BEACH VOLLEY

Agios Nikolaos Finals: Φόρος τιμής σε πιλότους του Canadair και Μ. Βαρδινογιάννη

Agios Nikolaos Finals: Φόρος τιμής σε πιλότους του Canadair και Μ. Βαρδινογιάννη

Αφιερωμένη στο αδικοχαμένο πλήρωμα του μοιραίου Canadair, τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά και του συγκυβερνήτη, αντιπτέραρχο Περικλή Στεφανίδη, αλλά και στην πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα” και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO  Μαριάννα Βαρδινογιάννη, είναι η φετινή διοργάνωση των τελικών του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ στον Άγιο Νικόλαο, ως ελάχιστος φόρο τιμής στη μνήμη και στην τεράστια προσφορά των ανθρώπων, που με το έργο τους, έσωσαν ζωές.

Λίγες ώρες μετά το τελευταίο “αντίο” φίλων και συγγενών στον αδικοχαμένο χειριστή του μοιραίου canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο, στο Γαβαλοχώρι Χανίων, Σμηναγό Χρήστο Μουλά, το κλίμα της συνέντευξης Τύπου στο Κινηματοθέατρο Ρεξ, του Αγίου Νικολάου, ήταν έντονα συγκινησιακά φορτισμένο. Ωστόσο δύο από τους τρεις ομιλητές, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιώργος Καραμπέτσος και ο Αντιπεριφερειάρχης Λαισθίου, είχαν ένα λόγο παραπάνω να θρηνούν για τη θυσία δύο ακόμη “ηρώων”, αμφότεροιως πρώην μέλη  της “οικογένειας” της πολεμικής αεροπορίας.

“Οπως καταλαβαίνετε είχα σχεδιάσει να αρχίσω πανηγυρικά την τοποθέτηση μου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβάλλουν αλλαγή στις προτεραιότητες μας” ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και επί 8 χρόνια μέλος της πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργος Καραμπέτσος και συνέχισε:

“Θέλω κατ΄ αρχήν να μνημονεύσουμε τους ήρωες που με τίμημα την ίδια τους τη ζωή προστατεύουν την Ελλάδα.

Αναφέρομαι στον ανώνυμο πυροσβέστη, στον ανώνυμο εθελοντή που εδώ και 15 ημέρες έχουν κάνει κατάθεση ψυχής σε κάθε γωνιά της χώρας για να σβήσουν τις πυρκαγιές.

Αναφέρομαι ειδικά στα δύο παλικάρια που χάθηκαν στα βουνά της Εύβοιας με το μοιραίο Canadair. Στον συγκυβερνήτη Περικλή Στεφανίδη που κηδεύτηκε χθες στο Κιλκίς και στο σμηναγό Χρήστο Μουλά που πριν λίγα λεπτά η κρητική γη (στα Χανιά) τον υποδέχεται στην αγκαλιά της.

Είμαστε θλιμμένοι, θυμωμένοι αλλά και προβληματισμένοι. Πενθούμε αλλά και ελπίζουμε. Είμαστε όμως και σίγουροι πως μαζί με τη νέα γενιά θα οικοδομήσουμε μία νέα Ελλάδα που θα έχει μεγαλύτερες αντοχές και καλύτερες άμυνες στις δυσκολίες, στα στοιχεία της φύσης και στις μεγάλες προκλήσεις.

Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών.

Είναι κοντά στους συμπατριώτες μας που τούτες τις ώρες δοκιμάζονται έχοντας υποστεί ένα μεγάλο ψυχολογικό, υπαρξιακό και οικονομικό σοκ. Αναφέρομαι στον κόσμο που έχει χάσει τα σπίτια του, την περιουσία του, τις δουλειές του και ζει στην απελπισία και στην αβεβαιότητα. Αναφέρομαι στα ζώα που χάθηκαν και στο περιβάλλον που έπαθε μία ακόμα ανεπανόρθωτη ζημιά.

Στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, στα Δερβενοχώρια, στο Λουτράκι, στη Σαρωνίδα και στην Κερατέα, στο Βόλο, στη Λαμία, στον Αλμυρό, οι πληγές είναι ανοικτές.

Το μπιτς βόλεϊ έχει ταυτιστεί με αυτές τις περιοχές και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ ως πρόεδρος της μεγάλης κοινότητας του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ είναι πως θα επιστρέψουμε δυναμικά και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πληγείσες περιοχές μέχρι να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Πριν κλείσω θέλω να αφιερώσω την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος 2023 στη μνήμη των δύο πιλότων, των θυμάτων των πυρκαγιών αλλά και σε μία μεγάλη Ελληνίδα που χάσαμε πριν λίγες ημέρες. Και αναφέρομαι στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία έφυγε από τη ζωή έχοντας προσφέρει ένα μεγάλο έργο και μία τεράστια προσφορά προς τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Εύχομαι να τη μιμηθούν πολλές κυρίες και πολλοί κύριοι διότι στο σύντομο πέρασμα μας από αυτή τη ζωή για το μόνο που θα μας μνημονεύουν θα είναι για την αγάπη, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά μας» τόνισε εμφανώς θλιμμένος ο κ. Καραμπέτσος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου,  Γιάννη Ανδρουλάκη κατά την ομιλία-χαιρετισμό του. “Υπηρέτησα για περίπου 18 μήνες στα canadair της 112 Πτέρυγας Μάχης, στην Ελευσίνα, ως φαντάρος” εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:  “Γνωρίζω καλά τη διάσταση που είχαν οι τεχνικοί και οι πιλότοι και ειδικότερα των Canadair. Πραγματικά είναι ένας φόρος τιμής τον οποίο οφείλουμε να δώσουμε σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους με αυταπάρνηση. Και δυστυχώς μπορεί να θεωρούμε ότι υπάρχει μία ασύμμετρη απειλή, αλλά αυτό που είναι σημαντικό να βλέπουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε δίπλα σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα” έκλεισε ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής στην ΠΕ Λασιθίου.