ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«Σαχ-ματ» στους «Φαραώ»!

«Σαχ-ματ» στους «Φαραώ»!

Στα παλιότερα χρόνια ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν και Αίγυπτο διαρκούσε συνήθως ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες… Στο Ρίο 85 λεπτά ήταν αρκετά για τους “Σάχηδες” να “κλειδώσουν” τη δεύτερη νίκη της ιστορίας τους σε Ολυμπιακό τουρνουά.

Του Δημήτρη Πιτούλια

Οι πρώτες μάχες λοιπόν των Αιγυπτίων με τους Πέρσες, θα λεγε κανείς πως “χάνονται” στο βάθος των αιώνων της ιστορίας, καθώς χρονολογούνται από το 463 π.Χ, όταν επαναστάτησαν κατά των Περσών, βοηθούμενοι μάλιστα από τους Αθηναίους! Σήμερα σε μια ακόμα ιστορική μονομαχία των δύο λαών στη “σκακιέρα” του Μαρακαναζίνιο του Ρίο, οι Ιρανοί κυριάρχησαν κατά κράτος των αντιπάλων τους με 3-0 σετ (28-26, 25-22, 25-16).

Η παρέα του Μαρούφ σημείωσε τη δεύτερη νίκη στον Β’ όμιλο του ολυμπιακού τουρνουά, έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον Σαχράμ Μαχμούντι που τελειωσε τον αγώνα με 21 πόντους! Με αυτή τη νίκη το Ιράν έκανε το πλέον αποφασιστικο βήμα για την είσοδο του στον προημιτελικό γύρο των νοκ- άουτ αγώνων.

Το 3-0 δεν αντικατοπτρίζει τη δυσκολία του αγώνα, αφού η Αίγυπτος αντιστάθηκε σθεναρά στα δυο πρώτα σετ. Ωστόσο, τα “πιόνια” του Ραούλ Λοθάνο, μετά το αμφίρροπο α’ σετ  έκαναν “σαχ” απειλώντας τους “Φαραώ” και στο τέλος έφτασαν σε “σαχ ματ” επί των αντιπάλων τους.

Στο τρίτο σετ ειδικά οι πρωτάρηδες επίσης παίκτες του Ελσεμερί “κατέρρευσαν” ψυχολογικά και οι Ιρανοί, που είχαν 10 μπλοκ στο σημερινό αγώνα, πανηγύρισαν έξαλα τη δεύτερη τους νίκη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τους νικητές, πρώτος σκόρερ ήταν ο εκπληκτικός Σαχράμ Μαχμούντι με 21 πόντους και τον ακολούθησε με 10 πόντους ο Εμπαντιμπούρ Γκάρα. Από τους ηττημένους, ο Αχμέντ Αμπντέλ Ναεΐμ με 13 πόντους ήταν τοπ σκόρερ και μοναδικός με διψήφιο αριθμό πόντων.

Δείτε το στατιστικό της αναμέρτησης ΕΔΩ