ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ρίο 2016: Τα αστέρια στη διαγώνιο (vid.)!

Ρίο 2016: Τα αστέρια στη διαγώνιο (vid.)!

Διοργάνωση χωρίς… σταρ δεν υφίσταται, πολλώ δε μάλλον όταν αναφερόμαστε στο κορυφαίο αθλητικό event του πλανητή, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Του Δημήτρη Πιτούλια

Πάμε να γνωρίσουμε και παρακολουθήσουμε την 5άδα αστέρων στη θέση του διαγώνιο, μια «καυτή» και κομβική θέση για όποια ομάδα θελήσει να πατήσει στο βάθρο στο Ρίο!

Μπάρτος Κούρεκ: «Θηριώδης» και… καθοριστικός

Λίγες ομάδες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια τετραετία. Αν η Πολωνία θέλει να ελπίζει ότι μπορεί να επαναλάβει τον άθλο της θρυλικής ομάδας του 1970, θα πρέπει να έχει σε άριστη κατάσταση το μεγάλο της άσο, τον Μπάρτος Κούρεκ.

Μπορεί να μην ήταν βασικός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του 27χρονου ανεβάζει το επίπεδο της εθνικής ομάδας της Πολωνίας.

Πρώτη του κλήση στην ομάδα ήταν το 2009 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο απέκτησε από το 2011, όταν τότε βοήθησε την Πολωνία να κατακτήσει το χάλκινο στο World League.

Εκπροσώπησε τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αλλά η Πολωνία δεν κατάφερε να προχωρήσει αφού ηττήθηκε από τη Ρωσία στα προημιτελικά, με αποτέλεσμα να μην συνεχίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, ο «θηριώδης» διαγώνιος μπορεί να βάλει την σφραγίδα του στο Ρίο και να βοηθήσει την Πολωνία να υλοποιήσει τους στόχους της.

Ματ Άντερσον: Ώριμος κι ωραίος!

Ο Ματ Άντερσον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο ήταν ο νεότερος παίκτης των ΗΠΑ, αλλά πλέον το 2016 βρίσκεται στο Ρίο ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου.

Ο 29χρονος από το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης κέρδισε επάξια το βραβείο του MVP στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015 στην Ιαπωνία, καθώς ήταν ο καλύτερος παίκτης των ΗΠΑ βοηθώντας  την ομάδα του να πάρει το «χρυσό» εισιτήριο για το Ρίο. Πρώτη του συμμετοχή στην Εθνική ομάδα ήταν το 2009, κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στο NORCECA. Το 2011 ανακυρήχθηκε MVP της διοργάνωσης, ενώ λίγο αργότερα κατέκτησε το χρυσό στο World League το 2014.

Σε συλλογικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, αγωνίζεται στη Ρωσία με τα χρώματα της Ζενίτ Καζάν και έχει κερδίσει τις δύο τελευταίες χρονιές το Champions league και το νταμπλ.

Πλέον, πιο ώριμος από ποτέ είναι έτοιμος να πάρει στις πλάτες του για άλλη μία φορά την εθνική ομάδα των ΗΠΑ και να την οδηγήσει σε νέες επιτυχίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γυναικείο κοινό του βόλεϊ του… έχει αδυναμία με το φαν κλαμπ του να είναι αρκετά μεγάλο!

Γουάλας ντε Σόουζα: Πρωταγωνιστής μέσα στο «σπίτι» του

O 29χρονος Γουάλας Λεονάρντο ντε Σόουζα είναι ο βασικός διαγώνιος της Εθνικής Βραζιλίας και έχει επανέλθει δριμύτερος (σ.σ μετά την εγχείρηση που τον άφησε εκτός για αρκετό διάστημα το 2015). Στο πρόσφατο Final 6 της Κρακοβίας για το World League αναδείχτηκε κορυφαίος διαγώνιος της διοργάνωσης, δείχνοντας τις… ορέξεις του.

Θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το αργυρό μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012. Έχει κερδίσει, επίσης, ένα ασημένιο το 2014 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ένα χάλκινο το 2011 στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακόμα, ο Γουάλας έχει δύο χρυσά μετάλλια το 2011 στους Παναμερικανικούς Αγώνες και το 2013 στο πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής.

Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίζεται στην Βραζιλιάνικη Σάντα Κρουζέιρο από το 2009, έχοντας κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων το 2013 και ένα ασημένιο στην ίδια διοργάνωση το προηγούμενο έτος. Τέλος, έχει κατακτήσει 3 φορές το πρωτάθλημα στη Superleague της Βραζιλίας το 2012, το 2014 και το 2016.

Στην προσπάθεια της σελεσάο για να πάρει την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο μέσα στο «σπίτι» της, ο Γουάλας αναμένεται να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αντονίν Ρουζιέ: Πρωτάρης αλλά τρελογάλλος!

O 29χρονος Αντονίν Ρουζιέ  που έχει καταγωγή από το Saint-Martin-d’ Hères, τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια της καλοδουλεμένης μηχανής του Τιλί και έχει βοηθήσει την ομάδα του να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια μέσα στο 2015. Στο πρόσφατο Final 6 της Κρακοβίας ήταν για μία ακόμη φορά μέσα στην κορυφαία ομάδα του τουρνουά.

Θα είναι η πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2009 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Μέσα στο 2015 έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουλγαρίας, όπου και αναδείχτηκε ο MVP της διοργάνωσης. Πριν από λίγες ημέρες κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Πολωνίας.

Σε συλλογικό επίπεδο, τη νέα σεζόν παραμένει για 3η χρονιά στο τουρκικό πρωτάθλημα, αλλά αυτή τη φορά θα φορέσει τη φανέλα της πρώην Μπελεντίγιεσι νυν Μπουξεχίρ Ινσταμπουλ.

Ο γάλλος «μπόμπερ» μαζί με την παρέα του Νγκαπέ θα τα δώσει όλα για το πρώτο των «τρικολόρ» σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

https://www.youtube.com/watch?v=GflnguAaJX0

Μάξιμ Μιχαΐλοφ: Να το πάρει… πάνω του!

O Μάξιμ Μιχαΐλοφ θεωρείται ένας από τους καλύτερους διαγώνιους στον κόσμο και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα στην πλούσια απο τίτλους και διακρίσεις καριέρα του.

Θα είναι η τρίτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2012 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο, ύστερα από την επική ανατροπή της Ρωσίας στον τελικό απέναντι στην Βραζιλία. Το 2008 στο Πεκίνο ήταν η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο ενώ ακόμα, έχει στεφθεί Πρωταθλητής Ευρώπης το 2013 και την ίδια χρονιά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2011 είχε πάρει επίσης το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2010 το ασημένιο και το 2009, 2008 το χάλκινο μετάλλιο για τον ίδιο θεσμό.

Σε συλλογικό επίπεδο είναι μέλος της Ζενίτ Καζάν και έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία χρόνια το Champions League, 2 κύπελλα αλλά και συνολικά έξι πρωταθλήματα Ρωσίας.

Το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκε απο τραυματισμούς, ενώ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν πήρε μέρος για να προφυλαχτεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αλένκο, με τις απουσίες που θα έχει η Ρωσία στο Ρίο, θα περιμένει από το αγαπημένο του παιδί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του!

https://www.youtube.com/watch?v=YLJERl6oe9k