ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στουραϊτης : «Κάποιοι ανακάλυψαν τώρα τα χρέη της Ομοσπονδίας»

Στουραϊτης : «Κάποιοι ανακάλυψαν τώρα τα χρέη της Ομοσπονδίας»

Τις θέσεις και το πρόγραμμα που έχει εν όψει των εκλογών της ΕΠΟΕ που θα πραγματοποιηθούν το Σαββάτο  ανέλυσε στην εκπομπή Σπορ-Σκορ –Ρεκόρ του ΑΡΤ Fm 90.6 ο Γιάννης Στουραϊτη. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για το βόλεϊ» μίλησε για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας τονίζοντας πως στόχος όλων πρέπει να είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ζήτησε την στήριξη των Εθνικών ομάδων και ταυτόχρονα έκανε δημόσιο κάλεσμα προς όλους να βοηθήσουν την Ομοσπονδία την επόμενη των εκλογών…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Στουραϊτη στον ΑΡΤ FM 90.6 :

-Γιατί θέτει κάποιος υποψηφιότητα στις εκλογές για μια Ομοσπονδία που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Γιατί βάζει υποψηφιότητα ο Γιάννης Στουραϊτης;

«Όλα αυτά τα χρόνια είμαι ένας «μάχιμος» παράγοντας. Όταν πήγαμε στην Ομοσπονδία παραλάβαμε ένα χρέος που ήταν 9.5 εκατομμύρια, όταν η επιχορήγηση ήταν 4. Εκατομμύρια ευρώ και το φέραμε σε 5.5 εκατομμύρια με επιχορήγηση μόλις 1.2.

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Όχι ότι η Ομοσπονδία δεν είναι χρεοκοπημένη. Εγώ στις προηγούμενες εκλογές το είπα ξεκάθαρα. Η Ομοσπονδία είναι χρεοκοπημένη και η καλύτερη λύση, αν υπήρχε, θα ήταν να κλείσει και να ξαναρχίσει από το μηδέν. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους ευνόητους και όχι μόνο οικονομικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αλλά πρακτικούς Ήμουν σαφείς.

Ο κ. Καραμπέτσος νομίζει πως ανακάλυψε την πυρίτιδα. Δηλαδή ότι ανακάλυψε τα χρέη της Ομοσπονδίας. Τι φαντάζεται κανείς; Πως θα ήταν ρόδινα τα πράγματα  στην Ομοσπονδία; Δεν θα ερχόταν κατασχέσεις όταν χρωστάς 5.5 εκατομμύρια ευρώ; Δε θα ερχόταν κανένας να  διεκδικήσει τα χρήματά του;

Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε μια τάξη. Αν έγιναν κάποια λάθη τα οποία επεσήμανα και εγώ και ήταν ο λόγος που διαφοροποιηθήκαμε στην διοίκηση πριν από καιρό, προφανώς και έγιναν.  Ωστόσο τι θα παραγνωρίσουμε; Ότι βγήκε το ηλεκτρονικό δελτίο; Ότι ξαναμπήκε η Εθνική ομάδα στο World League έπειτα από χρόνια με πενιχρά μέσα;

Προφανώς υπάρχουν ελλείψεις, Προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα. Προφανώς οι εθνικές ομάδες δεν έχουν αυτά που πρέπει. Εχθές ο Σωτήρης Δρίκος με δηλώσεις του στην συνδρομητική τηλεόραση είπε ότι κάποτε οι αθλητές παίρνανε περισσότερα χρήματα στις Εθνικές ομάδες απ’ ότι στις ομάδες τους.

Από αυτό το σημείο, μέχρι το σημείο να παίρνουν χρήματα για οδοιπορικά και να υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε ορισμένα πράγματα έχουν να κάνουν με έλλειψη χρήματος».

