ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλίδα άσος εμφάνισε περικαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό

Ιταλίδα άσος εμφάνισε περικαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό

Σάλο έχει προκαλέσει στην ομάδα της ιταλικής Μπέργακμο, αλλά και στο βόλεϊ της γειτονικής χώρας η καταγγελία της άσου της ιταλικής ομάδας, Φραντσέσκα Μακρόν πως μετά την δεύτερη δόση του εμβολιασμού της, διαγνώστηκε με περικαρδίτιδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της 38χρονης άσου της Μπέργκαμο, με πλούσιο παλμαρέ σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Super Cup Ιταλίας και Cev Cup,  η δοκιμασία που ζει μέχρι σήμερα άρχισε στις 3 Αυγούστου:  “Υποβλήθηκα στη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer και εκεί άρχισαν τα προβλήματά μου” όπως περιέγραψε σε τηλεοπτική εκπομπή, στο Canale 5 η αθλήτρια, που συσχετίζει τον εμβολιασμό της με την περικαρδίτιδα.

«Είχα πόνο στο στήθος, στο αριστερό χέρι και δύσπνοια.  Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, πήγα ανήσυχη στα επείγοντα και μου διέγνωσαν την περικαρδίτιδα. Είμαι 38 ετών, τώρα υποβάλλομαι σε θεραπεία βασισμένη σε κάποια φάρμακα που μπορεί να είναι ωφέλημα για ένα πράγμα, αλλά βλαβερά για ένα άλλο και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κάνω καρδιολογικές και εξετάσεις αίματος . Είμαι επαγγελματίας βολεϊμπολίστρια της Serie A και δεν κατάφερα να λάβω μέρος στην προετοιμασία της ομάδας μου, που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα. Η δουλειά μου έχει σταματήσει και ελπίζω να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό» τόνισε με έντονη ανησυχία η “Cisky”, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της ομάδας, που τις τελευταίες ημέρες ανάρτησε στα social media ότι πάσχει από μετα-εμβολιακή περικαρδίτιδα.

“Ίσως αυτά τα λόγια μου να είναι λίγο άσχημα – το έγραψα χθες σε story μου στο Instagram – αλλά αναρωτιέμαι: Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος «αποζημίωσης» για αυτούς που υποφέρουν από βλάβες στην υγεία και εξακολουθούν να εμβολιάζονται; ” ρωτάει η Μακρόν και περιμένει μέχρι σήμερα κάποια πειστική απάντηση από αρμόδια χείλη.

Στο Μπέργκαμο η κατάσταση της Φραντσέσκα Μαρκόν, έχει προκαλέσει σχετική αναστάτωση στις τάξεις της ιταλικής ομάδας. Ωστόσο,  δεδομένης της λεπτότητας του θέματος, η διοίκηση παρακολουθεί συνεχώς με προσοχή την κατάσταση της αθλήτριας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει πάρει κάποια επίσημη θέση.

Αντίθετα πάντως με τη Μπέργκαμο, θέση στις καταγγελίες της Μακρόν, πήρε  ο Sergio Abrignani,  καθηγητής Γενικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μοριακής Γενετικής «Romeo and Enrica Invernizzi»: «Θα’ θελα να εκφράσω τη μέγιστη αλληλεγγύη στην Φραντσέσκα Μακρόν, αλλά η περικαρδίτιδα μετά το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει  θέμα στα χέρια των αντι – εμβολιαστών και να αμφισβητήσουν τον εμβολιασμό. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε κίνδυνος περικαρδίτιδας, ειδικά σε νέους κάτω των 30 ετών και συγκεκριμένα σε άνδρες, αλλά σε πολύ ελαφριά μορφή, που θα μπορούσε να λυθεί σε λίγες εβδομάδες με κορτιζόνη και μερικές φορές ακόμη και χωρίς. Το σημαντικό όμως είναι ότι τέτοια περιστατικά δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο είναι όλο και πιο ωφέλιμο» υποστήριξε ο Δρ. Abrignani.

Τέλος τον περασμένο μήνα ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσίευσε (φωτό) ότι μετά τον εμβολιασμό, παρατηρήθηκαν «πολύ σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας», ιδιαίτερα «14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση και σε νέους».