ΔΙΕΘΝΗ

Και η Στουτγκάρδη θέλει την Αθηνά της!

Και η Στουτγκάρδη θέλει την Αθηνά της!

Λίγο πριν τη διεκδίκηση του Κυπέλλου Γερμανίας με την Στουτγκάρδη, η διεθνής άσος μίλησε στο Volleyplanet για τη φετινή πορεία της ομάδας, τις διαφορές των γερμανικών ομάδων με τις ελληνικές σε δομή και οργάνωση, αλλά και τη σκληρή δουλειά που την έχει οδηγήσει στην 2η θέση της Bundesliga.

Την είδαμε παλιότερα να λέει «prost» και να πίνει μπύρες τσουγκρίζοντας το ποτήρι με τις συμπαίκτριές της στην παραδοσιακή Oktoberfest, να μαγειρεύει… kolokythokeftedes στη Στουτγκάρδη και να κερδίζει τον τίτλο της… Masterchef της Allianz MTV, ωστόσο παρά τον αρχικό σχεδιασμό, η φετινή πορεία της ομάδας της Αθηνάς Παπαφωτίου και του β’ τεχνικού, Γιάννη Αθανασόπουλου, έχει… ανοίξει την όρεξη της διεθνούς πασαδόορου για μεγάλα πράγματα στη Γερμανία.

Allianz MTV Stuttgart_Papafotiou_Athina_Athanasopoulos

«Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησε η χρόνια, οι στόχοι της ομάδας ήταν να είμαστε στην εξάδα- πεντάδα, αλλά με τον καιρό είδαμε ότι μπορούμε περισσότερα» δήλωσε στο Volleyplanet η διεθνής άσος μας, λίγες ώρες μετά τη νίκη επί της Βισμπάντεν και συμπλήρωσε. «Ασφαλώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φτάναμε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου και ότι θα είμαστε δευτέρες στη βαθμολογία της Bundesliga ειδικά  επειδή δεν είχα άποψη για το γερμανικό πρωτάθλημα».

Η εξάδα πλέον ξεκινάει από την Αθηνά

Ωστόσο ο δρόμος για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια στη Στουτγκαρδη, δεν ήταν από την αρχή στρωμένος με περσικά χαλιά και ροδοπέταλα… Παρά την παρουσία του συμπατριώτη μας, Γιάννη Αθανασόπουλου στον πάγκο, η καταξίωση και η καθιέρωση ήρθε μέσω της σκληρής δουλειάς και των δυνατοτήτων της, οι οποίες αναγνωρίστηκαν από τον Ισπανό τεχνικό, Ερνάντεζ, που στα τελευταία ματς ξεκινάει την βασική 6άδα από την Αθηνά.

Stuttgart_Papafotiou_aTHANASOPOULOS_ Allianz

«Αυτές είναι αποφάσεις του προπονητή και δυστυχώς δε γνωρίζω, αλλά εγώ αυτό που κοιτάζω και προσπαθώ είναι να δουλεύω πολύ στην προπόνηση, να βελτιώνομαι και να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία, προσπαθώντας για το καλύτερο…» υποστήριξε με τη γνωστή της σεμνότητα στο Volleyplanet η διεθνής πασαδόρος της Allianz MTV.

Δεν στηρίζομαστε σε “μεγάλα” ονόματα

Το σημαντικό όμως για την ίδια, που εδώ και 9 αγώνες «τρέχει» ένα εκπληκτικό αήττητο σερί, είναι ότι προσαρμόστηκε γρήγορα στα δεδομένα του γερμανικού πρωταθλήματος και στις απαιτήσεις της ομάδας της Στουτγκάρδης, οι οποίες, όπως παραδέχεται και η ίδια δεν θυμίζουν πολύ το ελληνικό πρωτάθλημα.

athina_papafotiou_stuttgart

«Η αλήθεια είναι ότι οι διαφορές είναι πολύ περισσότερες από τις ομοιότητες. Η ομάδα δε στηρίζεται σε ένα-δυο «μεγάλα» ονόματα αλλά σε 12 παίκτριες ακριβώς! Το βασικό χαρακτηριστικό της Στουτγκάρδης, είναι ότι όλες οι παίκτριες κάνουν τα πάντα για τη νίκη, δεν έχουμε «μεγάλα» ονόματα και ουσιαστικά η ομαδική λειτουργιά είναι που ανεβάζει κάθε παίκτρια ψυχολογικά και σε απόδοση. Όποιος κι αν παίζει δίνει τα πάντα για να κερδίσει η ομάδα και μέχρι τώρα αυτό είναι που μας έχει φέρει μέχρι εδώ» τονίζει ο γαλανόλευκος «εγκέφαλος» της φιναλίστ του Κυπέλλου Γερμανίας.

Όλα είναι σχεδιασμένα πριν το πρώτο σερβίς

Αυτό που πραγματικά όμως έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα την Παπαφωτίου στη Γερμανία, είναι η δομή και η λειτουργία των ομάδων. Καθόλου εσωστρεφείς, όπως κατά την προσωπική μας εκτίμηση, είναι οι περισσότερες ομάδες της Α1 Γυναικών, με τις αθλήτριες να συμμετέχουν με χαρά σε κάθε εκδήλωση που γίνεται για την προβολή της ομάδας και κυρίως για να φέρουν πιο κοντά νέα παιδιά στο άθλημα, κόσμο στην Schaar Arena της Στουτγκάρδης και κυρίως περισσότερα έσοδα στο τμήμα.

Athina_Papafotiou

«Ναι υπάρχουν αρκετές κινήσεις για την προβολή της ομάδας, οι οποίες την βοηθούν ιδιαίτερα, αλλά ικανοποιούν και τους χορηγούς! Κάτι που θα μπορούσε να γινόταν και στην Ελλάδα, αλλα ο μοναδικός λόγος που δεν βλέπουμε κάτι αντίστοιχο στο ελληνικό πρωτάθλημα νομίζω πως έχει να κάνει με την οργάνωση.

Υπάρχουν πολλές δυνατότης προβολής του αθλήματος, όπως και τωνίδιων των  ομάδων, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Όλα αυτά εδώ είναι ήδη οργανωμένα αι σχεδιασμένα πριν από την έναρξη της χρονιάς. Για τα ελληνικά δεδομένα αυτό είναι πρωτόγνωρο, αφού πολλές ομάδες βρίσκονται στη μέση της χρονιάς και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να την ολοκληρώσουν. Επίσης η γερμανική ομοσπονδία θέτει κριτήρια τα όποια πρέπει να πληροί κάποια ομάδα για να παίζει στην κατηγορία πχ όλα τα γήπεδα στην Α1 είναι υποχρεωμένα να έχουν ζωντανή ιντερνετική προβολή του αγώνα…”

Photos: Τom Bloch