Γιατί δεν υπήρξε ένα κοινό –ενωτικό ψηφοδέλτιο;

«Προσωπικά  είχα θέσει εαυτόν στην προοπτική να υπάρξει μια ενωτική κίνηση που θα συμμετείχαν όλοι. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Δεν έγινε ένα οικουμενικό ψηφοδέλτιο. Έγινε όμως ένα συναινετικό ψηφοδέλτιο. Ανανεωμένο με κάποια  άτομα που συμμετείχαν στην παλιά διοίκηση και με καινούργια πρόσωπα. Πολλά εγνωσμένου κύρους και προσωπικότητες στον χώρο τους. Όλοι «μάχιμοι» παράγοντες και αυτό είναι το στοιχείο που μας διαφοροποιεί. Όλοι είμαστε μάχιμοι και ξέρουμε την καθημερινότητα των σωματείων. Την έχουμε βιώσει και την βιώνουμε.  Κάτι που θα ήθελαν να το ισχυριστούν πολλοί από την άλλη πλευρά, αλλά δεν μπορούν. Εμείς είμαστε ανοικτοί ακόμη και μετά τις εκλογές. Όσοι θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν να το κάνουν. Για την Ομοσπονδία δεν περισσεύει κανείς.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Σε ότι μας αφορά θα είμαστε ανοικτοί να αξιοποιήσουμε όλους την επόμενη μέρα των εκλογών. Δεν νομίζω η θέση που βρίσκεται η Ομοσπονδία τα τελευταία 15 χρόνια να μας αφήνει να έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Πιστεύω πως πρέπει να πάμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.

Είναι στο χέρι μας να δώσουμε στο βόλεϊ αυτό που είχε κάποτε. Και αυτό δεν πρέπει να είναι υπόθεση ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Πρέπει να  είναι υπόθεση όλων των φορέων. Το έλεγα πάντα και το λέω και τώρα. Είμαστε «στρατιώτες» του αθλήματος και σε κάθε περίπτωση θα ήμαστε στα γήπεδα».

Οι εκλογές του Σαββάτου θα βγάλουν ισχυρή διοίκηση και αν πιστεύει πως θα υπάρξει μαζική συμμετοχή των σωματείων;

«Πιστεύω πως η συμμετοχή των σωματείων θα είναι ξανά μαζική. Επειδή οι συνδυασμοί είναι πλέον δύο πιστεύω πως θα υπάρξει διοίκηση. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να εκλεχθούν και οι 21 σύμβουλοι, μέσω από ένα αντιδραστικό και ξεπερασμένο καταστατικό. Εντελώς αντιδημοκρατικό. Προσπαθήσαμε και ψηφίσαμε να το αλλάξουμε, αλλά μια προσφυγή έφερε τα πράγματα πίσω και για λόγους τυπικούς ακυρώθηκε. Θα είχαμε εξασφαλίσει αυτή τη στιγμή ένα αναλογικότερο σύστημα εκλογών που θα είχε δώσει διοίκηση από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξουν . Φανταστείτε ότι τα αναπληρωματικά δεν εκλέγονται από τους πρώτους επιλαχόντες, αλλά εκλέγονται από άλλη λίστα»

Γιατί κάποιο σωματείο να ψηφίσει Στουραίτη…

«Γιατί πιστεύω πως  έχουμε την γνώση και την εμπειρία να πάμε την επόμενη μέρα το άθλημα. Ότι δεσμευθήκαμε, ότι είπαμε προεκλογικά τα λέμε και τώρα Δεν λέμε διαφορετικά πράγματα. Ήδη προσπαθεί το άθλημα να ξαναφτιαχτεί. Έχει ψηφιστεί η PRE LEAGUE στην Α2 που θα πρέπει τα σωματεία να αποφασίσουν την συμμετοχή τους θεσμικά. Έχει κατοχυρωθεί, γιατί κάπου άκουσα ότι για τους Ομίλους της Α2 ότι είναι πολλοί.

Όλοι οι Όμιλοι έγιναν σε συνεργασία με τα σωματεία και τις Ενώσεις και πάντα με γεωγραφικά κριτήρια για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Να μην κάνουν πάρα πολλά ταξίδια τα σωματεία.

