ΔΙΕΘΝΗ

«Φρένο» της FIVB στην αλλαγή υπηκοότητας των διεθνών αθλητών

«Φρένο» της FIVB στην αλλαγή υπηκοότητας των διεθνών αθλητών

Αυστηρότερες απαιτήσεις στην αλλαγή της αθλητικής ιθαγένειας, από την Ομοσπονδία της χώρας καταγωγής σε μία άλλη, επέβαλε η Διεθνής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (FIVB), στο πλαίσιο σημαντικών τροποποιήσεων στους κανονισμούς του αθλήματος, που θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2023.

Ειδικότερα οι “νατουραλιζέ” αθλητές πρέπει τώρα να ζουν σε μια νέα χώρα για τουλάχιστον τρία συνεχόμενα χρόνια, αντί για δύο χρόνια όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Επιπλέον, οι αθλητές που επιθυμούν να μεταγραφούν και να αγωνιστούν με το “εθνόσημο” άλλης χώρας δεν θα πρέπει να εκπροσωπούν την εθνική ομάδα ανδρών της ομοσπονδίας καταγωγής τους. Έτσι, μόνο παίκτες των ομάδων νεανίδων και νέων μπορούν να αλλάξουν την ιθαγένεια βόλεϊ. Το διάστημα που θα πρέπει να μείνει εκτός κάποιος αθλητής μετά από μια τέτοια διαδικασία, όπως και πριν, θα είναι δύο χρόνια.

Θυμηθείτε ότι παλαιότερα οι Κουβανοί άλλαζαν συχνά την υπηκοότητά τους στο βόλεϊ. Ο Χουαντορένα έγινε παίκτης της εθνικής Ιταλίας, ο Λεόν της Πολωνίας και ο Λεάλ της Βραζιλία. Στην εθνική Ρωσίας επίσης αγωνίστηκαν οι πρώην διεθνείς παίκτες της Ουκρανίας Παβλόφ και Μπακούν.