ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μαυρομάτης: «Ζητώ ανανέωση θητείας για να ολοκληρώσω την ανάκαμψη»

Μαυρομάτης: «Ζητώ ανανέωση θητείας για να ολοκληρώσω την ανάκαμψη»

Η άμμος στην κλεψύδρα, η οποία μετρά το χρόνο που απομένει για τις εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, τελειώνει. Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου η ΕΟΠΕ θα αναδείξει νέα διοίκηση, με επικεφαλής είτε τον νυν πρόεδρο, Αχιλλέα Μαυρομάτη, είτε κάποιον από τους ηγήτορες των τριών υπόλοιπων παρατάξεων, δηλαδή (η αναφορά με αλφαβητική σειρά) τους Γιώργο Καραμπέτσο, Γιώργο Μελισσουργό και Γιάννη Στουραΐτη, τις θέσεις των οποίων το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ήδη φιλοξενήσει.

Σειρά σήμερα έχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μαυρομάτης, ο οποίος μιλά επίσης εφ’ όλης της ύλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις επικείμενες αρχαιρεσίες, αναλύοντας την κατάσταση μιας πορείας τεσσάρων ετών, καταθέτοντας τις προτάσεις του, απαντώντας σε αιτιάσεις των συνυποψηφίων του και δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, βεβαίως εφόσον επανεκλεγεί.

-Συμπληρώσατε έξι χρόνια στην προεδρία της ΕΟΠΕ. Θα ήθελα να κάνετε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής σας: τι κάνατε καλά, τι δεν καταφέρατε, αν και το επιθυμούσατε, και που υπήρξαν λάθη, αν εκτιμάτε ότι υπήρξαν.
«Ξεκινώντας από το τελευταίο, το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη, αφού αυτό είναι αναπόφευκτο για όποιον δουλεύει. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε, να τα επανορθώνουμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Αναλάβαμε μια χρεωκοπημένη Ομοσπονδία (πάνω από 10 εκ. ευρώ τα χρέη) στην επίσης ΄΄χρεωκοπημένη Ελλάδα΄΄. Με το ΄΄ψαλίδι΄΄ στην κρατική επιχορήγηση να αγγίζει το 70% και τις δικαστικές αποφάσεις για καταβολή παλαιών οφειλών να μην μας αφήνουν να ανασάνουμε, είναι πραγματικά μεγάλη επιτυχία που σήμερα υπάρχουμε. Παράλληλα, οι εταιρείες είχαν ήδη περιορίσει σημαντικά τις χορηγίες στον αθλητισμό αφού μάτωναν με τη σειρά τους για την επιβίωσή τους, ενώ ακόμα και όταν ξεκινήσαμε ενεργά να σηκώνουμε κεφάλι στην αγορά, ήρθαν τα capital controls το καλοκαίρι του 2015. Κόντρα σε όλους και σε όλα δεν τα παρατήσαμε στιγμή και μπορούμε σήμερα να μιλάμε και για θετικό πρόσημο, αφού νοικοκυρέψαμε την Ομοσπονδία και το χρέος μειώθηκε κατά 50%. Ταυτόχρονα, βάλαμε το βόλεϊ σε τροχιά ανάπτυξης, θέσαμε νέες βάσεις στις Εθνικές ομάδες, επανήλθαμε στο World League, διακρίθηκαν οι ηλικιακές εθνικές ομάδες με συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, επενδύσαμε στην προβολή στη δημόσια τηλεόραση και στην εκπαίδευση των στελεχών, πετύχαμε τελικές φάσεις διοργανώσεων μακριά από βίαια γεγονότα, εφαρμόσαμε τον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης και beach volley και στηρίξαμε έμπρακτα την ανάπτυξη του αθλήματος στην περιφέρεια. Λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών νομίζω ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Δεν καταφέραμε ίσως να φανούν ακόμα τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είτε λόγω της κρίσης είτε λόγω του ότι αρκετοί σχεδιασμοί μας είναι μακροχρόνιοι. Είναι βέβαιο όμως ότι μόλις οι συνθήκες στη χώρα το επιτρέψουν και εφόσον το άθλημα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα μπει πρώτο σε ρυθμούς ανάπτυξης».