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει το θεσμικό πλαίσιο, που αν βρεθούν 12 ή 10 ομάδες θα αποτελέσουν την Pre League κάτω από την Α1 και πάνω από την Α2. Και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Αυτό θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή που θα κάνει καλύτερα τα πρωταθλήματα αρκεί να το δεχθούν οι ομάδες και να το υποστηρίξουν. Το φαινόμενο των αποχωρήσεων των ομάδων ίσχυσε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και είναι απόρροια της έλλειψης χρημάτων. Πολλά σωματεία ανέστειλαν την λειτουργία τους».

Το τελευταίο διάστημα και το 3μηνο με την προσωρινή διοίκηση Πρωτοδικείου χάθηκε χρόνος για την Ομοσπονδία κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο και στο ότι δεν μπορούσε να παρθεί καμία απόφαση για κάποια θέματα που έπρεπε να τρέξουν;

«Προφανώς. Είναι διαφορετικό να υπάρχει μια κανονική διοίκηση και μια προσωρινή. Μια προσωρινή διοίκηση αρκείτε σε θεσμικό επίπεδο να κάνει της πληρωμές. Μπορεί να δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τον τρόπο διοίκησης. Προφανώς έχει και την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να πάρει δεσμευτικές αποφάσεις για την επόμενη διοίκηση.

Βέβαια δηλώσαμε συμμετοχή στο επόμενο World League για την Εθνική ανδρών και δεν απωλέσαμε αυτή την δυνατότητα που είχαμε. Κάτι άλλο θα ήταν πισωγύρισμα».

Ο κ. Καραμπέτσος κατήγγειλε πως η προηγούμενη διοίκηση αύξησε το χρέος σε 5.5 εκατομμύρια ευρώ από 2.5 που έπρεπε να είναι το πραγματικό.

«Και όταν ανέλαβε η διοίκηση ήταν 9.5 εκατομμύρια ευρώ και πήγε στα 5.5 εκατομμύρια. Αυτή είναι μια λογική  του κ. Καραμπέτσου. Προφανώς ο στόχος θα πρέπει να είναι να υπάρχουν ισοσκελισμένοι ισολογισμοί. Τα τελευταία δύο χρόνια αυτό δεν βγήκε σε απόλυτους αριθμούς. Δηλαδή. Για την Α1 γυναικών η Ομοσπονδία έδωσε κάποια χρήματα για την παραγωγή των τηλεοπτικών μεταδόσεων στην ΕΡΤ και  πήραμε τηλεοπτικό χρόνο. Αυτός ο τηλεοπτικός χρόνος θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για να ισοσκελίσει την διαφορά και το κόστος. Αυτό δεν έγινε, για να κάνω και την αυτοκριτική μου, με αποτέλεσμα αυτό να βγει ένα κόστος. Όμως σε αυτό δεν μπορεί να παραγνωρίσεις ότι το βόλεϊ μέσω της Δημόσιας Τηλεόρασης μπήκε σε όλα τα σπίτια κάθε Σάββατο, ενώ αυτή την στιγμή υπάρχει ένα μαύρο. Δεν υπάρχει πουθενά βόλεϊ.

Και εγώ δεν λέω να πληρώνουμε χρήματα αφού δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την λύση. Αλλά να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους μετάδοσης των αγώνων. Ιντερνετικούς ; Δεν ξέρω. Αυτά πρέπει να τα δούμε.

Κάπου προεκλογικά είχα ακούσει πως έλεγε ότι είχε έτοιμη συμφωνία με ανοικτό κανάλι αλλά σαν προσωρινή διοίκηση δεν την είδαμε να αξιοποιηθεί».

Για αυτά τα οικονομικά προβλήματα τι πλάνο υπάρχει από πλευράς σας. Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν για να προχωρήσει η Ομοσπονδία και να λειτουργεί φυσιολογικά;

«Σήμερα δώσαμε στην δημοσιότητα ένα πλαίσιο θέσεων. Το πρώτο που αναφέρεται είναι για μια προσπάθεια ισοσκελισμένων ισολογισμών με αναζήτηση νέων πόρων και με ένα επιθετικότερο πρόγραμμα μάρκετινγκ για την καλύτερη λειτουργία των Εθνικών ομάδων, του Beach volley και τα υπόλοιπα.

