ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Κυπελλούχος Σούρδι, Φιναλίστ Γκότσης-Ρούσσος

Φινλανδία: Κυπελλούχος Σούρδι, Φιναλίστ Γκότσης-Ρούσσος

Με ανάμεικτα συναισθήματα ολοκληρώθηκαν απόψε στο Τούρκου της Φινλανδίας τα Final 4 Κυπέλλου ανδρών γυναικών, καθώς στους άνδρες η ομάδα του Άλβι Σούρδι κατέκτησε για 2η συνεχόμενη φορά την κούπα, ενώ ο τεχνικός της Πόλκι Κουουσάμο, Σωτήρης και ο συνεργάτης του Αλέξανδρος Ρούσος αρκέστηκαν φέτος στον τίτλο των φιναλίστ της διοργάνωσης.

Στον 53ο τελικό Κυπέλλου Ανδρών του θεσμού που διεξήχθη την Παρασκευή στην πόλη Τούρκου η επιτυχημένη  παράδοση των πρεσβευτών του ελληνικού βόλεϊ συνεχίστηκε! Η Σάβο του Σούρδι παρουσία 1.400 θεατών είχε, με εξαίρεση το α’ σετ, εύκολο έργο απέναντι στην φιναλίστ Raision Loimu, καθώς  επικράτησε εύκολα με 3-0 (25-22, 25-17, 25-18) της φιναλίστ, με τον Άλβι να σημειώνει 4 πόντους.

«Ήταν μια πραγματικά ωραία εμπειρία αυτό το final 4» δήλωσε ενθουσιασμένος στο Volleyplanet από τη Φινλανδία, λίγες ώρες μετά το θρίαμβο της ομάδας του ο Άλβι και συμπλήρωσε! «Στην αρχή της σεζόν είχαμε βάλει κάποιους στόχους με την ομάδα, που ήταν να κερδίσουμε πρωτάθλημα και κύπελλο , αλλά δυστυχώς βγάλαμε κάποιους τραυματισμούς και μας πήγε λίγο πίσω αγωνιστικά. Σίγουρα δεν ήμασταν το φαβορί να κερδίσει το Κύπελλο καθώς η Αkaa volley, που παίξαμε στον ημιτελικό, κάνει τρομερή σεζόν σε Ευρώπη και Φινλανδία , όμως παίξαμε ομαδικά και αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τους στόχους μας. Εδώ το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι διαφορετικό από άλλες χώρες , μπορεί να παίζεις 2 αγώνες το σαββατοκύριακο και μετά να πρέπει να αγωνιστείς πάλι Τετάρτη Σάββατο, συνεχόμενους αγώνες Όποτε παίζει μεγάλο ρόλο η συγκέντρωση αλλά και η αντοχή που θα έχεις.  Εμείς παίξαμε αγώνα για πρωτάθλημα την Δευτέρα και παίξαμε για το Κύπελλο  Παρασκευή & Σάββατο. Είμαστε κουρασμένοι σίγουρα, αλλά όταν κερδίζεις ένα κύπελλο οι κόποι σου ανταμείβονται και τώρα είμαστε χαρούμενοι για αυτή την επίτευξη .
Τώρα συγκεντρωνόμαστε για το πρωτάθλημα και τον επόμενο αγώνα την Τετάρτη , καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος , αφού έχουν μείνει λίγοι αγώνες για το τέλος της κανονικής περιόδου και για να ξεκινήσουν τα play offs!

Είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατακτώ όσο αγωνίζομαι στο εξωτερικό  και μετά από μια δύσκολη σεζόν μέχρι στιγμής σε κάνει να νιώθεις περήφανος και να συνεχίσουμε δυνατά μέχρι το τέλος !
Με ρωτάνε κάθε φορά πως καταφέρνω και ζω εδώ που έχει συνήθως -30 βαθμούς η -20 κάθε μέρα και μπόλικο χιόνι, όμως έχω ανθρώπους που με στηρίζουν και με αγαπάνε για να μπορώ να το κάνω αυτό και όταν γυρίσω πίσω θα έχω κάτι να τους δείξω. Και να τους πω ότι για αυτό το μετάλλιο αγωνιζόμαστε κάθε μέρα! Και αυτό το μετάλλιο είναι αφιερωμένο στην οικογένεια μου και στους ανθρώπους που είναι δίπλα μου σε κάθε στιγμή.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται να πω αυτά τα λόγια, γιατί μερικές φορές πολλοί από εμάς που δεν είμαστε διάσημοι Έλληνες αθλητές δεν έχουμε αυτή την ευκαιρία…” δήλωσε μεθυσμένος από το νέκταρ της επιτυχίας ο 27χρονος άσος με τη διεθνή εμπειρία από τις παρουσίες του στα πρωταθλήματα Ελλάδας (Πανελλήνιος, ΑΟΠ Κηφισιάς, Παπαθηναϊκός, Φοίνικας Σύρου), Γερμανίας, Σουηδίας και Αγγλίας.

Στον ημιτελικό με τον Έλληνα ακραίο να πετυχαίνει 10 πόντους η Σάβο, που βρίσκεται στην 6η θέση στο πρωτάθλημα της χώρας, έκανε την έκπληξη αποκλείοντας με 3-1 (21-25, 29-27, 27-25, 25-20) την Αkaa-Volley, 2η στο πρωτάθλημα, με μόλις ένα βαθμό διαφορά από την πρωτοπόρο  Ηurrikaani – Loimaa.

Αυτός είναι ο παρθενικός τίτλος Κυπελλούχου του Σούρδι, που μέχρι χθες οι καλύτερες θέσεις που είχε στο θεσμό ήταν 3ος στο Κύπελλο Ελλάδας 2014-2015 με την Κηφισιά και το 2015-2016 με τον Παναθηναϊκό.

“Ασημένιοι” οι Γκότσης – Ρούσσος

Στην αντίστοιχη διοργάνωση των Γυναικών μία άλλη ομάδα από το Κουόπιο, η Puijo Wolley στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπελλούχος της χώρας, αφήνοντας το ασημένιο μετάλλιο στην Πόλκι Κουουσάμο του Σωτήρη Γκότση και του Αλέξανδρου Ρούσσου.  Η ομάδα του Θεσσαλού τεχνικού και του Μαρουσιώτη συνεργάτη του,  στη 2η παρουσία της σε τελικό, δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία του 2021, όταν είχε κατακτήσει Πρωτάθλημα και Κύπελλο  υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Γκότση και του συνεργάτη του Αργύρη Αντιφάκου.

Το εμπόδιο της Puijo Wolley αποδείχθηκε ανυπέρβλητο με αποτέλεσμα η ομάδα του Κουουσάμο να γνωρίσει την ήττα με 3-0 (25-22, 25-20, 25-15) στερώντας από τον Γκότση την ευκαιρία να “σηκώσει” το 3ο του Κύπελλο Φινλανδίας (το 2019 ως βοηθός του Απόστολου Οικονόμου είχε κατακτήσει το Κύπελλο με την OrPo).

Νωρίτερα στον ημιτελικό του Τούρκου η Πόλκι Κουουσάμο είχε επιβληθεί με 3-0 (25-15, 25-19, 25-15) της Hämeenlinnan Lentopallokerho και εξασφάλισε την πρόκριση στον τελικό.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως για την  ομάδα των Ελλήνων προπονητών, που είχε πολλές και σημαντικές απουσίες στο Φ4, η ήττα στον τελικό ήταν η πρώτη της φετινή αποτυχία, καθώς μέχρι σήμερα παραμένει πρώτη και αήττητη στο πρωτάθλημα Φινλανδίας.

Με τη συμπλήρωση 21 αγωνιστικών η ομάδα των Γκότση-Ρούσσου φιγουράρει με 49 βαθμούς στην κορυφή έχοντας 17 νίκες σε ισάριθμα ματς και 4 αγώνες λιγότερους από την 2η LP Viesti (43β, 14 νίκες-7 ήττες).