-Ρεαλιστικά, πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ομοσπονδία ύστερα από έξι χρόνια παραμονής της χώρας στα μνημόνια;
«Η Ομοσπονδία, παρά το ότι έχει καταφέρει να αντέξει αυτά τα χρόνια, δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω των χρεών, που όσο κι αν έχουν μειωθεί, είναι ακόμα υπέρογκα (λίγο κάτω από 5.000.000 με ετήσια επιχορήγηση γύρω στο 1.200.000), ενώ υπάρχουν πιστωτές με εκτελεστούς τίτλους ύψους περίπου 600.000 ευρώ. Στην προσπάθεια επιβίωσης όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαμε συνειδητά να μη μεταφέρουμε στον κόσμο το μέγεθος δυσχέρειας της κατάστασης, ώστε να μην χαλάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κλίματος ανάκαμψης και ίσως αυτό να ήταν λάθος μας. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα στα οικονομικά είναι αυτή. Από την άλλη πλευρά έχουν μπει οι βάσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στις εθνικές ομάδες αλλά και στο beach προκειμένου να έρθουν αποτελέσματα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια εκπαίδευσης των στελεχών και οργάνωσης της λειτουργίας της Ομοσπονδίας».

-Θέλω να μου αναφέρετε τους λόγους, για τους οποίους ζητάτε ψήφο ανανέωσης της θητείας σας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τι έχετε να πείτε για να πείσετε το εκλογικό σώμα;
«Ζητώ την ανανέωση της θητείας μου στην ΕΟΠΕ για μία τελευταία φορά, ακριβώς για να ολοκληρώσω την προσπάθεια ανάκαμψης που έχει ξεκινήσει το 2010 (έχω άλλωστε επανειλημμένα υποστηρίξει τη θέση μου ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να μπορεί να εκλέγεται για μάξιμουμ δύο πλήρεις θητείες). Θεωρώ πως τώρα που έχουν μπει οι βάσεις τόσο στα λειτουργικά και οικονομικά θέματα όσο και σε όλους τους τομείς δράσης της ΕΟΠΕ, αν υποστηριχθεί με συνέπεια και ομοψυχία το πλάνο που ακολουθούμε, έστω και αν σε κάποια σημεία επιδέχεται βελτιώσεων, μπορούμε το 2020 να παραδώσουμε απόλυτα εξυγιασμένη στην επόμενη γενιά την ΄΄χρεωκοπημένη΄΄ – όταν αναλάβαμε – Ομοσπονδία. Το εκλογικό σώμα πρέπει να εμπιστευτεί εμένα και τους συνεργάτες μου όχι μόνο λόγω της εμπειρίας και των τυπικών προσόντων του καθενός μας, αλλά και για να μπορέσει το όραμά μας για ένα καλύτερο βόλεϊ και μία υγιή Ομοσπονδία να γίνει πραγματικότητα. Η δουλειά μας τα προηγούμενα χρόνια έχει βάλει γερά τα θεμέλια γι’ αυτό και θεωρώ ότι, όσο και αν οι συνθήκες παραμένουν αντίξοες, έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Θα είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία ανάκαμψης για το ελληνικό βόλεϊ».

-Πως αξιολογείτε τις υπόλοιπες υποψηφιότητες;
«Σε έναν ευημερούντα οργανισμό, οι τέσσερις υποψηφιότητες θα ήταν δείγμα υγείας. Όμως σε μία ΄΄χρεωκοπημένη΄΄ Ομοσπονδία αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μιας και λόγω του εκλογικού συστήματος είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε καθεστώς ακυβερνησίας (συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, προσωρινές διοικήσεις). Σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι του αθλήματος με διάθεση και ικανότητες προσφοράς. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουν κατανοήσει απόλυτα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τους κινδύνους αυτής της τετραμερούς αντιπαράθεσης. Όσες προσπάθειες έγιναν μέχρι σήμερα  από την πλευρά μας για να υπάρξει σύνθεση μέσω της συνεργασίας απέβησαν άκαρπες. Δυστυχώς φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να παραμερίσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες προς όφελος του κοινού καλού. Ελπίζω όμως έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξουν αυτοί που θα συνδράμουν στο να ξεπεράσουμε τις μεταξύ μας αντιθέσεις και να αποφύγουμε τη «σύγκρουση με το παγόβουνο»».

