Ποσοστό στοιχήματος: Τα λεφτά και η παγίδα
21/03/2021 01:33
Στις παλιές καλές εποχές που ο ΟΠΑΠ μοίραζε λεφτά σε όλη την πυραμίδα του ελληνικού αθλητισμού φαίνεται επιστρέφουμε μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ που αφορά στο μοίρασμα του ποσοστού από το στοίχημα.
Και γράψαμε «φαίνεται» γιατί υπάρχει και ένα μικρό κενό στην όλη ιστορία, το οποίο θα φανεί αν είναι τυπικό ή αν όντως προκαλέσει μεγάλα ζητήματα σε κάποια πρωταθλήματα και δη σ’ αυτά εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Η αρχική είδηση είναι ότι όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες η Πολιτεία πέρασε νόμο με τον οποίο θα αποδίδεται τον αθλητισμό ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα προκύπτει από τη φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος.
Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ η ποδοσφαιρική Super League θα παίρνει έως και 22 εκατ. ευρώ ετησίως, η Basket League έως και 7.5 εκατ. ετησίως και η Volley League έως 1.2 εκατ. ετησίως με το 7% αυτών των χρημάτων να πηγαίνει στις διοργανώτριες αρχές.
Από κει και πέρα υπάρχουν προβλέψεις (1.5 σχεδόν όλα και 1.7 εκατ. το πόλο ανδρών) και για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (πόλο, χάντμπολ, μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ γυναικών), ενώ έως 19.5 εκατ. ευρώ θα μοιράζονται στα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία και έως 15 εκατ. ευρώ για τις Εθνικές ομάδες κάθε αθλήματος.
Μάλιστα αναφέρεται ότι φέτος λόγω της πανδημίας τα ποσά αυτά θα δοθούν στις 29 Μαρτίου με το μπάσκετ μόνο να παίρνει 3.5 εκατ. (δηλαδή το μισό) ενώ οι ομάδες της ΕΣΑΠ θα μοιραστούν 1.2 εκατ., δηλαδή από 140 χιλιάδες (καθώς υπάρχει η παρακράτηση που προαναφέραμε)
Ως εδώ όλα καλά, ωστόσο στο άρθρο 4, παράγραφος 5 υπάρχει η εξής αναφορά: «Προκειμένου να εισπράξουν οι αθλητικές ομάδες που είναι δικαιούχοι της χρηματοδότητης, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια (απλά και διαρκείας).
Σε περίπτωση που το ποσό των εσόδων τους από άλλες πηγές είναι μικρότερο από το ποσό της παρούσας χρηματοδότησης που δικαιούνται, θα εισπράττουν από την χρηματοδότηση έως του ποσού των εσόδων τους.»
Ποια ήταν τα έσοδα των ομάδων της βόλεϊ λιγκ τη φετινή σεζόν; Οι 210 χιλιάδες ευρώ από την ΕΡΤ κι από κει και πέρα οι χορηγίες που είχε η κάθε ομάδα οι οποίες ας μην γελιόμαστε στην πλειοψηφία είναι ψίχουλα ή είναι ανταποδοτικές. Κι αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Α1 γυναικών (που δεν έχει τηλεοπτικά έσοδα).
Άρα αν τελικά αυτός ο όρος δεν έχει κάποια άλλη σημασία τότε βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ θα εισπράξουν πολύ λιγότερα απ’ όσα θα πίστευε κανείς… Εκτός κι αν οι διευκρινίσεις που θα δοθούν δώσουν μια διαφορετική εικόνα.
Αναλυτικά η ΚΥΑ στο κείμενο του Δημήτρη Τυχάλα στο Sportsfeed: ΕΔΩ