ΔΙΕΘΝΗ

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για πρώην διεθνή άσο του Ιράν

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για πρώην διεθνή άσο του Ιράν

Οι ιρανικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον πρώην διεθνή λίμπερο του Ιράν,  Φαρχάντ Ζαρίφ ο οποίος  με αφορμή τις αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις και τα αιματηρά επεισόδια που κλυδωνίζουν στη χώρα του, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του ενάντια στο καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη χώρα σε μια ανάρτησή του στο Instagram.

Ο πρώην δις πρωταθλητής του Ασιατικού πρωταθλήματος που εδώ και δυο χρόνια έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ζει στο εξωτερικό θα κληθεί να λογοδοτήσει στη χώρα του για μια  ανάρτηση στα social media στα μέσα Δεκεμβρίου, που τον έφερε ξεκάθαρα εναντίον του καθεστώτος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989 και αποτελεί τον μακροβιότερο αρχηγός κράτους στη Μέση Ανατολή.

Το ένταλμα σύλληψης του Ζαρίφ εστάλη στις αρμόδιες αρχές της χώρας όπου ζει σήμερα από τον εισαγγελέα της Τεχεράνης, ο οποίος χαρακτήρισε τη χειρονομία του 39χρονου ως «προσβολή ιερών πραγμάτων».

O πρώην λίμπερο της ιρανικής Κατάμ Αρντακάν με μποϊ 165 εκατοστά και 42 κιλά, o κοντύτερος αθλητής του βόλεϊ, ωστόσο πέρα από τις διακρίσεις του στο γήπεδο, όπου δύο φορές αναδείχθηκε καλύτερος λίμπερο στο Ασιατικού πρωταθλήματος, αξίζει πολλά συγχαρητήρια που “ύψωσε το ανάστημά” του απέναντι στην κυβέρνηση του Ιράν, αφού κάθε φωνή έως τώρα,  Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  ΟΗΕ, κα για “σεβασμό στην ελευθερία έκφρασης και στην διοργάνωση διαδηλώσεων του ιρανικού λαού”,  δεν βρίσκει ευήκοα ώτα.

Για την ιστορία πάντω ο Φαρχάντ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1983 στην πόλη Μασχάντ του Ιράν. Οι γονείς του τον έδωσαν το όνομά του από τον πρώτο Ιρανό αστροναύτη, τον Shahid “Farhad” Ali Agah. Άρχισε να παίζει βόλεϊ όταν ήταν έξι ετών. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αυστρία όταν ήταν οκτώ, επειδή ο πατέρας του βρήκε δουλειά εκεί. Ζούσαν σε μια μικρή πόλη περίπου δύο ώρες μακριά από τη Βιέννη. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν γήπεδα βόλεϊ στην περιοχή και έτσι δεν είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το άθλημα. Λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια επέστρεψε στο Ιράν όπου παρακολούθησε το σχολείο, ενώ από το 2001 αγωνίζεται με το εθνόσημο του Ιράν στο στήθος, έχοντας κατακτήσει πολλούς τίτλους, αλλά και ατομικές διακρίσεις.