-Σκοπεύετε να κάνετε κάποια κίνηση για να επαναδραστηριοποιηθούν άτομα που μπορούν να προσφέρουν στο ελληνικό βόλεϊ και τα οποία τώρα είναι παροπλισμένα;
«Τόσο ο ίδιος ως πρόεδρος, όσο και η Ομοσπονδία όλο αυτό το διάστημα πιστεύω ότι ήμασταν ανοιχτοί σε πρόσωπα που ήθελαν να προσφέρουν και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια ανάκαμψης. Οι αρχές μας δεν θα μας επέτρεπαν εξάλλου να υπάρχουν άτομα που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν κι εμείς να τα αφήνουμε απ’ έξω. Είναι γεγονός βέβαια το ότι με το να βρισκόμαστε διαρκώς σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε όπως θα τους άξιζε κάποιους παλιούς αθλητές, προπονητές, διαιτητές και διοικητικά στελέχη που ολοκλήρωσαν την καριέρα τους. Ελπίζω η Ομοσπονδία να βρεθεί σύντομα σε καλύτερη κατάσταση και να αποκαταστήσει την όποια παράβλεψη, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί λόγο κάποιοι που δεν τιμήθηκαν να θεωρήσουν εαυτόν παροπλισμένο. Το βόλεϊ δεν είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ή τα μέλη του Δ.Σ., ούτε μόνο οι εν ενεργεία αθλητές, προπονητές, διαιτητές, διοικητικά στελέχη, αλλά και όλοι όσοι πέρασαν από τις θέσεις αυτές».

-Σε συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ένας από τους υποψήφιους, ο κ. Καραμπέτσος, κατηγόρησε τη διοίκησή σας για «αλόγιστες οικονομικές σπατάλες με δυσανάλογο αγωνιστικό όφελος, αδυναμία συλλογικών αποφάσεων και ομοφωνίας, δανεισμό χρημάτων από μέλη επιτροπών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κριθεί το έργο τους κ.α.». Ποια είναι η απάντησή σας;
«Ο κ. Καραμπέτσος από όσο γνωρίζω μίλησε για σπατάλες αναφέροντας όμως μόνο ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, αυτό των δαπανών των τηλεοπτικών παραγωγών. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω πως δεν μπορεί να μιλάμε για σπατάλες όταν μία Ομοσπονδία που δαπανούσε κάθε χρόνο πάνω από 6 εκατομμύρια, συνήθως μάλιστα πολύ περισσότερα από τα έσοδά της, καταφέρνει πλέον και έχει πλεονασματικούς απολογισμούς όλα τα χρόνια της θητείας μας με έσοδα κάτω από 2 εκατομμύρια (επιχορήγηση και λοιπά έσοδα).
Σε σχέση με τις δαπάνες τηλεοπτικών παραγωγών πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι με δεδομένη τη θέση μας πως χρειαζόμαστε τη δημόσια τηλεόραση για την προβολή του αθλήματος ως μέσο ανάπτυξης, είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ του να μην έχουμε μεταδόσεις ούτε δαπάνες ούτε φυσικά διαφημιστικά έσοδα και του να έχουμε τηλεόραση σε εβδομαδιαία βάση, να καλύπτουμε τις δαπάνες παραγωγής και να έχουμε και έσοδα από διαφημιστικό χρόνο που αν διατεθεί ολόκληρος θα αφήσει και κέρδος στην Ομοσπονδία, αφού θα υπερκαλύπτει τις δαπάνες. Φυσικά επιλέξαμε το δεύτερο. Τα περί αδυναμίας λήψης συλλογικών αποφάσεων και ομοφωνίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού σε όλα σχεδόν τα μείζονα θέματα οι αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν ομόφωνες, αλλά και όπου υπήρχαν διαφωνίες, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό αποδίδεται ως κατηγορία. Τέλος, σε σχέση με το δανεισμό χρημάτων από μέλη επιτροπών δεν μπορώ να κατανοήσω τι εννοεί ο κ. Καραμπέτσος».

-Επίσης, ο κ. Καραμπέτσος δεσμεύτηκε για μειώσεις και καταργήσεις παραβόλων. Είναι εφικτό;
«Τα παράβολα αποφασίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας το 2014 με στόχο να υπάρξουν έσοδα για τη λειτουργία της λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης με τις περικοπές των  κρατικών επιχορηγήσεων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό είναι ένα επιπλέον βάρος για τα σωματεία, πλην όμως η ΕΟΠΕ αποφάσισε τα παράβολα πολύ αργότερα από άλλες Ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων και σε χαμηλότερο ύψος στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν καταργηθούν ή μειωθούν, θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα έσοδα για να μη διαταραχθεί η οικονομική ισορροπία και δεν νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό. Τα ίδια τα σωματεία που καθημερινά βιώνουν σοβαρά προβλήματα το αντιλαμβάνονται αυτό, αφού οι εποχές έχουν αλλάξει. Θεωρώ τουλάχιστον λανθασμένη τη συγκεκριμένη δέσμευση του συνυποψηφίου μου, που καταφεύγει σε παροχολογία άλλων εποχών, τέτοια που ζημίωσε την πατρίδα μας στο παρελθόν, προκειμένου να πάρει την ψήφο των σωματείων, αδιαφορώντας για το αν θα μπορέσει να την υλοποιήσει χωρίς κίνδυνο για την Ομοσπονδία. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό έγινε λόγω άγνοιας της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και όχι από υστεροβουλία».

-Η Α1 Γυναικών είναι η «βιτρίνα» της Ομοσπονδίας σε διασυλλογικό επίπεδο. Έχετε κάποιες ιδέες για την αγωνιστική και οργανωτική αναβάθμισή της;
«Η πλήρης αναβάθμιση της Α1 γυναικών παραμένει προτεραιότητα και λέω παραμένει, διότι δεν μπορεί να γίνει ριζικά κάτι τέτοιο εν μέσω κρίσης. Στη μεγάλη κατηγορία υπάρχουν ομάδες δυο/τριών ταχυτήτων και οι προσπάθειες επιβίωσης που κάνουν είναι αξιομνημόνευτες. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και συνεργασία τόσο μεταξύ των ομάδων όσο και μεταξύ των ομάδων με την Ομοσπονδία και γι’ αυτό άλλωστε προτείναμε φέτος, χωρίς όμως να υλοποιηθεί μέχρι τώρα, οι ομάδες να ορίζουν έναν εκπρόσωπο τους για να συντονίζει οργανωτικά θέματα του πρωταθλήματος σε συνεργασία με τα στελέχη της Ομοσπονδίας. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βάση στην προβολή μέσω της δημόσιας τηλεόρασης και θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη και στις νέες τεχνολογίες με στόχο το πρωτάθλημα να γίνει ελκυστικό στους Έλληνες φιλάθλους και οι ίδιες οι ομάδες να το εκμεταλλευτούν χορηγικά και επικοινωνιακά, ενώ πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί στο να γίνουν οι αγώνες γιορτή. Τέλος πρέπει να συνεργαστούμε ακόμα καλύτερα Ομοσπονδία και ομάδες σε χορηγικά θέματα του πρωταθλήματος. Εμείς κατορθώσαμε να βοηθήσουμε στις μετακινήσεις των ομάδων με εκπτώσεις από τους κεντρικούς μας χορηγούς (BlueStar Ferries, Hellenic Seaways, Τραινοσέ κ.α) που στήριξαν και στηρίζουν την Ομοσπονδία, χρειάζεται όμως να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για να υπάρξει και μία κεντρική χορηγία που θα διευκολύνει την Ομοσπονδία και τις ομάδες στην προσπάθειά τους».

-Το πλάνο για τις Εθνικές ομάδες ποιο είναι;
«Για την Εθνική Ανδρών πιστέψαμε στις δυνατότητές της και στο ταλέντο των Ελλήνων αθλητών και, παρά την αποτυχία πρόκρισης στα Ευρωπαϊκά του 2013 (στο χρυσό σετ από το Βέλγιο) και του 2015, στου Ρέντη, δεν εγκαταλείψαμε. Βάλαμε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο World League, με αποτέλεσμα να ανέβει και το πρεστίζ της Εθνικής αλλά και να δηλώσουμε δυναμικά την παρουσία μας. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα, ενώ αισιοδοξούμε ότι η Εθνική μας θα επιστρέψει του χρόνου στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μέσω των προκριματικών του Σεπτέμβρη. Με υπομονή, στήριξη και πίστη, θεωρώ ότι η Εθνική μπορεί να μας χαρίσει μεγάλες στιγμές. Τα παιδιά αυτά και όλο το team που τα πλαισιώνει δίνουν και τη ψυχή τους για το εθνόσημο, παρά τις όποιες δυσκολίες, και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Από την άλλη, η Εθνική Γυναικών δεν είναι στο επίπεδο που την ονειρευόμαστε και πρέπει να της δώσουμε την ώθηση που της αρμόζει. Αθλήτριες καλές υπάρχουν, ενώ σιγά-σιγά βλέπουμε, όπως και στους άντρες, πολλές γυναίκες να επιλέγουν πρωταθλήματα του εξωτερικού και να κερδίζουν σημαντικές εμπειρίες. Πάνω σε αυτό το υλικό, αλλά και στα ταλαντούχα κορίτσια που έρχονται από τις εθνικές ομάδες υποδομών πρέπει να ΄΄χτίσουμε΄΄ μια νέα γενιά με στόχο τη γενικότερη άνοδο και τις διακρίσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και τις ηλικιακές εθνικές μας ομάδες, στις οποίες ρίξαμε το βάρος σε όλη τη θητεία μας πετυχαίνοντας σειρά προκρίσεων σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων (8 από το 2011 μέχρι σήμερα), ενώ και φέτος το καλοκαίρι οι εθνικές μας παίδων, κορασίδων, παμπαίδων και παγκορασίδων με τις διακρίσεις τους και τα τρία μετάλλια στα βαλκανικά πρωταθλήματα μας δίνουν ελπίδες για νέες διακρίσεις στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι οι ηλικιακές Εθνικές μας ομάδες με τη δουλειά που κάνουν όλο το χρόνο και τις συγκεντρωτικές προπονήσεις κατά τόπους είναι ανταγωνιστικές σε όλα τα επίπεδα διεθνώς».

-Αν λάβετε εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, θα κάνετε αλλαγές στην ΕΟΠΕ και σε ποιους τομείς;
«Από την πρώτη στιγμή ανακοινώσαμε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε:

Α. Ξεκάθαρος και τεκμηριωμένος οικονομικός προγραμματισμός, διάφανη και πιστή εκτέλεσή του και σταδιακή αποτίμηση της κατάστασης. Συνέχιση του ΄΄νοικοκυρέματος΄΄ και αναζήτηση νέων εσόδων με τη λειτουργία κεντρικού γραφείου μάρκετινγκ και αυτοτελή τμήματα για εθνικές ομάδες, διοργανώσεις, ανάπτυξη, beach. Προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων με ρεαλιστικούς τρόπους και με σοβαρές προτάσεις.

