ΔΙΕΘΝΗ

«Καυτή πατάτα» η υπόθεση Γκαβαμί!

«Καυτή πατάτα» η υπόθεση Γκαβαμί!

Ο πρόεδρος της Ασιατικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σεϊχης Αχμάντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ ζήτησε από το Ιράν έκθεση σχετικά με τη φυλάκιση της Ιρανοβρετανής, Γκόντσεχ Γκαβαμί, αν και είχε δηλώσει πρόσφατα «Αν είναι Ιρανή, δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πολιτική στον τομέα του αθλητισμού».

Η διεθνής κοινότητα -σύμφωνα με το Ρόιτερς- έχει στρέψει τις τελευταίες ημέρες την προσοχή της στην υπόθεση με τον ισχυρό άντρα της Επιτροπής να δηλώνει  στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (5/11) ότι ζήτησε εγγράφως ενημερωτική έκθεση για τα όσα έχουν συμβεί από το Ιράν.

Ωστόσο, ο πολιτικός από το Κουβέιτ που φαίνεται ιδιαίτερα πιεσμένος με τα τελευταία τεκταινόμενα, ήταν ο ίδιος που με την ιδιότητα του ως πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), που συνεδρίασε στην Μπανγκόκ, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τους διαδηλωτές που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για πολιτικές διαδηλώσεις.

«Μην το βλέπετε μόνο ότι έχει βρετανικό διαβατήριο. Αν είναι Ιρανή, δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πολιτική στον τομέα του αθλητισμού», είπε και πρόσθεσε: «Αν χρησιμοποιεί τη διπλή ιθαγένεια για μια πολιτική κατάσταση, εμείς θα την απορρίψουμε, διότι δεν θέλουμε κανέναν να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό κάνοντας πολιτική».

«Στον αθλητισμό θέλουμε την ειρήνη και την αλληλεγγύη. Αν κάποιος  χρησιμοποιήσει λάθος μηνύματα, μπορούμε να αντισταθούμε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει  μόνο ένας πολιτισμός », κατέληξε ο ισχυρός άνδρας.

Τα δικαιώματα των γυναικών στον τομέα του αθλητισμού έχουν γίνει ένα καυτό θέμα για το σεΐχη Αχμάντ τους τελευταίους μήνες, μετά από μια σειρά συμβάντων στους Ασιατικούς Αγώνες στη Νότια Κορέα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW)επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για τον αποκλεισμό των γυναικών από τους Ασιατικούς Αγώνες, κατηγορώντας το υπερ-συντηρητικό ισλαμικό κράτος ότι κλείνει την πόρτα στις γυναίκες αθλήτριες.

Τα περιστατικά είναι πολλά όπως αυτό με τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Κατάρ, η οποία αποσύρθηκε από τη διοργάνωση μετά την άρνησή της να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που δεν επιτρέπει την ισλαμική μαντίλα στη διάρκεια του αγώνα.

Πάντως, ο Σεΐχης Αχμάντ ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην αθλητική πολιτική σκηνή στο μέλλον, με τουλάχιστον μία γυναίκα από κάθε ήπειρο να κατέχει θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο ANOC.