ΔΙΕΘΝΗ

«Ασημένια» στο GEL η Τσεχία του Αθανασόπουλου – Ιστορικός «μπλε» θρίαμβος

«Ασημένια» στο GEL η Τσεχία του Αθανασόπουλου – Ιστορικός «μπλε» θρίαμβος

Με το ασημένιο μετάλλιο και την πρόκριση στο Challenger Cup γυναικών FIVB της Κροατίας ολοκλήρωσε η Τσεχία του Γιάννη Αθανασόπουλου τη φετινή της παρουσία στο Golden European League. Στον τελικό της Ορλεάνης η “οικοδέσποινα” Γαλλία επικράτησε με 3-0 (25-22, 27-25, 25-14) των φιλοξενούμενων και κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στο μεγάλο ραντεβού της διοργάνωσης οι “μπλε” με τη συμπαράσταση των περίπου 2.200 οπαδών τους μπήκαν πιο δυνατά στο ματς  της Τσεχίας στο πρώτο σετ. Ωστόσο, η κάτοχος του τίτλου του 2019, με επικεφαλής την αρχηγό Μλείνκοβα και αποτελεσματική στην επίθεση την μοναδική με διψήφιο αριθμό πόντων, Ορβόσοβα (11π) ισορρόπησε το παιχνίδι και μάλιστα έφτασε πρώτη σε  setball στο δεύτερο σετ. Οι Γαλλίδες όμως, που υπερείχαν εμφανώς σε επίθεση και μπλοκ, έμειναν “ζωντανές”, ζευγάρωσαν με ανατροπή τα κερδισμένα τους σετ και με την ψυχολογία πλέον στα ύψη, αλλά και τις αλλαγές του Αθανασόπουλου, που έδωσε χρόνο συμμετοχής σε αναπληρωματικές του, “καθάρισαν” εύκολα και το 3ο σετ, πανηγυρίζοντας τον ιστορικό τους τίτλο. Τοπ σκόρερ με 20 πόντους η Γαλλίδα Ζικέλ, άλλους 12π πρόσθεσε η Σιλβε.

Η νεανική ομάδα του Αθανασόπουλου, πέρα από το ασημένιο μετάλλιο και την πρόκριση στο Challenger Cup, έδειξε πολύ καλή εικόνα, αφού  πέρα από την δεύτερη παρουσία της σε τελικό της διοργάνωσης , μέσα σε 3 χρόνια, κατάφερε να βελτιώσει και τη θέση της στην κατάταξη, σε σχέση με πέρυσι, που τερμάτισε 4η.

Ωστόσο, πέρα από την ικανοποίηση ο Έλληνας ομοσπονδιακός της Τσεχίας, είχε κάποια… παράπονα, για κάποια φαλτσοσφυρίγματα σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, στα πρώτα δύο σετ.

Στα αξιοσημείωτα του τελικού το γεγονός ότι το Video Challenge System της Cev , χειριστής του οποίου ήταν ο διεθνής διαιτητής μας, Μιχάλης Θέμελης, χάλασε δυο λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης !

“Θα θυμίσω στα κορίτσια για άλλη μια φορά ότι το Golden League δεν ήταν μεγάλος στόχος αυτή τη σεζόν” άρχισε τις δηλώσεις του ο Έλληνας εκλέκτορας της Τσεχίας και συνέχισε: ” Είμαι περήφανος που αγωνίζονται και κοιτάνε στα μάτια τους αντιπάλους τους. Τώρα πρέπει επίσης να ξεκουραστούμε και μετά να αρχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για το Challenger Cup, στο οποίο προκριθήκαμε, και για την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το πιο σημαντικό ήταν η υποδο,η, όπου εμείς είχαμε 23%, αυτοί είχαν 56% και πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό το στοιχείο. Νομίζω ότι η Γαλλία ήταν καλύτερη σήμερα, αλλά δεν εγκαταλείψαμε τα δύο πρώτα σετ. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Αλλά στο 20-20 στο πρώτο σετ, η μπάλα ήταν για εμάς. Δεν υπήρχε Video Challenge . Στo 25-25 στο δεύτερο σετ η μπάλα ήταν άουτ, την είδαν όλοι. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Δεν μπορούμε να αναζητούμε δικαιολογίες, η Γαλλία άξιζε να κερδίσει αυτόν τον τελικό. Και είμαι περήφανoς για τα κορίτσια, για το πως πολεμούν συνολικά. Θέλουμε να φέρουμε περισσότερους νέους παίκτες στην ομάδα. Μιλάω αγγλικά λίγο γρήγορα και πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά και στο προπονητικό μου στυλ, αλλά νομίζω ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για αυτές και όταν είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε, έδωσα την ευκαιρία σε άλλες παίκτριες. Αυτές είναι εμπειρίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Ελπίζω να εξελιχθούν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την εθνική ομάδα στο μέλλον” δήλωσε ο Γιάννης Αθανασόπουλος, μετά τον πρώτο του χαμένο τελικό, σε 4 συνολικά φετινές του παρουσίες σε “ραντεβού τίτλων”.