Eurovolley 2026 (Γ): Ιστορικός τελικός Τουρκίας-Ιταλίας για το ευρωπαϊκό στέμμα
06/09/2026 14:15
Η κάτοχος του τίτλου Τουρκία και Ιταλία επικράτησαν κόντρα σε Πολωνία και Σερβία αντίστοιχα στους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταλήματος Γυναικών και σήμερα Κυριακή 6 Σεπτμεβρίου θα διεκδικήσουν στον τελικό της Κωνσταντινούπολης (19.00) το φετινό ευρωπαϊκό στέμμα του γυναικείου βόλεϊ, αλλά και ένα εισιτήριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028.
Με τη στήριξη περίπου 16.000 φίλων της η Τουρκία χωρίς να πιάσει φοβερή απόδοση είχε εύκολο έργο κερδίζοντας με 3-0 (25-20, 25-19, 25-20)βτη Σερβία, που δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα με αποτέλεσμα να μην δείξει το ανταγωνιστικό της πρόσωπο.
Με τη Μελίσα Βάργκας, να αναδεικνύεται με 18 πόντους τοπ σκόρερ του αγώνα η τουρκική ομάδα ήταν ανώτερη σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού: σερβίς (6-0), επίθεση (44%-38%), μπλοκ (11-7) και υποδοχή (56%-35%), ενώ είχε και λιγότερα λάθη (14-18).
Η αρχηγός της Σερβικής ομάδας, Τιτζάνα Μπόσκοβιτς, δεν έπιασε καλό παιχνίδι, με αποτέλεσμα η “μπόμπερ” της ομάδας του Τερζιτς, επιθετικά να μην πείσει (12/35), σταματώντας στους 14π ! Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε και η επίδοση της Ούζελατς (10/29), ενώ η Μίρκοβιτς αντικατέστησε τη Μάγια Ογκνιένοβιτς στο δεύτερο σετ .
Στον αποψινό τελικό η οικοδέσποινα ομάδα του Ιταλού Σανταρέλι θα επιδιώξει να διατηρήσει τα κεκτημένα της απέναντι στην χρυσή Ολυμπιονίκη, Ιταλία, που ξεπέρασε στο τελευταίο ματς της 4άδας με 3-1 (25-19, 25-19, 21-25, 25-16) σετ την αντίσταση της Πολωνίας.
Η πρωταθλήτρια κόσμου “σκουάντρα ατζούρα” με κορυφαία την Εγκόνου να φορτώνει τις αντιπάλους τους με 20 πόντους (53%) και 3 μπλοκ εθνική ομάδα της Ιταλίας κέρδισε με 3-1 την εθνική ομάδα της Πολωνίας στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Κωνσταντινούπολη.
Η Πολωνία στερήθηκε τον καλό ευατό της σνήθους σκόρερ της Στίσιακ, η οποία με (6/24) έμεινε στον πάγκο στα μέσα του δεύτερου σετ, όπου η αντικαταστάτριά της Στσουρόφσκαγια, αναδείχθηκε τελικά με 15 πόντους σε τοπ σκόρερ της ομάδας της.
Ο σημερινός τελικός θα είναι ο πρώτος μεταξύ των δύο ομάδων στην ιστορία του θεσμού, με την ομάδα του Χούλιο Βελάσκο να προσπαθήσει έπειτα από το 2021 να πάρει ξανά και τα σκήπτρα στο ευρωπαϊκό βόλεϊ. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που Ιταλία και Τουρκία κοντραρίστηκαν για μετάλλιο του Eurovolley Γυναικών, όταν οι Τουρκάλες είχαν επιβληθεί το 2011 στο Βελιγράδι με 3-2 των Ιταλίδων.