Παράλληλα και με μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθούμε να μειώνουμε το λειτουργικό κόστος. Όλα αυτά είναι δύσκολα, γιατί η καθημερινότητα είναι εφιαλτική. Εμείς την γνωρίζαμε.

Όταν αναλάβαμε υπήρχαν κατασχέσεις σε καθημερινή βάση. Έγινε αγώνας για να βγούνε τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ που η Ομοσπονδία  όφειλε στα δημόσια έργα που έγιναν μέσω της Ομοσπονδίας . Ζήσαμε την εποχή του κομματικού κράτος που πέρασαν μέσα από τις Ομοσπονδίες τα Ολυμπιακά έργα. Φανταστείτε επιχορηγήσεις 3 και 4 εκατομμύρια ευρώ. Που είναι οι επιτυχίες των Εθνικών ομάδων αναλογικά με τα χρήματα που υπάρχουν τώρα;

Από την επιχορήγηση που είναι 1.2 τώρα, τα 800.000 είναι τα ανελαστικά έξοδα σας Ομοσπονδία. Τα υπόλοιπα 300.000 είναι για να έχεις ανάπτυξη, εθνικές ομάδες. Έχεις κάποια έσοδα από τους χορηγούς και τα παράβολα. Με περίπου 500.000 πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις; Και όταν σε κυνηγά το παρελθόν.

Ο στόχος πρέπει να είναι ο ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.  Δεν μπορεί να τάζεις γιατί θα βρεθείς προ εκπλήξεων. Το έλεγα και παλαιότερα. Όσο τάζουν θα βρεθούν προ εκπλήξεων.  Δεν μπορούμε να τάζουμε. Τι μπορείς να υποσχεθείς; Σε οικονομικό επίπεδο δεν δοκιμάζονται όλες οι επιχείρησες και η  αγορά;  Από πού θα βρεις τους χορηγούς όταν δεν υπάρχουν κάποια φορολογική έκπτωση. Και δεν υπάρχουν ούτε για τις Εθνικές ομάδες»

Να περάσουμε σας Εθνικές ομάδες Ανδρών –Γυναικών; Ποιο είναι το πλάνο σας και ο σχεδιασμός σας για αυτές;

«Πρέπει να στηρίξουμε τις Εθνικές ομάδες. Είναι ο καθρέπτης του αθλήματος. Είναι η κορυφή στην πυραμίδα του βόλεϊ. Είναι αυτό που αναζητάμε. Μια επιτυχία που θα αλλάξει το ρου των Εθνικών ομάδων. Θα αποτελέσει την αρχή άλλων εξελίξεων. Όχι σαν φωτοβολίδα για να πούμε κάναμε μια επιτυχία . Αλλά για να αρχίσει αυτό να χτιστεί από την βάση και να φθάσει μέχρι την κορυφή. Αναζητείται αυτή η επιτυχία. Το μπάσκετ αποτελεί Φάρο για το πώς χτίστηκε, αναπτύχθηκε μετά το 87 για το πώς έχει διαμορφώσει μια νέα τάξει πραγμάτων».

Για την Α1 των γυναικών που είναι το πρωτάθλημα που διοργανώνει η Ομοσπονδία. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα δούμε στατιστικά; Θα έχει τηλεοπτική κάλυψη;

«Μέχρι πέρσι υπήρξε  στατιστική. Έβγαινε MVP και  μάλιστα σε συνεργασία με χορηγό μια αθλητική εταιρία έπαιρνε ως δώρο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και υπήρχε και η τηλεόραση. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτά.  Το να βάλεις τώρα στατιστική στην μέση του πρωταθλήματος δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να στηρίξει την αξιοπιστία του εγχειρήματος.

Όμως η αναζήτηση τρόπων προβολής  μέσω τηλεόρασης ή ιντερνετ θα πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να βλέπουν το άθλημα.  Αυτό θα αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης».