ΕΝΩΣΕΙΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Κι αν είμαι vintage μη με φοβάσαι (fotos)!

Κι αν είμαι vintage μη με φοβάσαι (fotos)!

Για τους περισσότερους το vintage είναι απλά μια ακόμη… μόδα! Για τους ενήλικες αθλητές όμως του Α.Ο. Πήγασου Χαϊδαρίου είναι κάτι περισσότερο, κάτι πιο ρομαντικό. Μοιάζει με ένα γλυκό χτυποκάρδι, ένα φλερτ με το αγαπημένο τους άθλημα και ένα ταξίδι στο χρόνο, όπου το παρελθόν ενώνεται με το παρόν για να αναδείξουν από αυτό το «πάντρεμα» τις αξίες του αθλητισμού.

fainal_4 miktou

Λίγες ώρες λοιπόν πριν το σαββατιάτικο σερβίς των ομάδων στο Final Four του Μεικτού (5-6/3), όπου έπειτα από την εξαιρετική πρωτοβουλία των ημιφιναλίστ θα συγκεντρωθούν σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΔΑ τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους πρόσφυγες στους οργανωμένους χώρους στο λιμάνι του Πειραιά, ας δούμε μέσα απ΄τη ματιά του μαθηματικού και ερασιτέχνη αθλητή του Πήγασου Χαϊδαρίου, Παναγιώτη Δημητρούλια, πόσο… vintage μπορεί είναι το βόλεϊ θυμίζοντας σε όλους ξεχασμένες αξίες και νοήματα της ζωής μας.

final_4_ao pigasos_xaidariou

“Πριν από 5 χρόνια, την σαιζόν 2011-2012, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το τμήμα «ενηλίκων αθλητών» του Α.Ο. Πήγασου Χαϊδαρίου. Το τμήμα συγκροτήθηκε στα πλαίσια του ανοίγματος του συλλόγου, με σκοπό την προώθηση του αθλήματος και την γνωριμία με τις ιδιαίτερες δεξιότητες που απαιτούνται και μπορούν να αποκτηθούν και να αναπτυχθούν σε όλους. Ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες άθλησης για άτομα όλων των ηλικιών, που θα ήθελαν να γνωρίσουν το άθλημα και την φύση του ή να ανακαλέσουν «αναμνήσεις» των σχολικών τους και εφηβικών τους χρόνων.

final_four_pigasos_xaidariou 5

Με αυτόν τον τρόπο και υπό την καθοδήγηση των προπονητών του συλλόγου σε συνθήκες αγωνιστικής προπόνησης, συγκροτήθηκαν τα πρώτα αγωνιστικά τμήματα τον Ιανουάριο του 2013. Η επίσημη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων «μη ενεργών αθλητών – αθλητριών» ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ΕΣΠΕΔΑ, που έδωσε την δυνατότητα στον σύλλογο και το προπονητικό επιτελείο να αναδείξουν το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται με την Πετοσφαίριση και αυτοί με την σειρά τους να δείξουν την αγάπη τους, το ταλέντο τους, την εργατικότητά τους και τον ρομαντισμό τους. Αυτός ήταν και ο λόγος μετονομασίας του πρωταθλήματος σε VINTAGΕ., από την διοργανώτρια αρχή.

Τις δυο πρώτες σαιζόν 2013-14 και 2014-15 τα τμήματα του συλλόγου (αντρικό – γυναικείο – μεικτό) προσμετρούν ήδη 5 συμμετοχές σε final four, 2 χρυσά, 2 αργυρά και ένα χάλκινο. Ενώ την φετινή σαιζόν έχει ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή στο final four Μεικτής Κατηγορίας.

pigasos_xaidariou

Βέβαια, το σημερινό ύφος και τα αναδυόμενα «κίνητρα» διάκρισης του πρωταθλήματος σε δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως την αρχική πρόθεση και σκέψη του συλλόγου. Καθώς, αρχικά στελεχώθηκε από ενήλικες κατά κύριο λόγο γονείς αθλητριών των αναπτυξιακών τμημάτων, με στόχο να νιώσουν την δυσκολία και να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των παιδιών, πράγμα που θα βοηθούσε στην αθλητική διαπαιδαγώγηση αυτών. Πρωταρχικής σημασίας ήταν η ανάπτυξη των αξιών του ατομικού και κυρίως του ομαδικού αθλητισμού, όπως η συνεργασία, ο από κοινού προσδιορισμός στόχων, ο σεβασμός στον συμπαίχτη – αντίπαλο – διαιτητή, η αυτοκυριαρχία, η πρόθεση εξέλιξης. Ωστόσο, οι πρώτες-πρώτες αθλήτριες των τμημάτων ήταν 18-28 χρόνων, όπου άξιο αναφοράς είναι ότι αγωνίζονται μέχρι σήμερα στα τμήματα αυτά.

