DARK ROOM

RETRO: 26 χρόνια απ’ τη… γέννηση του «Ιούλιου Καίσαρα» (fot-vid)

RETRO: 26 χρόνια απ’ τη… γέννηση του «Ιούλιου Καίσαρα» (fot-vid)

Η 28η Οκτωβρίου που γιορτάζεται από το 1940 στην Ελλάδα, ως επέτειος του “ΟΧΙ”, αποτελεί ορόσημο και στην ιστορία του ιταλικού βόλεϊ, καθώς το 1990 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας ο Αργεντινοιταλός προπονητής Χούλιο Βελάσκο οδήγησε ως άλλος… Καίσαρας τη “σκουάντρα ατζούρα” στον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της Ιστορίας της.

Εκεί λοιπόν στα βραζιλιάνικα γήπεδα, το όνομα του 64χρονου νυν προπονητή της Αργεντινής, άρχισε να γίνεται θρύλος. Από εκεί, έγινε ο νέος «Ιούλιος Καίσαρ», ο αρχιτέκτονας της καλύτερης ομάδας του 20ου αιώνα, σύμφωνα με την FIVB.

“Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι” το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φιλοξενούνταν για δεύτερη φορά μετά το 1960, στην “χώρα του καφέ”. Τότε η πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση είχε χαλάσει το πολυπόθητο πάρτι των διοργανωτών, αφήνοντας στην 4η θέση τη “σελεσάο” και τριάντα χρόνια μετά υπήρχε πλέον η Ιταλία του Julio Velasco.

italy_1990

Η πανίσχυρη “σκουάντρα ατζούρα” που στους φίλους του βόλεϊ ήταν γνωστή “Generazione di fenomeni”, κέρδισε με MVP τον Αντρέα Λουκέτα την φιναλίστ Κούβα 3-1 σετ, μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό, 16-14 στο 4ο σετ, έπειτα από ατέλειωτες αλλαγές στα σετ των 15 πόντων, αφού το σημερινό σύστημα καταγραφής πόντων ξεκίνησε επίσημα από το 1999.

Εκτότε, με την Σοβιετική Ένωση να αρκείται στην 3η θέση, ξεκίνησε η “Χρυσή Εποχή” της Ιταλίας. Με παίκτες που έμειναν στην ιστορία ως “Γενιά των Φιανομένων” όπως οι Andrea Anastasi, Lorenzo Bernardi, Vigor Bovolenta, Marco Bracci, Luca Cantagalli, Mirko Corsano, Ferdinando De Giorgi, Alessandro Fei, Claudio Galli, Andrea Gardini, Andrea Giani, Giacomo Giretto, Pasquale Gravina, Andrea Lucchetta, Stefano Margutti, Marco Martinelli, Roberto Masciarelli, Luigi Mastrangelo, Marco Meoni, Samuele Papi, Michele Pasinato, Damiano Pippi, Simone Rosalba, Andrea Sartoretti, Paolo Tofoli, Fabio Vullo, Andrea Zorzi η Ιταλία έχτισε ένα εκπληκτικό ρεκόρ τίτλων, κερδίζοντας  επίσης τα επόμενα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 1994 και το 1998, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1996 στο Σίδνεϊ, 8 τίτλους World League (1990, 91, 92, 94, 95, 07, 99 και 2000), 4 Πρωταθλήματα Ευρώπης (89, 93, 95, 99) κ.α.

Photo: FIVB

Δείτε στο Video πως οι Ιταλοί κατέκτησαν τον πρώτο τους παγκόσμιο τίτλο “δια χειρός” Μπερνάρντι

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Fl3-DO3ybXE