ΔΙΕΘΝΗ

Ώρα να πιέσει σοβαρά η FIVB το Ιράν

Ώρα να πιέσει σοβαρά η FIVB το Ιράν

Οι διεθνείς οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των δύο φύλων συνεχίζουν τις προσπάθειες και τις πιέσεις μέσω της Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB), για την άρση της απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων βόλεϊ από γυναίκες στο Ιράν.

Σε πρόσφατη συνάντηση της FIVB με εκπροσώπους της Human Rights Watch που πραγματοποιήθηκε στη Λωζάνη, τονίστηκε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν προκειμένου να τεθεί τέρμα στην απαγόρευση διακρίσεων για τις γυναίκες και τα κορίτσια παρακολουθούν αγώνες του βόλεϊ στο Ιράν.

iranian_women

Τον περασμένο Οκτώβριο, η FIVB ανέθεσε στο Ιράν τη διοργάνωση ενός τουρνουά μπιτς βόλεϊ του World Tour (Φεβρουάριος 2016) για πρώτη φορά στη χώρα. Το Ιράν θα φιλοξενήσει επίσης τον Ιούνιο του  2016 τουρνουά του World Tour της FIVB και πολλοί εκτιμούν πως αυτές οι δύο διοργανώσεις είναι δύο πρώτης τάξεως ευκαιρίες για να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν ελεύθερα τους αγώνες.

“Η FIVB λέει ότι είναι προσηλωμένη στην ισότητα των φύλων, αλλά μέχρι τώρα η πολιτική τους δεν έχει αποτέλεσματα. Για την ώρα μόνο σε άνδρες επιτρέπεται να αγοράσουν εισιτήρια για το τουρνουά του World League στο Ιράν τον  Ιούνιο, ενώ παράλληλα δεν λείπου και οι απειλές των  “σκληροπυρηνικών” Ιρανών στις γυναίκες», δήλωσε ο Minky Worden, διευθυντής των παγκόσμιων πρωτοβουλιών. “Η FIVB μπορεί και θα πρέπει να πείσει ότι δεν θα είναι χωρίς κόστος για το Ιράν, η διατήρηση του αποκλεισμού των γυναικών” συμοπλήρωσε ο κ. Worden.

liberezgavami

H παγκόσμια ομοσπονδία όπως δήλωσε κατά τη συνάντηση με την οργάνωση Human Rights Watch, επιβεβαίωσε την ανησυχία της για τον αποκλεισμό των γυναικών από τα γήπεδα, και είπε ότι εργάζεται για να αντιμετωπίσει αυτή τη διάκριση. Ωστόσο είναι εμφανές ότι θα πρέπει να κλιμακώσει τις προσπάθειές της, έτσι ώστε οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν στα κεκρίδες των αγώνων βόλεϊ, ιδιαίτερα μετά το σάλο που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο ο «θόρυβος» με την Γκόντσεχ Γκαβαμί, που μετά την περιπέτεια που πέρασε πριν από λίγους μήνες, ανάγκασε την Ομοσπονδία του Ιράν να επιτρέψει μόνο στις αλλοδαπές γυναίκες να παρακολουθούν τους αγώνες βόλεϊ.

Μεταξύ λοιπόν άλλων τύπων διακρίσεων των φύλων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Ιράν, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση είσοδου σε αγώνες βόλεϊ των ανδρών, τον περασμένο Οκτώβριο, η Human Rights Watch ξεκίνησε μια ψηφιακή εκστρατεία υπεράσπισης # Watch4Women, η οποία επιδιώκει να τερματιστεί αυτή η απαγόρευση και, γενικότερα, μάχεται για την ενίσχυση του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Ολυμπιακό Χάρτη.

collagegavami

Η Human Rights Watch ζήτησε από την FIVB τη λήψη των εξής μέτρων:

α) Να δηλώσει δημοσίως την υποστήριξή της στον τερματισμό της απαγόρευσης του 2012 σχετικά με τις γυναίκες που παρακολουθούν τους αγώνες βόλεϊ και άλλα τουρνουά σε αθλητικά γήπεδα.

β) Να προτρέψει τις ιρανικές αρχές να καταργήσουν την απαγόρευση, πριν από τα δύο τουρνουά της FIVB, το τουρνουά μπιτς βόλεϊ World Tour τον προσεχή Φεβρουάριο και τους αγώνες του World League τον Ιούνιος του 2016.

γ) Να ζητήσει από την Ιρανική Ομοσπονδία Βόλεϊ να ανακοινώσει δημοσίως  πώς οι γυναίκες μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια μέσω του διαδικτύου και να παρακολουθήσουν αυτά τα παιχνίδια.

δ) Να ζητήσει από την ιρανική αστυνομία να προστατεύσει τις γυναίκες που παρακολουθούν αγώνες βόλεϊ, αντί να συλλαμβάνει και να φυλακίζει τις γυναίκες, έχει συνέβη στο παρελθόν στην περίπτωηση της Γκαβαμί.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η αντίστοιχη ποδοσφαιρική ομοσπονδία με την FIVB, η FIFA έχει πρειδοποιήσει το Ιράν ότι αν οι Ιρανοί θέλουν να φιλοξενήσει ποδοσφαιρικά τουρνουά το 2017, θα πρέπει να καταργηθεί η απαγόρευση για τις γυναίκες.