Β. Εφαρμογή συγκεκριμένου διοικητικού μοντέλου με έγκαιρη λήψη αποφάσεων, σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και ορθή εκτέλεση αρμοδιοτήτων από τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη της ΕΟΠΕ. Καταστατική θέσπισή του παράλληλα με την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Γ. Διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο της διοίκησης και στελεχών της Ομοσπονδίας, όσο και των ενώσεων και των σωματείων, με σκοπό την άμεση προσαρμογή τους στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Δ. Επέκταση του ήδη επιτυχημένου μοντέλου ηλεκτρονικού μητρώου, σε πλήρη μηχανοργάνωση και ηλεκτρονική λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Ε. Ενίσχυση του ρόλου των Ενώσεων, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και να ελέγχονται για την εφαρμογή των προγραμμάτων της Ομοσπονδίας. Οριστική επίλυση του καθεστώτος του προσωπικού τους με εγγραφή νέου κωδικού για την πληρωμή.

ΣΤ. Αξιολόγηση και συμπλήρωση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του volley και για το beach volley και παρακολούθηση της πορείας της εφαρμογής τους και των αποτελεσμάτων τους. Ειδική μελέτη για τη στήριξη του ανδρικού βόλεϊ.

Ζ. Συνέχιση στήριξης των προσπαθειών των Εθνικών Ομάδων αποδεχόμενοι την αρχή ότι μόνο μέσω επιτυχιών τους θα προχωρήσει πραγματικά το άθλημα.

Η. Περαιτέρω επένδυση στην προβολή του αθλήματος, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

Θ. Επιλογή διοργανώσεων (πχ. Final 4 Κυπέλλων, τελικές φάσεις αναπτυξιακών, play off πρωταθλημάτων) που θα λειτουργούν ως events που θα προσελκύουν το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού, με συγκεκριμένα προαποφασισμένα χαρακτηριστικά.

Ι. Αναβάθμιση των πρωταθλημάτων της Α1 Ανδρών και Γυναικών και της Pre-league σε συνεργασία με την ΕΣΑΠ και τις συμμετέχουσες ομάδες. Διεξαγωγή όλων των πρωταθλημάτων και λειτουργία του μητρώου χωρίς καμία παρέκκλιση από τους κανονισμούς. Απόλυτα ανεξάρτητη διαιτησία.

Κ. Δέσμευση του απολύτως αυτονόητου ότι όλοι όσοι εκλέγονται στη διοίκηση της Ομοσπονδίας παύουν πλέον να εκπροσωπούν το σωματείο τους και εκπροσωπούν το σύνολο των σωματείων της χώρας».

-Σκέφτεστε να προσθέσετε νέους συνεργάτες στο επιτελείο σας ή θα πορευθείτε ως έχει;
«Η ανανέωση των συνεργατών ήταν δεδομένη. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι θα πουν ότι έγινε εκ των υστέρων -έπειτα από το διαχωρισμό δέκα συνεργατών μου εξαιτίας κυρίως της διαφοράς φιλοσοφίας σε θέματα αρχών- η απόφαση για ανανέωση προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα ήταν ειλημμένη. Υπάρχει λοιπόν μια ανανέωση πάνω από 50% και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δημιουργήθηκε ένα επιτελείο με σωματειακή εμπειρία αλλά και γνώση της κατάστασης που θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμά μας. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν όλες αυτές οι συνθήκες που θα βοηθήσουν το ελληνικό βόλεϊ να βγει από την κρίση».

-Σε περίπτωση ήττας θα τείνετε χείρα βοηθείας, αν σας ζητηθεί;
«Κατ’ αρχήν, εμείς πιστεύουμε ότι τα σωματεία θα μας εμπιστευθούν ώστε να συνεχίσουμε με αρχές και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, προκειμένου το 2020 το ελληνικό βόλεϊ να πατήσει γερά στα πόδια του και να είναι από τα πρώτα αθλήματα που θα βγουν από την κρίση. Από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε την ετυμηγορία των σωματείων, θα αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας πάντα με γνώμονα το καλό του αθλήματος που αγαπάμε, το οποίο πρέπει να είναι πάνω από πρόσωπα και καρέκλες».