να κάνει και με την περίοδο που γίνεται η διοργάνωση. Όταν ένας επαγγελματίας έχει συμβόλαιο με ένα κλαμπ και θα το εισπράξει μόνο αν είναι απόλυτα υγιής, είναι λογικό να του δημιουργούνται μια σειρά φοβίες που δεν του επιτρέπουν να κάνει την υπέρβαση για δράσεις που είναι πολύ κοντά χρονικά, για δράσεις που το μόνο που έχουν να του αποφέρουν είναι κινδύνους. Αυτό αφορά όλα τα αθλήματα.

Δεν ξέρω αν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες και οι προσπάθειες να είμαστε εδώ πλήρεις και δεν μπορώ να το μετρήσω και δεν νομίζω ότι έχει και σημασία αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα των ομαδικών σπορ είναι η σχέση μεταξύ Εθνικών ομάδων και σωματείων. Κι όσο αυτή η σχέση γίνεται πιο επαγγελματική τόσο δυσκολότερη θα γίνεται. Για μένα είναι σημαντικό να τονιστεί η προσέλευση όλων των άλλων αθλητών που είναι ουσιαστικά για 5 μήνες μαζεμένοι και νομίζω ότι αυτό δίνει και το μέτρο του πόσο οι παρόντες αγαπούν πιστεύουν και υπερασπίζονται το θεσμό της Εθνικής ομάδας.

Για το θέμα του Κοκκινάκη, είχα μια επικοινωνία μας του λόγω των προβλημάτων του Δαλακούρα που τον έθεσαν εκτός προπονήσεων και αγώνων για αυτά τα δυο τριήμερα. Θα έλεγα είχα μια επικοινωνία σε μια διαδικασία «επιστράτευσης».

Ο Μενέλαος είχε διαφορετική άποψη, δεν θέλησε να είναι παρών και εκλήθη ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Η δουλειά του προπονητή είναι να αξιολογεί τους αθλητές και θα προσπαθήσω να το αναλύσω όσο πιο απλά γίνεται.

Όταν μια ομάδα θα πρέπει να κάνει προπονήσεις για 4 μήνες είναι πολύ σημαντικό να έχεις διαδικασίες που να μπορούν να τονώσουν τον ανταγωνισμό των αθλητών μεταξύ τους. Είναι δύσκολο για ένα προπονητικό ρόστερ να έχει αθλητές που έχουν συγκεκριμένες αδυναμίες πάνω στο φιλέ. Επομένως η αξιολόγηση που γίνεται δεν γίνεται μόνο στο συνολικό προφίλ των αθλητών, αλλά στο πως η χημεία ενός ρόστερ θα προάγει τον ανταγωνισμό μέσα από τις προπονήσεις.

Να πω απλά ο Κοκκινάκης ανταγωνίζεται τον Πρωτοψάλτη κι επειδή οι δεξιότητες του Μενέλαου έχουν να κάνουν με την πίσω ζώνη (είναι καλός στην άμυνα, υποδοχή αλλά και καλός πασέρ) του κάναμε μια πρόταση να αγωνιστεί ως λίμπερο στο World League, θεωρώντας ότι είχε τίποτα να χάσει. Αυτός αρνήθηκε αλλά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε αθλητή να επιλέγει σε ποια θέση θέλει να σταδιοδρομήσει. Το ζητούμενο για μένα είναι ότι σε μια διαδικασία επιστράτευσης δεν θέλησε να βοηθήσει».