Παράλληλα, η διαρκώς φθίνουσα πορεία του αριθμού αντρικών – εφηβικών τμημάτων, αλλά και η απαξίωση του επαγγελματικού χαρακτήρα του αθλήματος, αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τους ιθύνοντες του συλλόγου, ώστε να επιδιώξουν να επαναπροσδώσουν την πλατιά λαϊκή πρόσβαση στο άθλημα ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

pigasos_xaidariou8

Αυτή η φιλοσοφία προπονητικής δράσης, απόλυτα συνυφασμένη με την προβαλόμενη, κυρίαρχη επιδίωξη της διοργανώτριας αρχής (άθληση για όλους-αξία συμμετοχής-ευ αγωνίζεσθαι) διαμόρφωσε το λειτουργικό ύφος των ερασιτεχνικών αυτών τμημάτων, ύφος το οποίο από την πρώτη στιγμή άγγιζε αυτό των ενεργών τμημάτων, με προτεραιότητα τα αθλητικά ιδεώδη. Κατά συνέπεια, υπό αυτές τις συνθήκες και τον προσανατολισμό αναπτύχθηκαν δομές και λειτουργίες ισάξιες ενός καλού ενεργού τμήματος. Βασική προετοιμασία, συγκροτημένο πρόγραμμα προπόνησης (τεχνικής κατάρτισης και αγωνιστικής τακτικής), πρόγραμμα ενδυνάμωσης, φιλικές αναμετρήσεις. Και όλα αυτά για τμήματα απλών πολιτών. Τμήματα ουσιαστικά αυτό-χρηματοδοτούμενα με σημαντικές δυσκολίες, όπως ο χώρος άθλησης, που φέρνει τους ασκούμενους στο γήπεδο για «μεταμεσονύκτιες» προπονήσεις, ακόμα και καθημερινές.. Παρόλες τις δυσκολίες η ομάδα σύσσωμη είναι συνεπής στα ραντεβού της, πράγμα αυταπόδεικτο εκ των επιτυχιών. Ομαδικών και ατομικών. Επιτυχιών, που διαρκούν. Δεν τυχαίνουν. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αθλητές και αθλήτριες των τμημάτων απορροφήθηκαν από ενεργά Γυναικεία τμήματα, ακόμα και Β’ Εθνικής, αλλά και Αντρικά και αυτή την στιγμή αγωνίζονται ενεργά. Αποτέλεσμα συνολικής και συστηματικής προσπάθειας συλλόγου και προπονητών. Προσπάθεια που ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα του πλέον σκληρού ανταγωνισμού, δεν παρεκκλίνει από την βασική ιδέα και τις βασικές αρχές και αξίες. ΑΘΛΗΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΊΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌ ΉΘΟΣ, ΡΟΜΑΝΤΙΚΉ προσέγγιση.

ao pigasos_xaidariou 9

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ομάδας κο Πλάτωνα Δεσάντη και τον έφορο του συλλόγου και πρώην αθλητή των τμημάτων κο Σπύρο Κοντάκο, ευχαριστούμε ακόμα τον κο Γ. Δημητρούλια και κο Α. Ανδρεαδάκη για την στήριξη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το προπονητικό τιμ της ομάδας.

Καλούμε όλους σας να έρθετε στο Final Four του Μεικτού, να ζήσετε το Vintage πρωτάθλημα από κοντά και να θαυμάσετε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν στο f4 και να ξεχωρίσουν μέσα από 19 αγωνιστικές και αξιόλογες ομάδες. Η αήττητη ομάδα των ΤΕΡΜΙΤΩΝ, η τιτλούχος και γηπεδούχος ομάδα της ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, η Θαυμαστή ομάδα των ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτήν την προσπάθεια αφού πολλοί από τους αθλητές αυτούς τους καλούσε το «καθήκον» ταυτόχρονα με παιχνίδια, και ο ΠΗΓΑΣΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, σας δίνουμε ραντεβού Σάββατο 5/3, 19:00 και 21:00 (ημιτελικοί) και Κυριακή 6/3, 19:00 και 21:00 (τελικοί) στο γήπεδο της Δραπετσώνας, Γ. Κασιμάτης.

fianl_four_pigasos_xaidarioy_7

Οι 4 φιναλίστ ομάδες πήραν πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΔΑ συλλέγουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κατά την διάρκεια των αγώνων, για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στους οργανωμένους χώρους στο λιμάνι του Πειραιά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε και σε αυτό το κάλεσμα.