4οι Ευρωπαϊκού Αγώνες: Το βόλεϊ σερβίρει ξανά το 2027 στην Κωνσταντινούπολη
27/03/2026 16:17
Έπειτα από τρία χρόνια το βόλεϊ επιστρέφει και πάλι στο πρόγραμμα των 4ων Ευρωπαϊκών Αγώνων που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά από 16 έως τις 27 Ιουνίου 2027 στην Κωνσταντινούπολη στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028.
Σύμφωνα λοιπόν με το αθλητικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (ΕΟΕ) σε στενή συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή της Κωνσταντινούπολης 2027 και τις αντίστοιχες Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες συνολικά 26 αθλήματα θα συμμετάσχουν στους 4ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων 22 ολυμπιακών αθλημάτων που ευθυγραμμίζονται με το Ολυμπιακό πρόγραμμα LΑ 2028.
Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα προσφέρουν εκτεταμένες ευκαιρίες πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο μέσω άμεσων θέσεων ποσοστώσεων όσο και συστημάτων ολυμπιακής κατάταξης.
Μαζί με το βόλεϊ επιστρέφουν επίσης η γυμναστική και η πάλη, αθλήματα που δεν συμμετείχαν στην τελευταία διοργάνωση στην Κρακοβία της Πολωνίας τον Ιούνιο του 2023. Αντίθετα ανάμεσα στα 26 αθλήματα ντεμπούτο στην Κωνσταντινούπολη θα κάνουν σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες η κωπηλασία (beach sprint), άρση βαρών και το σκουός, με το τελευταίο μάλιστα να πρόκειται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά το 2028.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού του EOC, Mihai Covaliu, δήλωσε: «Η Κωνσταντινούπολη το 2027 θα αποτελέσει ένα βασικό ορόσημο στην πορεία προς το Λος Άντζελες το 2028. Με 26 αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων 22 ολυμπιακών αγωνισμάτων, και σημαντικές ευκαιρίες πρόκρισης, οι Αγώνες θα προσφέρουν στους αθλητές της Ευρώπης μια πλατφόρμα υψηλού επιπέδου για να εμφανιστούν και να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»